8 Mayıs 2010 Cumartesi

estoril: bir -ova daha ilk kupasını alır

Anastasija Sevastova d. Aranxta Parra Santonja 6-2/7-5

Letonya'nın Ernests Gulbis'i vardı. Şimdi bir de Anastasija Sevastova'sı var. Şirin Baltık ülkesinden çıkan ikinci şampiyon. Hafta başında bahsetmiştim biraz. Seneye iyi başladığını, Jankovic'i mağlup ettiğini ancak toprak kortta ilk maçında yenildiğini belirtmiştim. Bu hafta Estroil'de ilk turda 1 numaralı seribaşı Agnes Szavay'ı eledikten sonra yoluna çıkacak pek önemli bir isim yoktu. O da bu fırsatı iyi değerlendirdi. Tablonun altından, yarı finalde Sorana Cirstea'yı eleyerek gelen İspanyol Aranxta Parra Santonja'yı 6-2/7-5 ile geçerek kariyerindeki ilk WTA şampiyonluğuna ulaştı. Henüz 20 yaşındaki raket de tıpkı Ernests gibi toprağı seviyor anlaşılan.

Read more...

estoril: vurun abalıya

Albert Montanes d. Roger Federer 6-2/7-6

Estoril'deki karma turnuvada erkeklerde tabloda en elle tutulur isim Roger Federer'di. Monte Carlo'daki turnuvayı atlayan ve Roland Garros öncesi Estoril'e gideceğim ben diyen İsviçreli'nin neden Masterslar'dan kaçtığını da doğru anladım sanırım. Roma Masters'ta ilk maçında Ernests Gulbis'e yenildi dünya 1 numarası. Estoril'de ise Phau ve Clement'ı yendikten sonra yarı finalde Albert Montanes gibi sıradan bir adama da boyun eğdi. İkinci set tie-break'ini 5-2'den verdi Federer.

Tabii Federer bu, Grand Slamler'de her zaman farklı oynar. Çok iyi oynar. Ama bu gidiş pek de iyi değil. Geçen yılki zaferinde, Silahşörler Kupası'nı ilk kez kaldırmadan önce Madrid'de Nadal'ı yenmişti. Şimdi toprakta doğru düzgün maç kazanamıyor. Oynadığı 4 maçta 2 galibiyet 2 mağlubiyet. Bu hafta Madrid'te, iki hafta sonra da Paris'te şampiyonluklarını ve puanlarını korumaya çalışacak Federer. Madrid'de ve Paris'te erken vedalar onun 1 numaraya da vedası anlamına gelebilir. Şurada Sampras'ın en çok 1 numarada kalma rekoruna 6 hafta kala olacak iş değil. 

Albert Montanes finalde ev sahibi raket Frederico Gil ile oynayacak. Gil, Marsel ile Challengerlar'da takılan bir isim. Düşünün ne kadar cacık bir turnuva olduğunu, düşünün Federer'in şu aralar ne kadar kötü oynadığını.


Read more...

roma: ezber bozmak her zaman güzeldir

Favori olmayan tenisçi eski dünya 1 numarası karşısında harika oynadığı müsabakanın son sayısında kullandığı servisin ardından fileye gelerek harika bir voleyle puan alır ve kariyerinin en büyük turnuvasını kazanır. Ama ondan önce...

Hep denir, deriz. Tenis baseline'ın arkasına geçip topa vurmaktan ibaret değildir. Tenis çok güçlü servisler kullanıp, terlemeden aceler ile puan kazanıp üzerine gelen yumuşacık servisleri dağa taşa vurmak da değildir. Tenis kas gerektirdiği kadar zeka da gerektirir, oyun planı gerektirir, çeşitlilik gerektirir.

İtiraf edeyim Maria Jose Martinez Sanchez'e geçen yıl Bastad'da Wozniacki'yi yenip kupayı kaldırana kadar dikkat etmemiştim. O maçı izlerken şunu düşündüm: Drop-shotları bu kadar etkili kullanan bir başka tenisçi görmedim. Hala da geçerli bu görüşüm.

MJMS'in gücü, Wozniacki'ye karşı da, Ivanovic'e karşı da, Jankovic'e karşı da baseline arkasından yetmez. Zekasını ve mükemmel droplarını çıkartın, yani ikisini de ortalama bir tenisçininkilerle değiştirin hiçbir şansı yok. İlk 50'ye girme şansı bile yok. Ama işte her tenisçinin ayrı bir oyun zekası ve planı olmalı. İspanyol'un var. Williamslar'ın ortaya çıkmasından bu yana o kadar çok power-player türedi ki hepsi birbirinin kopyası ve aynı kıyafetleri giyip korta çıksalar birbirlerinden ayırt edemezsiniz oyunlarına bakarak. Arada bir kaç isim çıkıyor ve bunlara kafa tutuyor.

Bugün dikkat ettiyseniz rallilerde genellikle fileye taktı topu. İlk setin sonlarına doğru Jankovic oyunu rallilere zorladı derin toplarla. Bu sayede yetişebildi oyunlarda kendisine.

Sadece bugünkü Jankovic karşısındaki oyuna bakarak değil genel olarak söylüyorum şimdi. İspanyol raket rakibinin bütün korta ayak basmasına neden oluyor. Filenin dibine kadar her yere. Normalde baseline'dan en fazla servis kutusunun biraz içine o da sadece T'den giren tenisçiler MJMS'in bıraktığı droplara yetişebilmek için filenin dibine kadar kaymak zorunda kalıyorlar (bkz: yazının sonundaki 4. foto). Ve rakipler için daha da kafa karıştırıcısı ve can sıkıcısı Sanchez bu vuruşları çok iyi gizliyor.

Her açıdan, üzerine gelen her şiddetteki topa drop uygulayabiliyor. Bu durum rakibin kafasının içinde, onu bir kurt gibi kemirir. Çünkü baseline'da oynanan tempolu bir ralli sırasında gelecek kusursuz bir drop-shot'ın çevrilmesini bırakın o topa yetişilmesi bile zordur. Bu yüzden rakibin kafasında hep bir tedirginlik ile oynamasını sağlıyor MJMS. Siz film izlemeye çalışırken bilgisayarın arkaplanında RAM yiyen bir programın filmin kare kare gösterilmesine neden olduğu gibi, kafanın içinde RAM yer İspanyol raket.

Maria Jose Martinez Sanchez'in oyun tarzını seviyorum. Çok güçlü vuruşlara sahip olmadan da maç kazanılabileceğini (en azından kadınlar tenisinde) gösteriyor. Erkekler tenisinde bu tip oyuncunun ömrü fazla olmaz. Bence istatistiklere yeni bir kalem eklenmeli. Drop-shottan puan çıkartma yüzdesi...

Bugünkü MJMS'in Jelena Jankovic'i 7-6/7-5 yendiği ve kupayı kaldırdığı finali birkaç fotoğraf ile özetlemek gerekirse:

Jelena Jankovic için bugün kort çok büyüktü..

ve durmadan daha da büyüdü...

daha da büyüdü...

droplara yetişmeye çalışmaktan kortta izler bıraktı

maçı kazanmak için filenin bile yardımına muhtaç olan jankovic...

...bir yerden sonra ne yapacağını şaşırmıştı.

(Foto: Getty/Reuters/AP)

Read more...

serena'nın fil hafızası

Tenis tarihinde birbiriyle yıldızı hiç barışmayan rakipler mevcut. Sadece teniste değil tabi ki, rekabetin olduğu her yerde bu böyle. 90ların efsaneleri Sampras ve Agassi bile bir gösteri maçında soğuk rüzgarlar estirebiliyorlar.

2003 yılında Fransa Açık yarı finalinde iki genç isim karşı karşıya geliyor. Serena Williams ve Justine Henin. Juju 2000lerin başında kendini göstermeye başlamış ve 98-99'dan beri kadınlar tenisinde alınmadık kupa bırakmayan Williams hanedanlığı için en büyük tehdidi oluşturuyor. Maç içerisinde Juju'nun bir topu çizgiye yakın düşüyor, itiraz falan, seyirciler (hani şu Hingis'in kupayı Graf'a kaybetmesine neden olan cılk Fransız tenis izleyicileri) "booo moooo" diyerek susmak bilmiyorlar. O sırada Serena servis kullanıyor ve tribünden gelen sesler dinmediği için tam Williams topa vuracakken elini kaldırıyor Henin. Serena bunu sonradan görüyor, topu fileye taktıktan sonra, hakem ise o sırada servis atana baktığından Juju'yu görmüyor. Bu nedenle ilk servis istiyor Serena. Hakem de görmediği için bir şey diyemiyor. Videosu (kalite berbat):





Sportmenliğe aykırı tabi ki Juju'nun söylememesi bunu ama o zaman son Fransa Açık şampiyonuna karşı oynuyor ve ilk Grand Slam şampiyonluğuna çok yakın (ki o sene finalde Kim Clijsters'ı yenerek şampiyon oldu). 

Buna benzer bir olay Jelena Jankovic ile Serena Williams arasındaki Roma yarı finalinde yaşandı dün akşam. Maçtan sonra el sıkışma sırasında Serena Williams, Jankovic'e şunları söylüyor:

Sana asla böyle davranmam (Hile yapmam). Ben Justine değilim
Don't think that I would ever treat you like that...don't think I would do that. I'm not Justine.

Videosu burada:




Şimdi ne gerek var buna? Yedi yıl önce ikisi de daha gençken yaşanmış böyle bir olayı hiç alakasız üçüncü kişiye anlatmanın anlamı ne? Jankovic'in belki o olaydan haberi bile yok. Büyük ihtimalle anlamadı zaten neden Justine'e laf attığını o da. Asla uslanmayacak Serena. Neyse ki Roland Garros yaklaşıyor. Orada kozlar paylaşılacaktır mutlaka.

Read more...

foto: örümcek hislerim kıpraşıyor



"My spider sense is tingling..."

Read more...

sihirli kutu'da yeni bir hafta

 
Bu hafta Madrid'deyiz. Caja Magica'da heyecan var. Karma turnuva olan Mutua Madrilena Madrid Açık turnuvasında kadınlar ana tablo kuraları dün çekildi ve bugün mücadeleye başlıyorlar. Erkeklerin ise kurası gün içinde belli olacaktır.

Bu hafta Real Madrid'in şampiyonluğunun kutlanacağı başkentteki turnuvada ilk 10 yine eksiksiz olarak arz-ı endam edecek. Bugün sonuçlanacak olan Roma'daki turnuvada yarı final oynayan 4 isim, Serena Williams, Jelena Jankovic, MJ Martinez Sanchez ve Ana Ivanovic ilk turu bye geçtiler.

İşte talihsizliğin daniskası burada vuku buldu. Ana Ivanovic ve Jelena Jankovic ikinci turda birbirleri ile eşleşti. Şaka gibi bir olay. İki tenisçi de son iki senelerine baktığımızda, oynadıkları tenise oranla kendilerini aştılar bu hafta. Özellikle Ana'ya üzüldüm. Williamslar'ı aynı arka arkaya turnuva dışına iten Jankovic ile oynamak zorunda kalacak. Bu hafta iyi bir şeyler yapabilseydi seribaşı olma ihtimali bile vardı Roland Garros'ta. Ama Jankovic bu haftaki tenisiyle ezer vatandaşını. Tek kurtuluş, JJ'in her zamanki gibi bir tarafının sakatlanması ve tam performansını gösterememesi olur Ana adına.

Serena'nın kurası kolaya benzer. Hiç sevmediği "-ova"lar ile dolu bir çeyrekte mücadele edecek. Dementieva, Sharapova, Petrova o çeyrekteki seribaşılar. Şarapova'nın dönüş turnuvasındaki performansını merakla bekliyorum. Geçen sene RG'da hiç fena oynamamıştı. Ama ilk turda LucieSafarova ile karşılacak Rus raket. Safarova da son haftaların formda gacısı.

Ana ve Jelena'nın olduğu çeyrek ikinci çeyrek. Cıngıllı daşlı çeyrek (Öfff). Bu çeyrekteki seribaşılar Dinara Safina, Flavia Pennetta ve Marion Bartoli. Seribaşılardan daha seribaşı bir isim daha var ki ona da literatürde Justine Henin diyoruz. Juju ilk turda ters bir isim ile Rezai ile oynuyor. Geçerse karşısına kim geliyor? SA-Fİ-NA!

Juju'nun emekli olmasındaki etmenlerden biriydi Safinaz. Berlin'de Belçikalı'yı yenerek kendisini sorgulamasına neden olmuştu. "Dinara bile yeniliyorsam belki de bırakmalıyım" demiştir Henin. O zamanlar yeni yeni rüştünü ispat ediyordu Rus raket. Fed Cup'tan sonra kötü bir "iki hafta" geçiren Pennetta'nın ilk tur rakibi ise Sorana Cirstea. Romen raket Estoril'de yarı final gördü bu hafta.  Yine bir Clash of the Babes vakası. Cirstea kazansın.

Üçüncü çeyrekte Venus Williams, Sikiyavone, Radwanska ve Samantha Stosur vae. Radwanska-Kirilenko ilk tur eşleşmesi dikkat çekiyor ki ikisi çiftler partneri. İki choker Oudin ile Zvonareva da ilk turda eşleşmişler. Görece kolay bir çeyrek. Buradan gelecek yarı finalistin finale çıkacağını düşünmüyorum.

2 numaralı seribaşı Caro son çeyrekte, tablonun en altında elemelerden gelecek rakibini bekliyor şu an. İkinci tırda Rybarikova-A Bond maçının galibi ile oynayacak. Bu çeyrekte Azarenka, Na Li ve Kuzy var. Kuzy'nin performansı yerlerde sürünüyor ve Shahar Peer gibi çakal birini seçmiş. Çakal diyorum nerede bocalayan biri var yenmekten çekinmiyor İsrailli.

Serena, Juju, Sikiyavone, Azarenka yarı final tahminlerim. Hiçbiri tutumayacak ama bahis falan oynamayın. 

Madrid Kadınlar Ana Tablosu

Read more...

7 Mayıs 2010 Cuma

roma: itiraf et sen bile inanamadın jj

Serena Williams'ın pek de alışık olmadığımız kritik anlarda yaptığı hatalar bugün Jankovic'in finale yükselmesini sağladı. Jelena Jankovic dün harika bir performans sergilediği maçta Venus Wİlliams'a sadece 1 oyun vererek galip gelmişti. Bugün küçük Williams'ı 4-6/6-3/7-6 mağlup ederek kupaya 1 adım mesafeye geldi.

Serena üçüncü sette iki kez maç puanı kaçırdı. Tie-break oyununda ise 5-2 öne geçmesine rağmen üst üste verdiği 5 puan ile rakibine maçı sundu. Serena'nın bu noktadan maçı vermesi için çok büyük bir konsantrasyon kaybına ihtiyacı var. Neler dönüyordu zihninde bilmiyorum. Maçtan sonra "I think I had an apple in my throat, but it is what it is” demiş. Serena'yı içinde throat geçen bir cümle kurarken görünce insanın aklına ister istemez Amerika Açık yarı finali geliyor.

Bu galibiyet ile Jelena Jankovic bir turnuvada iki Williams'ı da yenen yedinci isim oldu. (Aranxta Sanchez Vicario, Steffi Graf, Martina Hingis, Kim Clijsters -iki defa, Lindsay Davenport ve Justine Henin)

Çoğumuz Sırplar arasında oynanacak bir final beklerken, MJMS yine garip oyunuyla korta çıkıp Ivanovic'e geçiş izni vermedi. Rüya hafta böylece bitmiş oldu Ana için. Hep böyle olmaz mı zaten? Bir tenisçi gelir, arka arkaya iyi tenisçileri devirir ve sonunda karşısına ters bir isim çıkar ve hayallerini yıkar.

Maria Jose Martinez Sanchez yine servislere droplarla karşılık vererek, slicelarla ve volelerle oynayarak kazandı. Wozniacki'nin çaresizliğini Ivanovic de yaşadı. 6-4/6-2 kazanan İspanyol üçüncü tekler şampiyonluğu için yarın korta çıkacak. Ivanovic ise pazartesi 42. basamağa zıplamış olacak. Madrid'de alacağı bir güzel sonuç onu seribaşı yapabilir zira geçen sene katılmamıştı yani koruyacak puanı yok.

Read more...

foto: oy da kullanırmış

Hayatında ilk kez oy vermenin heyecanı ile, elinde oy pusulası fotoğrafını da çektirmiş Andy.

Read more...

video: djokovicli head reklamı (experiment)

Read more...

roma: ...ve şimdi kardeşim gelip seni dövecek

...dedi siyahi kadın.

Afedersiniz yuha! Jelena Jankovic, Venus Williams'ı 6-0/6-1 yendi. Bu ikilinin daha önce yaptığı maçlarda bir taraf hiç bu kadar baskın olmamıştı. Tamam 4 toprak kort maçının üçünü JJ kazanmıştı ama müsabakaların hepsi üç sette sonuçlanmıştı. Hatta 10 maçın sadece ilki iki sette Williams üstünlüğü ile bitmişti. Bu yüzden asla asla asla istatistiklere güvenmeyin.

Williams'ın ilk servisi oyuna sokma oranı yüzde 41, bu yüzde 41'in de yüzde 63'ünden puan çıkartabilmiş. Basit bir hesapla kullandığı kullandığı her 4 ilk servisin üçünden puan alamadığını görüyoruz Amerikalı raketin. İkinci servisten puan çıkartma oranı sadece yüzde 19. Re-za-let!

Jelena, Kirilenko'yu parçalayan Serena ile yani Venus'ün kardeşi ile yarı final mücedelesi verecek. Serena Williams ise maç oynadıkça açılıyor. İlk iki turda maç içerisinde zorlandığı zamanlar olmuştu Amerikalı'nın. Bugün, turnuvada oynadığı rakiplerin en güçlüsü olan Maria Kirilenko karşısında baştan sona dominanttı ve kontrolü asla karşı tarafa vermedi Serena. Rus raket benim için tam bir hayal kırıklığı oldu bu maçta. Ayak hareketleri yetersizdi. Pozisyon almakta çok zorlandı. Jankovic ve Serena daha önce hiç toprakta karşılaşmadılar. Yedi karşılaşma da sert zeminde oynandı ve 4-3 Serena üstünlüğü var. Ama az önce ne dedim ben? İstatistiklere güvenmeyin. Tablonun üstü böyle iken altında ne mi oldu?


Vu huuuuuuu.. Ana Ivanovic hala kazanmaya devam ediyor. Bu bir çeşit anomali. Anamali! Dünya sıralamasının 58 numarası, ilk turda 32 numaradaki Elena Vesnina'yı, ikinci turda dünyanın 10 numarası Victoria Azarenka'yı ve ardından 6 numara Elena Dementieva'yı alt etti. Sırp raket bugün de 18. Nadia Petrova'yı 6-2/7-5 ile yendi. Dört maçta da set vermedi. 18 aydır ilk 10'a karşı galibiyeti bulunmayan Ana, yeni koçu ve toprak kort sezonu ile gelecek için umutlarımı yeşertti.

Yine bir kaç çift hata ve kötü servis oluyor arada ama servisleri büyük bir oranda düzelmiş. O eski forehandler de yavaş yavaş kendini gösteriyor. Bugün Petrova'nın servislerine bir iki tane forehand returnü vardı ki Gonzalez falan var sandım karşıda. Petrova bugün rezalet oynadı tabi bunu da söylemek lazım. Çokbasit hata yaptı. Ama iyi oynasa da Ana'nın şansı yüksekti. Üç tane top 20 tenisçinin arka arkaya kötü oynamasının ihtimali biraz düşük çünkü. Ivanovic'in yarı finaldeki rakibi Maria Jose Martinez Sanchez. Toprak kortta etkili olan iki isimden MJ Martinez Sanchez, Lucie Safarova'yı çok çekişmeli geçen müsabakada iki sette yenerek turnuva dışına itti. Wozniacki'nin kriptoniti olan İspanyol raket, Ana Ivanovic ile ilk defa karşılaşacak. Marbella'dan sonra bu seneki ikinci yarı finali. Ivanovic'i tıpkı Woz'a yaptığı gibi fileye çekerse kazanabilir zira kütük gibi voleleri var Sırp'ın. Ama kendine güveni de artık yerine gelmiş vaziyette. Eğlenceli bir maç olacak.

Günün Sonuçları:
(1/WC) S Williams (USA) d. M Kirilenko (RUS) 61 64
(7) J Jankovic (SRB) d. (4) V Williams (USA) 60 61
A Ivanovic (SRB) d. (14) N Petrova (RUS) 62 75
MJ Martínez Sánchez (ESP) d. L Safarova (CZE) 76(6) 64


Cumanın Programı (17.00) :
1. S Williams vs. J Jankovic
2. A Ivanovic vs. MJ Martínez Sánchez

Read more...

6 Mayıs 2010 Perşembe

romalılar çıldırmış olmalı

Bugün Roma'daki tenis maçlarını izlerken yukarıdan geçen helikopterlerin sesleri, siren sesleri, bağırışlar falan vardı hep. Hiç o zaman aklıma gelmedi. Akşam son maçta tribünlerde 10-20 kişi görünce bir anda her şey aydınlandı.

Foro Italico bölgesi bir spor kompleksi. Roma ve Lazio'nun maçlarını oynadığı Olimpiyat Stadı'ndan yüzme havuzuna bir çok fasilite mevcut. Roma Masters ve Roma Açık da bu kompleksin içindeki kortlarda yapılıyor. Hatta bu sene yenilendi o kort. Kırmızı daire içindeki olan yer merkez kort. Devasa yapı ise Olimpiyat Stadı. Her neyse.

Akşam İtalya Kupası finali vardı. Roma ile Inter karşılaştılar. Bu iki takım şu sıralar birbirine her zamankinden daha kıl. Zira Inter, Roma'nın 2 puan önünde şampiyonluğa gidiyor ve geçtiğimiz hafta sonu bir başka başkent temsilcisi ve Roma'nın ezeli düşmanı Lazio, Inter'e hafif yattı ve maçı kaybetti gibi. Hatta öyle ki Lazio gol yedikçe ev sahibi Lazio taraftarları sevindi. Hal böyle olunca Romalılar daha bir bilendiler bu kupa finaline. Ama sonuç yine hüsran. Inter 1-0 kazanarak kupanın sahibi oldu.

Stattan çıkan ve deliren Roma taraftarları -İpek Şenoğlu'nun twitterından okuduğuma göre- gecenin son maçı olan Peschke/Srebotnik-Dushevina/Jans arasındaki çiftler müsabakasını bölmüşler korta dalarak. Maç yarım kalmış. 

Read more...

5 Mayıs 2010 Çarşamba

roma: ajde strikes back

Ana Ivanovic'in şans eseri mi, şuursuzca mı böyle oynadığını bilmiyorum. Ama devam etsin istiyorum. Servis atamayan, topa vuramayan, top fırlatamayan Ana yok bi kaç gündür.

Dün dünya 10 numarası Vika Azarenka'yı mağlup eden Sırp raket bugün de 6 numara Elena Dementieva'yı set vermeden geçti ve çeyrek finale yükseldi. İlk sette muazzam bir oyun sergiledi Ana 1 kez servisini kırdırdı ama 3 kez de rakibinin servisini kırdı.

İkinci set karşılıklı ikişer kez servis kırmalarla başladı. Dementieva servisine ilk kez maçın 12. oyununda tutunabildi. 11 oyunda kazandığı üçünü Ana'nın servislerini kırarak hanesine yazdıran Rus raket zor da olsa ikinci sette servisine tutunup 3-2 öne geçmeyi başardı. Fakat bizim çocuk heyecan yaptığını çok belli etmeye başladı. Kolay mı? İki yıl boyunca devamlı bir iniş, isimsiz tenisçilere yenilişler... Gün geliyor ve bir gün önce ilk 10'dan bir ismi yeniyorsun, diğer gün dünyanın en iyi tenisçilerinden biri karşısında ilk seti 6-1 alıyorsun. Üst üste alınacak bu iki galibiyet Ana Ivanovic'e kaybettiği saygıyı tekrar geri getirecekti. Öncelikle kendine olan saygısını. Ve güvenini. Bu yüzden heyecanlanmasını doğal karşılıyorum. Ayların biriktirdiği bir hırs ve yıkım var içinde.

Sette durum 3-3 iken Dementieva'nın servisinde servis kırma puanı yakalayan ve ralli sırasında harika savunma yapıp Dementieva'yı kötü voleye zorlayan Sırp raket bomboş bir forehandi fileye takıp poposunun üzerine oturunca içim burkuldu. Bu sayıyı alsa 4-3 öne geçecek ve kendi attığı servisi de ne yapıp edip alacaktı. Yapamadı. 4-3 geriye düştü. Ama işte bu iki sene içerisindeki Ana'dan farklı olarak bir sonraki oyunda harika oynadı. Kendi servis attığı oyunu sıfıra karşı kazanıp 4-4'e getirdi durumu. 2008 RG sonrası Ana olsa, burada o oyunu kaybeder maçı bitirirdi. Karşılıklı oyunlarla tie-break'e gitti set. Ana 4-2 geriye düşse de buradan gelip oyunu 7-5 kazandı. Tebrikler Ana, tebrikler Heinz Gunthardt!

Dementieva için ise söyleyeceğim farklı bir şey yok. Servisi olsa turu uzun yıllar domine ederdi. Servissiz uzun yıllar ilk 10'da kalmayı başardı.

Read more...

roma: mj yine yaptı

Bayan Drop Shot yine başardı. Şu sıralar kadınlar tenisindeki en etkili drop-shotlara sahip isim olduğundan neredeyse emin olduğum Maria Jose Martinez Sanchez dünya 2 numarası Wozniacki karşısında üçüncü maçını da kazandı. Daha ilk oyundan filenin arkasına gönderdiği toplarla Danimarkalı'nın "Offf yine mi?" sorusunu sormasını sağlayan İspanyol raket korttan 6-4/6-2'lik skorlarla galip ayrılarak Roma'da çeyrek finale yükseldi. Caro'nun puan çıkartabilmesi Sanchez'i koşturmasına bağlıydı. İlk 3 oyundan sonra bunu yaptı da. Farklı köşelere vurduğu toplarla rallilerin kontrolünü biraz da olsa ele geçirebildi ama isabet de bir yere kadardı.
Wozniacki geçen sene de burada ikinci turda kaybettiğinden puanında bir düşüş olmayacak.

MJ Martinez Sanchez'in rakibi son haftaların formda ismi Lucie Safarova. Çek raket A-Radwanska'yı ilk seti kaybettiği maçta yenmeyi başardı. Geçen hafta Wozniacki'yi mağlup etmişti. Şimdi iki Woz fatihi bakalım neler yapacak.

Serena Williams ilk maçında, Bacsinszky karşısında beklenmedik bir şekilde 4-1 geriye düşüp seti çevirmişti. Bugün Andrea Petkovic'e bir set kaybetti 6-3 ile ama son seti 6-0 kazanarak, "Kızdırmayın yoksa bu topu boğazınızdan içeri sokarım" dedi gibi oldu sanki. Abla Williams da Shahar Peer'i iki sette geçmeyi başardı. Ailecek çeyrek finale çıktılar.

Serena, Maria Kirilenko ile karşılaşacak. Makiri toprakta güzel sonuçları bulunan Dominika Cibulkova'ya ilk seti kaptırdığı müsabakayı 4-6/6-1/6-1 ile kazanarak bu yılki üçüncü toprak kort turnuvasında ilk defa çeyrek final görmüş oldu. Daha önce Cirstea'ya ve Shvedova'ya yenilmişti. Bu hafta onalrdan çok daha iyi bir toprakçıyı (all-arounder aslında) Kuznetsova ve onların ayarında bir ismi mağlup ederek geldi son sekize. Eğer gününde olursa Serena'yı yenebilir. Venus Williams ise Jelena Jankovic ile karşılaşıyor. JJ sakatlıklarla boğuşmadığı zamanlarda tenis oynamaya çabalıyor. Wickmayer'e sadece iki oyun vererek tur atladı Sırp raket.

Günün Sonuçları:

(1/WC) S Williams (USA) d. A Petkovic (GER) 62 36 60
MJ Martínez Sánchez (ESP) d. (2) C Wozniacki (DEN) 64 62
(4) V Williams (USA) d. (16) S Peer (ISR) 63 64
A Ivanovic (SRB) d. (6) E Dementieva (RUS) 61 76(5)
(7) J Jankovic (SRB) d. (11) Y Wickmayer (BEL) 62 60
(14) N Petrova (RUS) d. A Dulgheru (ROU) 60 36 62
M Kirilenko (RUS) d. D Cibulkova (SVK) 46 61 61

Read more...

estoril: federer'den yılın ilk toprak zaferi

Estoril'de Roger Federer sezonun ilk toprak kort galibiyetini aldı. Bjorn Phau karşısında set kaybetmeden. Üçüncü turdaki rakibi Arnaud Clemet. Tablonun üst kısmında belli olan diğer çeyrek final eşleşmesinde Albert Montanes ile Pablo Cuveas yarı finale çıkmaya çalışacaklar. Tablonun alt tarafında 2 numaralı Ivan Ljubicic çekilince Monfils rahat bir enfes almıştır diye düşünüyorum.

Kadınlarda ise 1 numaralı seribaşıyı eleyen Anastasia Sevastova, 40'lık Kimiko teyze karşısında bir set ve 4-2 öndeyken Japon tenisçinin sağ baldırındaki sakatlık nedeniyle maçtan çekilmesiyle çeyrek finali gördü. Adaşı Rodionova ile karşılaşacak çeyrek finalde.

Tabloda kalan üç seribaşı da bugün maçlarını kazandı ve Medina Garrigues ile Shuai Peng eşleştiler. Tablonun alt tarafından Lucky Loser olarak ana tabloya giren ve bu psikoloji ile 6 nolu seribaşı Rybarikova'yı ilk turda eleyen Jarmilla Groth çeyrek final gören bir diğer Avustralyalı. Rakibi Arantxa Parra Santonja. İspanyol raket Julia Görges'i mağlup ederek son sekize kaldı.

En alt çeyrekte ise bir Arantxa daha var ama İspanyol olmayan. Elemelerden gelen Hollandalı Arantxa Rus zorlu rakibi Kirsten Flipkens'i iki sette alt etti ve Sorana Cirstea'nın rakibi oldu. Romen raket de güzel bir toprak sezonu geçirmeye aday. Ev sahibi, 17'lik Larcher de Brito'yu 7-5'lik iki setle yendi.

Günün Sonuçları:
(2) S Cirstea (ROU) d. (WC) M Larcher de Brito (POR) 75 75
(4) A Medina Garrigues (ESP) d. E Makarova (RUS) 62 63
(7) P Shuai (CHN) d. T Malek (GER) 62 61
A Sevastova (LAT) d. K Date Krumm (JPN) 61 42 ret.
A Parra Santonja (ESP) d. J Goerges (GER) 36 75 62
A Rodionova (AUS) d. S Voegele (SUI) 64 26 63
(Q) A Rus (NED) d. K Flipkens (BEL) 76(4) 61
(LL) J Groth (AUS) d. K Barrois (GER) 26 61 75

Read more...

estoril: federer sahne alıyor

Haftanın tek karma turnuvası Estoril'de devam ediyor. Toprak sezonunda şok mağlubiyetler alan Federer debugün turnuadaki ilk maçına çıkıyor. Rakibi Bjorn Phau. İsmini sevdiğimin Alman raketi 1999 yılında, İsviçreli bir bebe iken yenmişti onu. Sonra bir kez daha karşılaşmışlar ve Federer galip gelmişti. Phau yanlış hatırlamıyorsam Amerika Açık 2008'de Nadal'ı çok zorlamıştı. Bugün zorlayabileceğini sanmıyorum dünya 1 numarasını. 

Sekiz seribaşıdan sadece üçünün ikinci turu görebildiği kadınlar tablosundaysa, Alize Cornet'yi yenerek kendi evinde ikinci tur gören tek raket olan 17'lik de Brito, Sorana Cirstea karşısına çıkıyor.


Çarşambanın Programı
Central (from 11.00hrs)
1. M Larcher de Brito vs. S Cirstea
2. ATP: Montañés vs. Gimeno-Traver (NB 13.50hrs)
3. ATP: Federer vs. Phau (NB 16.00hrs)
4. ATP: Gil/Machado vs. Clément/Lindstedt

Centralito (from 11.00hrs)
1. A Medina Garrigues vs. E Makarova
2. ATP: Clément vs. Falla
3. T Malek vs. P Shuai
4. ATP: Falla/Giraldo vs. García-López/Montañés

Court 1 (from 11.00hrs)
1. A Sevastova vs. K Date Krumm
2. ATP: Granollers vs. Cuevas
3. A Rodionova vs. S Voegele
4. ATP: Cuevas/Granollers vs. Chela/Massú

Court 2 (from 12.30hrs)
1. J Groth vs. K Barrois
2. K Flipkens vs. A Rus
3. Jugic-Salkic/Jurak vs. Barrois/Woehr

Court 3 (from 12.30hrs)
1. A Parra Santonja vs. J Goerges

Read more...

kurutuyorum

Kime elimi atsam, kime başarılı olacak desem kurutuyorum. Ya sakatlanıyor, ya kötü oynamaya başlıyor ya da ailevi sorunları baş gösteriyor. Del Potro için Rafael Nadal'ın elinden Roland Garros şampiyonluğunu alacak adam derdim. Geçen sene o muhteşem 5 setlik maçta Federer'i yenebilse başaracaktı. Ama o, aynı turnuvada hem Federer'i hem Nadal'ı yenmek istedi. Amerika Açık'ı kazandı. Avustralya Açık 2010'da Marin Cilic'e elendikten sonra tek bir maç dahi yapmadı. Geçen hafta antrenmana çıktı ve ağrıları tekrar kendini gösterdi. Ameliyatsız olmayacağı anlaşıldı ve bugün bıçak altına yattı Arjantinli. Operasyon başarılı geçmiş ama 4 ay kortlardan uzak kalacağı anlamına geliyor bu. Amerika Açık şampiyonluğunu korumaya yetişebilecek gibi ama Roland Garros yarı finalinden çok puan kaybedecek. Peki bu adamı hemen Avustralya Açık sonrası ameliyata alsanız ne olurdu? Ne olacak 4 ay kar ederdik. Dingiller!

Read more...

roma: sakın uyandırmayın, lütfen

Manşeti değiştirdim. Evet. Safina'dan görecektim bugünün Roma yazısını ama Ana Ivanovic'in galibiyeti her şeyi değiştirdi. Evet efendiler. Ofisten çıkarken Ana ilk seti Azarenka karşısında 6-4 almış ikincisinde 1 break farkla gerideydi. Eve geldiğimde kazandığını gördüm. Hem de tie-break'e falan gitmeden. 6-4/6-4. Set alır demiştim, maçı kazandı. Öeh! Rüya gibi olduğunu biliyorum. Beni uyandırmayın...

İzleyebildiğim kadarıyla bir kaç servis hatası dışında düzelmişti servisleri. Tek Grand Slam'ini kazandığı zeminde oyununu yükseltmesi ve özellikle geçen hafta Pennetta karşısında izlediğim Belaruslu Vika'yı set vermeden yenmesi beni sevindirdi açıkçası. (Her ne kadar Azarenka'nın bacağında sorun varsa da) Zamanında golfçülerin peşinden ülke ülke dolaşması ve en son SI'ya soyunması tepemin tasını attırmıştı. Kendisi ile küsmüştüm. Barışabilirim. Bunu yapabilirim. En azından tekrar yenilmeye başlayıp sıvayana kadar mutlu olabilirim.

İstatistiklere baktığımda ilk servisin oyuna girme oranı yine düşük. Vika'nın yüzde 80'ine oranla yüzde 60. Ama ikinci servisten puan çıkartma oranı özellikle ilk sette harika, maç genelinde ise tatmin edici geldi bana. Bu kızın en büyük sorunuydu servisleri. Amerika Açık'taki top fırlatması gözümün önünden gitmiyor. Bondarenko'ya yenilmişti. Üçüncü turdaki rakibi Elena Dementieva. Zor bir rakip daha.

Dinara bu raket. Tenis bununla oynanıyor. Tanımlanamayan Uçan Cisim muamelesi yapma lütfen.

Dinara Safina, Avustralya Açık dördüncü turunda Maria Kirilenko'ya yenildikten sonra geçen haftaya kadar sırtındaki sakatlık nedeniyle kortlardan uzak durdu ve iyileşmeyi bekledi. Geçen hafta Stuttgart'ta ilk turda Szavay'ı yendikten sonra (ki Szavay bu hafta 1 numaralı seribaşı olduğu Estoril'de ilk turda Sevastova'ya yenildi) ikinci turda Shahar Peer'e elenmişti. Maçtan sonraki basın toplantısında da sırtındaki sakatlığın tam olarak iyileşmediğini ve rahatsız ettiğini söylemişti. Bu hafta Roma'da ilk turu bye geçen Rus raket ikinci turda 20 yaşındaki Dulgheru ile karşı karşıya geldi. Ve ona da maç kaybetmeyi başardı. Maça çok kötü başlayan Safina iki kez üst üste servis kırdırarak 4-0 geriye düştüğü ilk sette önce servis kırarak sonra da kendi servis oyununa tutunarak 4-2'ye getirdiyse de durumu, diğer servis kırma dezavantajını gidermeyerek seti 6-4 kaybetti. İkinci sette 6-5 gerideyken maça tutunmak için servis karşılayan Rus raket burada servisi kırıp tie-break'e götürmeyi başardı seti. Tie-break'i kazanarak setlerde durumu eşitledikten sonra kontağı kapattı. Son seti 6-1 kaybetti.

Bu sonuç Rus raketin artık yavaş yavaş ilk 10'a "Haydi eyvallah" deyişi oluyor. Burada geçen yıl şampiyon olan Safina gelecek pazartesi kaybettiği puanlar neticesinde 4 numaraya gerileyecek yanlış hesaplamadıysam. Bu haliyle de Roland Garros da erken bir çıkış olası gözüküyor. Geçen sene final oynadığı Fransa'dan ilk turlarda elenmesi demek yaklaşık 1000 puanlık bir düşüşü de beraberinde getirecek. 

İtalyanlara nazar değdirdim. Kutlayın beni! Bugün önce 13 numaralı seribaşı Francesca Schiavone, iyi ve çok ters bir toprak oyuncusu olan İspanyol MJ Martinez Sanchez'e iki sette yenildi; ardından 12 numaralı seribaşı Flavia Pennetta, Lucie Safarova karşısında hiç varlık gösteremeden kaybetti. E geçen hafta da erken elenmişti de Fed Cup'a vermiştim. Tablonun en alt çeyreğinde oldu bunlar. En alt çeyrekteki 4 ikinci tur müsabakasında da bir taraf İtalyandı ve hepsi de yenildi. Carolien Wozniacki de İtalyan devirip üst turu görenlerden ve üçüncü turda MJ Martinez Sanchez ile karşılaşıyor. Bugüne kadar 2 kez oynayıp ikisinde de kaybettiği abla.

Uzun bir aradan sonra turnuvalara geri dönen Serena Williams, İstanbul'da yakından görüp şekerliğine hayran kaldığım Timea Bacsinszky karşısında müsabakanın başlarında zorlandı. Amerikalı'nın servisini üst üste iki kez kırarak 4-1 öne geçen Macar kökenli İsviçreli raket buradan sonra sete tutunamadı. Bir anda forehandlerdeki duyguyu kaybeden ve felaket şutlar çıkaran Timea'ya, Serena'nın fileye taktığı toplar da yeterli olmayınca ilk rakibini 5-5'te yakalayan dünya 1 numarası ilk seti tie-brak ile ikinci seti de 6-1 gibi farklı bir skorla kazandı. Venus Williams da ilk maçında bir başka İsviçreli Patty Schnyder'i  6-2'lik iki set ile alt ederek üçüncü tura yükseldi. Serena ikinci turda, önceki hafta Fed Cup'ta gözyaşlarına boğulan Andrea Petkovic ile eşleşirken, Venus'ün rakibi Stuttgart'ta yarı final gören Shahar Peer.


Günün Sonuçları:
(1/WC) S Williams (USA) d. T Bacsinszky (SUI) 76(2) 61
(2) C Wozniacki (DEN) d. (WC) M Elena Camerin (ITA) 61 60
A Dulgheru (ROU) d. (3) D Safina (RUS) 64 67(5) 61
(4) V Williams (USA) d. P Schnyder (SUI) 62 62
(6) E Dementieva (RUS) d. Y Shvedova (KAZ) 64 75
(7) J Jankovic (SRB) d. (Q) B Mattek-Sands (USA) 63 36 61
(8) A Radwanska (POL) d. R Vinci (ITA) 61 60
A Ivanovic (SRB) d. (9) V Azarenka (BLR) 64 64
(11) Y Wickmayer (BEL) d. A Rezai (FRA) 63 67(2) 75
L Safarova (CZE) d. (12) F Pennetta (ITA) 61 62
MJ Martínez Sánchez (ESP) d. (13) F Schiavone (ITA) 62 62
(14) N Petrova (RUS) d. K Srebotnik (SLO) 64 64
(16) S Peer (ISR) d. P Hercog (SLO) 26 75 63
D Cibulkova (SVK) d. A Brianti (ITA) 63 64
A Petkovic (GER) d. P Kvitova (CZE) 63 64

Çarşambanın Programı:
Center Court (from 13.00hrs)
1. S Williams vs. A Petkovic
2. V Williams vs. S Peer
3. Y Wickmayer vs. J Jankovic
4. E Dementieva vs. A Ivanovic (NB 20.30hrs)
5. Peschke/Srebotnik vs. Dushevina/Jans

Pietrangeli (from 13.00hrs)
1. N Petrova vs. A Dulgheru
2. D Cibulkova vs. M Kirilenko
3. A Radwanska vs. L Safarova
4. MJ Martínez Sánchez vs. C Wozniacki

Read more...

4 Mayıs 2010 Salı

estoril: seribaşılar kötü başladı

Estoril'de ilk gün altı kadınlar ana tablo ilk tur müsabakası vardı. Tabloyu değerlendirirken hakkında biraz ayrıntılı yazdığım Letonyalı Sevastova, 1 numaralı seribaşı Szavay'ı evine gönderdi. Toprak sezonuna kötü başlamasına rağmen bu galibiyet kendine getirdi diyeceğim ama ikinci turdaki rakibi 40'lık Kimiko Date Krumm. Japon raket çocuğu yaşındaki Petra Martic üç setlik bir maç sonucunda yenerek ikinci tura çıktı. Ne ciğermiş arkadaş!

İki seribaşı daha elendi bugün Szavay'ın yanında. Birini Görges becerdi. Wozniak'ı 6-1/6-1 ile dağıtarak yendi Alman raket. Geçen hafta Henin'e mağlup olmuştu kendi evinde. Henin'in vatandaşı Kirsten Flipkens ise 8 numaralı seribaşı anne Bammer'i mağlup etmeyi başardı.

Arantxa Rus elemelerdeki son maçını kazandı ve ana tablo gördü. Rakibi wildcardlı yerel bir isim.

Günün Sonuçları:
A Sevastova (LAT) d. (1) A Szavay (HUN) 36 63 63
J Goerges (GER) d. (3) A Wozniak (CAN) 61 61
(7) P Shuai (CHN) d. J Coin (FRA) 62 62
K Flipkens (BEL) d. (8) S Bammer (AUT) 61 63
K Date Krumm (JPN) d. P Martic (CRO) 67(4) 75 76(2)
T Malek (GER) d. K Zakopalova (CZE) 64 75

Salının Programı (Erkekler ile karışık):
Central (from 11.00hrs)
1. A Cornet vs. M Larcher de Brito
2. ATP: Massú vs. Machado (NB 13.50hrs)
3. ATP: Mayer vs. Gil (NB 16.00hrs)
4. ATP: Hernández/Kunitsyn vs. Sousa/Tavares

Centralito (from 11.00hrs)
1. ATP: Lapentti vs. Gimeno-Traver
2. A Medina Garrigues vs. M de Lattre
3. A Rus vs. M Joao Koehler
4. ATP: García-Lopez vs. Malisse

Court 1 (from 11.00hrs)
1. S Voegele vs. M Czink
2. ATP: Andujar vs. Cuevas
3. I Raluca Olaru vs. S Cirstea
4. ATP: Darcis vs. Giraldo

Court 2 (from 11.00hrs)
1. N Bratchikova vs. E Makarova
2. M Rybarikova vs. J Groth
3. A Rodionova vs. Y Meusburger
4. de Lattre/Esteves de Freitas vs. Rybarikova/Szavay

Court 3 (from 11.00hrs)
1. ATP: Martín vs. del Bonis
2. ATP: López vs. Phau
3. D Evtimova vs. A Parra Santonja
4. ATP: López/Marrero vs. Ratiwatana/Ratiwatana

Court 4 (from 11.00hrs)
1. K Barrois vs. J Craybas

Read more...

roma: sveta'nın hali iç açıcı değil

Roma'da ikinci tur eşleşmeleri belli olurken, oynanan tek ikinci tur maçında Maria Kirilenko vatandaşı Svetlana Kuznetsova'yı üç sette geçerek Roland Garros öncesi bazı sorular sormamıza neden oldu.

Kuznetsova kariyerinin ikinci Grand Slam'ini geçtiğimiz yıl Fransa Açık'ta şampiyonluğa ulaşarak kazanmıştı. Bu sene Henin'i zorlayacak bir isim ararken aklıma ilk gelen isimlerdendi. Ama önce geçen hafta ikinci turda Na Li'ye mağlup olarak oradaki şampiyonluğunu koruyamadı. Bu hafta da Roma'da ilk maçında Maria Kirilenko'ya elendi. Roland Garros öncesi ısınma turnuvalarında toprağa ısınamadan elenmesi ayrı bir komik. Bir sorun olduğu kesin. Öte yandan Kuzy'nin kariyerinde Kirilenko'yu hiç yenememiş olması da garip. 3-0 oldu bu mağlubiyet ile.

Ivanovic galip geldi. Hem de ezici bir skorla. Hem de sıralamada kendinden daha üstteki bir oyuncu karşısında. Şu an 58. basamakta bulunan Sırp raket, 32 numaradaki Elena Vesnina'yı 6-1/6-3 ile geçti. İkinci turda Victoria Azarenka ile eşleşti. Bi şey diyicem güleceksiniz ama set alabilir Ana.

Vesnina, "Ben nasıl yenildim herkesin yendiği kıza" diyerek utancından yerin dibine girmiş bir halde

Pazartesi günü elenen başka seribaşı yokken, Govortsova ile Safarova arasındaki maç tam da beklediğim gibi çok çekişmeli geçti. Patty Schnyder'in Gisela Dulko'yu üç sette geçmesi şaşırttı beni. Ha bi de Melanie Oudin var. Yine yenildi kızceğiz. Fed Cup'tan takım arkadaşı Mattek-Sands'e.

Çiftlerde İpek Şenoğlu/Poutchek ikilisi 2 numaralı seribaşı Llagostreva Vives/Martinez Sanchez çiftine yenilerek ikinci turda elendi.

Günün Sonuçları:
M Kirilenko (RUS) d. (5) S Kuznetsova (RUS) 62 36 64
(11) Y Wickmayer (BEL) d. (Q) K Sprem (CRO) 63 16 64
(12) F Pennetta (ITA) d. (Q) A Amanmuradova (UZB) 62 63
(13) F Schiavone (ITA) d. D Hantuchova (SVK) 36 62 62
(16) S Peer (ISR) d. (WC) C Dentoni (ITA) 62 61
A Rezai (FRA) d. (Q) A Morita (JPN) 64 62
D Cibulkova (SVK) d. (LL) P Parmentier (FRA) 61 36 75
Y Shvedova (KAZ) d. (Q) B Jovanovski (SRB) 62 62
L Safarova (CZE) d. O Govortsova (BLR) 62 67(9) 63
P Schnyder (SUI) d. G Dulko (ARG) 67(5) 62 76(5)
A Dulgheru (ROU) d. Sa Errani (ITA) 26 61 64
T Bacsinszky (SUI) d. S Zahlavova (CZE) 60 64
A Ivanovic (SRB) d. E Vesnina (RUS) 61 63
R Vinci (ITA) d. A Kleybanova (RUS) 76(6) 76(5)
K Srebotnik (SLO) d. (Q) V Lepchenko (USA) 67(2) 75 63
(Q) B Mattek-Sands (USA) d. M Oudin (USA) 61 63

Salının Programı

Center Court (from 13.00hrs)
1. A Radwanska vs. R Vinci
2. V Williams vs. P Schnyder
3. S Williams vs.  Bacsinszky
4. ME Camerin vs. C Wozniacki (NB 20.30hrs)
5. Kondratieva/Uhlirova vs. Hlavackova/Savchuk

Pietrangeli (from 13.00hrs)
1. A Dulgheru vs. D Safina
2. F Schiavone vs. MJ Martínez Sánchez
3. L Safarova vs. F Pennetta
4. A Ivanovic vs. V Azarenka

Court 4 (from 13.00hrs)
1. P Hercog vs. S Peer
2. A Petkovic vs. P Kvitova
3. Peschke/Srebotnik vs. Dulgheru/Marosi

Court 5 (from 13.00hrs)
1. N Petrova vs. K Srebotnik
2. Y Wickmayer vs. A Rezai
3. Errani/Vinci vs. Raymond/Stubbs (after suitable rest)
4. Hercog/Peer vs. Amanmuradova/Kustova (after suitable rest)

Court 6 (from 13.00hrs)
1. B Mattek-Sands vs. J Jankovic
2. E Dementieva vs. Y Shvedova
3. D Cibulkova vs. A Brianti

(Foto: AP / Getty)

Read more...

3 Mayıs 2010 Pazartesi

hoşgeldin 2007

Hafta sonu toprakta Rafael Nadal ve Justine Henin şampiyonluklara ulaştılar.

Rafa, kariyerinin 17. Masters şampiyonluğunu Roma'da kazanıp Agassi'nin rekoruna ortak olurken Federer'i de geride bırakmış oldu böylece. Şunu da belirtelim Agassi bunu 34 yaşında başarmıştı. Nadal daha 23, 23, 23. Ayrıca Monte Carlo'yu üst üste altıncı kez kazanan İspanyol raket, Roma'da da son altı sezondaki beşinci kupasını kaldırdı. Rafa 2008'de ayayğındaki sorun nedeniyle JCF'ya yenilmişti.

Juju ise geri dönüşünden sonraki üçüncü finalinde ilk turnuvasını kazandı. Topraktaki ilk finalinde Stuttgart'ta Samantha Stosur ile mücadele eden Juju set kaybederek de olsa Porsche'ye bindi. Sıralamada da ilk 20'ye ulaştı. Avustralyalı raket ise 8. basamağa yükseldi.

Read more...

2 Mayıs 2010 Pazar

estoril'in kadınlar tablosu

Estoril'de karma bir turnuva var bu hafta. Onların kuralarına da bir göz atalım.

WTA'de bu haftaki esas turnuva Roma'daki. Estoril'in verdiği paranın yaklaşık 10 katını veriyor Roma. Bu yüzden üst sıralardaki tenisçilerin İtalya'da olduğu haftada Portekiz'de olmak orta sıra tenisçileri için bir fırsat teşkil ediyor. Agnes Szavay'ın 1 numaralı seribaşı olduğu turnuvada, Cirstea, Wozniak, Garrigues gibi isimler var.

Macar raket Szavay ilk turda Sevastova ile oynuyor. Letonyalı raket sezona iyi başlamıştı. Dubai'de elemelerden gelip çeyrek finalin kıyısından dönmüş, Monterrey'de yarı finale kadar yükselmiş üç sette Pavluçenkova'ya yenilmiş ve Indian Wells'te de Ana Ivanovic'i mağlup ederek üçüncü turu görmüştü. Fakat toprak sezonuna çok kötü başladı. Charleston'da Sofia Arvidsson'a feci bir şekilde yenildi.

Üst taraftaki bir diğer seribaşı Anabel Medina Garrigıes'in yolu da finale kadar açık. Ama bu tür turnuvalarda sürprizler olur. Stuttgart'ta bile neler oldu bu hafta. Alt sıralardaki tenisçilerin agresif oynayarak kendilerini göstermeye çalıştıkları bu tür turnuvalarda kesin konuşmak iyi değildir genelde.

Tablonun alt tarafında Sorana Cirstea çeke çeke vatandaşı Olaru'yu çekti. İkinci turdaki rakibini belirleyecek olan müsabaka ise çok ilginç. Bundan iki sene önce görsem heyecandan 200 atacak kalbim şimdi Cornet-de Brito eşleşmesini görünce sakin kalıyor. Fed Cup'taki zaferden sonra hayat kıvılcımları gösterip Fez'de yarı final gördü. Cebelitarık'ın öte tarafında ev sahibi raketlerden 93 doğumlu Michelle Larcher karşısında ne yapacağı merak konusu benim için de.

Romen raketi tablonun alt tarafında rahatsız edebilecek isimler ise Rybarikova, Craybas ve Flipkens.

Estoril WTA Ana Tablo

Read more...

stuttgart: anna lapidus'un tuhaf oyunu

Stuttgart'ta finalin adı: Henin-Stosur

Lapuşenkova çok garip bir oyuncu. Soyadı bile bana garip geldiği için Lapidus da derim ben buna ileride. Hiçbir şey anlamadım oynadığı oyundan ama ne yapıp ediyor servis kırıyor. Sonra servisine tutunamıyor. Yürümeyi öğrenen bir çocuk gibi sarsak sarsak dolaşıyor. Servis hareketinde bir gariplik var çözemedim. Bir de Avatar'daki mavi ırka benziyor.

Stosur karşısında ilk sette 4-1 önde iken servis kullanıyordu. Stosur üç kez servis kırma şansı yakalasa da Rus raket üçünü de çevirmeyi başardı fakat Avustralyalı arka arkaya 2 puan daha kazanarak oyunu aldı. Çok ilginçtir Lapuşenkova hemen servis kırarak 5-2 yaptı ve set için servis kullandı. Bu oyunda da iki kez servis kırma şansı yakalayan Stosur durumu 5-3'e getirdi ve bundan sonraki servisine tutundu. Rus raketin diğer servis oyununda yine 3 kez şans yakalayan Stosur ilkinde Lapuşenkova'nın file önündeki vole hatasıyla sette durumu eşitledi. Diğer iki oyunu da kazanan dünya 10 numarası ilk seti 7-5 kazandı.

İkinci set de farklı değildi. Lapuşenkova 3-1 öne geçti servis kırarak fakat Stosur üst üste 5 oyun kazanarak ikinci seti de 6-3 kazandı ve finale yükseldi.

Günün ilk yarı final maçında Juju, Shahar Peer karşısında üstün oynadığı müsabakayı 6-3'lük iki set ile kazanarak geri dönüşünden sonraki üçüncü finaline çıktı. Bu sefer şampiyonluğu kazanacak gibi.

Read more...

roma: nadal, gulbis'e de acımadı

Yine bir Nadal maçı ve yine ben Ernests için şunları söylüyorum: Bu çocuk ilk 10'u hak ediyor. Blogu düzenli takip edenler biliyor zaten sevdiğim Letonyalı'ya ne zaman hayran kaldığımı. 2008'deki Madrid Masters. O zamanlar sert zeminde düzenlenen bu turnuvada ikinci turda İspanyol'un karşısına çıkan Gulbis bugünküne yakın bir performans ile 7-5/3-6/6-3 kaybetmişti müsabakayı.

Bugün zemin farklı olsa da hatta Rafa'nın kral olduğu zemin olsa da, Ernie yine coştu. Çılgın vuruşlarını yine yaptı, yine aptalca ve çok basit hatalarla puan kaybetti. Daha ilk oyununda servisini kırdırdığı ilk seti 6-4 kaybetti. İkinci sette servis kırıp 3-0 öne geçti ve bu avantajı set sonuna kadar sürdürerek seti hanesine yazdırdı. Bu set ayrıca Nadal'ın bu sezon toprakta kaybettiği ilk set oldu. Son sette 4-4'e kadar dişiyle, tırnağıyla kazıyarak, terinin son damlasına kadar bu canavar karşısında mücadele ederek getirdi skoru Gulbis ama son oyunda servisini kırdırdı ve maçtan mağlup ayrıldı.

3 saate yakın süren karşılaşmada çok uzun oyunlar da oldu. Gulbis'in servis performansı hafif dalgalı olsa da müthiş servis attı bugün çoğunlukla. Bu arada Nadal'ın Monte Carlo'daki performansından uzakta olduğunu da hatırlatayım bu müsabakada. Maç boyunca 12 kez servis kırma şansı yakalayan İspanyol raket bunlardan sadece ikisinde başarılı oldu. Ama servisini sadece 1 kez kırdırınca galip gelen taraf da o oldu. Nadal'ın yine savunma sanatından kupleler sergilediği müsabakada Gulbis 50 winner ile agresif oyunu ne kadar iyi icra ettiğini gösterirken doğal olarak İspanyol 18 winnerda kaldı. Agresif oyunun götürüsü olarak da basit hata sayısında coşma gözlendi Letonyalı'nın. Nadal'ın 23 basit hatasına iki katı hata yaparak karşılık veren Ernie 13 ace ile göz doldurdu.

Gulbis kazansaydı eğer hem Nadal'ı hem Federer'i aynı turnuvada yenen beşinci raket olacaktı ki bunlardan üçü son 9 ayda gerçekleşmişti. Nalbandian'dı yanlış hatırlamıyorsam ilk 3-4 sene evvel. Sonra del Potro, Söderling ve Davydenko başardı bunu son 9 ay içerisinde. Bunların hepsi sert zemin galibiyetleri ama. Letonyalı bunu toprakta kazanan ilk isim olacaktı.

Gulbis "Bugün kaybettim ama hafta boyu gösterdiğim performanstan memnunum" dedi maçtan sonra. Bir de bana sor onu. Federer'i ben kendim yensem bu kadar sevinmezdim. Nadal'ın Gulbis için sözleri de güzel. İki sene önceki Madrid maçını hatırlıyor ve "İki yıl önce harika oynadığını ve ilk 10'a girebileceğini gördüm, bu haftadan sonra da inanmaya devam ediyorum. Geçen yıl bazı tenisçilere kaybettiğini görüyordum ki aklım almıyordu" diyor İspanyol raket.

Yarı finalin diğer ayağında Verdasco iyi başladığı mücadelede Ferrer'e bu sefer yenildi. Geçen hafta Barcelona yarı finalinde bir set geriden gelip gülen Verdasco, dün ilk sette 5-1 gibi bir avantaj nasıl heba edilirin dersini verdi. İlk seti 7-5 kaybettikten sonra da moralman çökmüş olması lazım ki ikinci seti de 6-3 verip veda etsin turnuvaya. Dün Djokovic karşısında yorulan vücudunu suçladı FeVer maçtan sonra.

Şimdi Nadal ile Ferrer yine bir İspanyol finali ile karşımızdalar. Rafa son 6 sezondaki beşinci şampiyonluk için mücadele edecek. O 2008'deki ayak zımbırtısı olmasa ve yine vatandaşı JCF'ya yenilmese altıda altı olacaktı. Monte Carlo'dan sonra bunda da başaracaktı ve efsaneliğini bir mertebe daha yükseltecekti.

Read more...
yasal uyarı (disclaimer diyor yabancı insanlar)

bu blogdaki fotoğrafların yüzde 99.9'u http://sports.yahoo.com adresinden alınmaktadır.. tüm hakları reuters, ap ve getty images'e aittir.. sanırım.. bu blog tarafsız bir tenis blogu değildir.. sevdiğim tenis oyuncularını kayırırım.. ama sevmediklerime hakaret etmem.. siz de etmeyin, çok ayıp.. yorum yazarken öyle tek cümlelik "saldır federer, vur kır nadal" tarzı yorumlarınızı yayınlamayacağımı göz önünde bulundurun.. merak ettiklerinizi ya da içinde cidden yorum bulunan yorumlarınızı göndermekten çekinmeyin.. tenisi sevelim.. boş alanlara kort dikelim.. teşekkürler..

ben olsam firefox 3küsür ve en az 1152x864 çözünürlükte dolanırım buralarda..

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP