20 Kasım 2008 Perşembe

savaşın çocukları

günümüz tenisinin parlayan yıldızlarının içinde üç tanesi dikkat çekiyor.. geride bıraktığımız sezon boyunca tek bayanlarda 1 numarayı ele geçirmiş olan ana ivanovic ve hala 1 numarada bulunan jelena jankovic ve erkekler tenisinde 2007’nin ikinci yarısında patlamasını yapıp, iyi bir 2008 geçiren, federer'in 10 puan gerisine kadar yaklaşan novak djokovic.. ortak özellikleri sırp olmaları ve sırbistan’ın bosna-hersek ve kosova’ya savaş açtığı yıllarda 9-10 yaşlarında olmaları..

eski blogumda bundan 10 ay önce sırp tenisinin yükselişinden çok kısa da olsa bahsetmiştim.. belirli bir ülkenin, belirli zaman aralıklarındaki dominasyonu görülmemiş bir şey değil tabi ki.. şu an bayanlar tenisindeki rus egemenliği ve 2000lerin başında erkekler tenisindeki arjantin egemenliği en yakın örnekler olarak göze çarpıyor.. ancak bu 3 kişiyi özel yapan başka bir şey.. sırbistan, önceki adıyla sırbistan-karadağ, daha önceki adıyla yugoslavya, takım oyunlarında iyi olmuşlardır.. futbolda yugoslavların fırtına gibi estiği dönemleri göremesem de basketbol efsanelerini hatırlıyorum.. bu sene olimpiyatlarda su topu takımları karadağ ile üçüncülük maçı oynadı en yakın örnek.. final oynasalar harika bir hikaye çıkacaktı ya, olmadı.. ancak bireysel sporlarda tenis 2005’ten sonra dikkat çekmeye ve sırbistan’da popüler bir spor olmaya başladı şüphesiz..

bu jenerasyondan önce monica seles gibi bir isim çıkartabilmiş ve onu da akli dengesi yerinde olmadığı söylenen bir steffi graf fanının saldırısı ile en parıtılı döneminde kaybetmişlerdi.. monica seles sonraları aktif tenis yaşantısına geri dönse de asla eskisi gibi olamadı.. jelena dokic daha yeni bir örnek.. güzelliği (bir kadının sırp olup da güzel olmaması ihtimali şüphesiz ki sıfırdır) ve iri göğüslerinin yanında (ki burası erkeklerin dikkatini çekti doğal olarak) martina hingis’i bir kaç üst üste yenmesiyle tenisseverleri heyecanlandırmıştı.. 2002 yılında dünya 4 numarasına kadar çıkan sırp raket (ayrıca avustralya vatandaşlığı var) ailesel nedenlerden ötürü bir anda silinip gitmişti.. maria şarapova’nın babasına psikopat derim, dokic’in babasının yanında kedi kalır yuri.. jelena’nın bu sene tenise bir kaç kez dönme girişimi oldu ancak onlarda da pek başarılı olduğu söylenemez.. en son ana ivanovic’in kazandığı linz’de ilk turu geçip ikinci turda jill craybas’a yenilmişti..

işte bunlar gibi bir kaç talihsiz girişimden sonra ilk defa 3 oyuncuyla ilk 10’da bulunuyor sırbistan.. ve bu üç oyuncu da savaşın çocukları.. şavaşı sırbistan’ın başlatması, milosevic’in savaş suçlusu olması bu çocukların savaştan etkilenmeyecekleri anlamına gelmiyor tabi ki.. zira nato’nun sırbistan’ı bombaladığı sıralarda daha 10-12 yaşlarında çocuklardı bunlar ve neden böyle bir şey olduğu hakkında herhangi bir fikirleri yoktu..

novak’ın babası srdjan djokovic bombalamalar esnasında oğlunun çok korktuğunu ancak hiç belli etmediğini söylüyor ve şimdi hiçbir şeyden korkmuyor diyerek biraz da epik ve abartılı bir şekilde oğlunu anlatıyor.. novak ise biz bunu başarana kadar kimse sırbistan’ın ismini duymamıştı diyor ancak devlet başkanları bosnalıları katlederken “sırp” kelimesi türkiye’de çoğu insan için kan donduran kelimeler arasına girmişti bile..

novak djokovic ve ana ivanovic 1999'da, bombalama kesildikten sonra ülkeden ayrılmışlar.. novak djokovic tenisini geliştirmek için almanya’ya, ana ivanovic ise isviçre’ye gitmiş.. jelena jankovic 1997’de ayrılmış ve annesiyle birlikte amerika’ya nick bollettieri tenis akademisine başvurmuş.. babasını ve kardeşini sırbistan’da bırakarak.. 1999 yılında bir turnuva öncesi cnn’den bombalamaları gören jankovic turnuvaya katılamamış.. annesi jelena’nın ruhsal çöküntüye girdiğini söylüyor o zamanlar..

fakat şimdi bunlar geride kaldı.. sırp tenisinin neden bir anda yükseldiği sorusuna ana ivanovic, çok sayıda tenis merkezi, çok iyi koçlar yoktu, tenis federasyonunun çok destekleyici olmaması ve sponsor bulunamaması da cabası. neden böyle bir patlama yaptığımızı açıklamak zor, bunu kimse açıklayamaz derken, novak djokovic olaya farklı açıdan bakıyor:
bizi profesyonel seviyeye getiren herhangi bir sistem yoktu. bu, başarıya olan açlığımız, geride bıraktığımız zor günlerin neden olduğu bir zihniyetin sonucu. hayatta bazı şeylere daha çok müteşekkiriz ve bazı şeyler için daha çok mücadele ediyoruz. diyor..

bu 3 oyuncu dışında janko tipsarevic ve viktor troicki de ilk 100’deki diğer sırplar.. janko tipsarevic korttaki davranışları ve tutumu nedeniyle her zaman çok sevdiğim bir tenis oyuncusu olmuştur.. çiftlerde nenad zimonjic kanadalı partneri daniel nestor ile birlikte tennis masters cup şampiyonluğunu elde ettiler bu sene ve 1 numaradalar.. en son slobodan zivojinovic 80lerin ikinci yarısında çiftlerde 1 numaraya, teklerde ise 19 numaraya yükselebilmişti erkeklerde..

djokovic, ivanovic ve jankovic savaşın etkilediği çocuklardan şanslı olanlar.. savaşın iki tarafında da binlerce çocuk, binlerce insan öldü.. savaşın nedeni milosevic 2006’da hücresinde ölü bulundu.. sırp tenisinin sonu daha güzel olacak gibi görünüyor.. umarım türkiye de tenis için bir kaç atılım yapar.. istanbul cup ve wta tour championship’in gelmesi güzel başlangıçlar.. sırada bir atp tour turnuvası almak var..

röportajların kaynakları:
http://www.nytimes.com/2007/06/03/sports/tennis/03tennis.html?pagewanted=2&_r=1
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7468432.stm

Read more...

19 Kasım 2008 Çarşamba

eski günlerdeki gibi


bjorn borg.. yaş 52..



john mcenroe.. yaş 50..

Read more...

18 Kasım 2008 Salı

amerika avrupa'yı yendi

showdown of champions gösteri turnuvasında ve roger federer, james blake, john mcenroe ve bjorn borg malezyalı tenisseverler karşısında çıktılar bugün.. tek setlik maçlar oynandı..

iki efsanenin mücadelesinde amerikalı john mcenroe isveçli bjorn borg'u 7(13)-6(11) yendi ve serilerinde 8-7 öne geçti.. tabi bu istatistiklere geçmeyecek ama 1981 yılında borg'un üstüste 6. wimbledon şampiyonluğuna engel olan mcenroe bugün de galip gelerek şanını sürdürdü..

diğer tekler mücadelesinde 3-1 geriye düştüğü maçta 7(10)-6(7) galip gelen taraf roger federer oldu.. bu, bu gece avrupalıların kazandığı tek zaferdi.. çiftler maçında blake-mcenroe çifti federer-borg çiftini 7-5 ile yenmeyi başardı..

Read more...

davis cup için geri sayım


arjantin
:
juan martin del potro
david nalbandian
jose acasuso
agustin callieri

ispanya:
david ferrer
fernando verdasco
feliciano lopez
marcel granollers

rafael nadal'ın dizindeki sakatlık nedeniyle çekilmesinden sonra, özellikle 10 yıldır evlerinde yenilmedikleri düşünüldüğünde, arjantin'in ilk davis cup şampiyonluğunu kazanma olasılığı bir hayli fazlalaştı.. iki toprak kortsever ülkenin mücadelesinde arjantin'in toprak kort yerine yine iyi olduğu indoor sert zemin seçimi yerinde ve beklenen bir karardı..

1981 ve 2006 yıllarının finalisti arjantin'de bu sene sıçrama yapan juan martin del potro ve david nalbandian en büyük koz.. emilio sanchez yönetimindeki ispanya ise rafael nadal'ın yokluğunu aratmamaya çalışacak.. ancak en yüksek sıralamadaki oyuncuları berbat bir sene geçiren david ferrer.. en büyük kozları fernando verdasco olacak.. ana ivanovic'in sevgilisi ben olsam motive olmakta zorlanabilirdim maçlara.. ispanya'nın 2000 ve 2004'te olmak üzere iki şampiyonluğu mevcut..

iki ülke daha önce iki kez karşılaştılar.. bir tanesi tarih öncesi çağ (1926) olduğu için sayılmaz dersek en son karşılaşmaları 2003'te.. arjantin'in ispanya'ya karşı galibiyeti yok..

finaller 21-23 kasım tarihleri arasında oynanacak..

Read more...

maçtan sonra bile sakatlanmayı başarabildi

"medikal görevlinin maçtan sonra korta girdiğini gördüm. zaferini kutlarken kendini mi incittin?"
"evet. takımımla galibiyeti kutlarken elimde büyük bir kesiğe neden oldum. tören sırasında kanıyordu. ne yapacağımı bilmiyordum. birkaç kez görevliyi çağırdım. törenden çekilmek istedim (gülüyor).
hayır, hayır. bu önemsiz bir kesik sadece. fakat mutlu olduğunuz anlarda acıyı hissetmiyorsunuz."

" i saw that the trainer came in after the match. did you hurt yourself a little bit while celebrating your victory?"
"yes, i hurt myself. i made a pretty big cut on my hand when i was celebrating with my team (smiling). i was bleeding during the ceremony. i didn’t know what to do, you know. i called the trainer a couple of times. i wanted to retire (laughter).
no, no. this is just a slight cut. but you don’t feel the pain in the moments of happiness."


beni en çok güldüren elini kesmesi değil de son puanın ardından ne yapacağını bilemeyip harmandalı çöküşü yaptıktan sonra raketi çok nazik bir şekilde yere bırakması oldu..

Read more...

baba, oğul...


...ve kutsal içecek.. tennis masters cup finalinden bir izleyici profili..

Read more...

jelena ristic

bu sırpların alayı çok güzel ben bunu anladım.. novak djokovic'in sevgilisi jelena ristic.. leryn franco'yu beşe katlar..

Read more...

17 Kasım 2008 Pazartesi

raketi sıkı tutmak lazım



atp resmi sitesinde yılın puanı oylaması var.. novak djokovic de yukarıdaki puan ile adaylar arasında.. nadal karşısında raketi düşürüyor, geri koşuyor raketi alıyor ve puanı kazanıyor..
youtube'lar kesikse şuradan bakabilirsiniz ama sanıyorum bu da 1 aya kalmaz kalkar buradan:
http://www.atptennis.com/en/mercedesbenz/poy/default.asp?AssetID=2709

Read more...

showdown of champions

bjorn borg, john mcenroe, roger federer ve james blake'in katılımında gerçekleşek bir gösteri turnuvası.. türkiye'nin malezya olamadığının göstergesi.. 80lerin iki efsanesi, 2000lerin efsanesi ve amerikalı bi adam kuala lumpur'da gösteri maçı yapacaklar.. bizim getirebildiğimiz en ünlü isim ise goran ivanisevic'ti..

yarın önce mcenroe ve borg eski günlerdeki gibi karşı karşıya gelecekler.. 1980 ve 81'de iki sene üstüste wimbledon ve amerika açık finali oynamışlardı ve mcenroe bunların 3'ünü kazanmıştı.. 80 wimbledon finalini kazanarak üstüste 5.şampiyonluğunu kazanan ve 81'de altıncısı için korta çıkan borg'u mcenroe durdurmayı başarmıştı.. bu ikilinin mücadelesinden sonra roger federer ve james blake karşılaşacak.. ben aslında gösteri maçı da olsa bir borg - federer karşılaşması izlemek isterdim..

daha sonra ise avrupa vs. amerika çiftler maçı yapacak.. roger federer bjorn borg ile john mcenroe da james blake ile eş olacak.. john mcenroe'nun hakeme itirazlarını bekliyoruz..

bilet fiyatları da 18 sterlin olarak açıklanmış.. türkiye'de istanbul cup finalinin 100 ytl üzerinde bir fiyata sahip olduğunu düşünürsek çok uygun..

dayanamadım şu yukarıdaki fotoyu da bi seslendireyim dedim:
federer: james, şu petronas kulelerini görüyor musun?
blake: evet?
federer: çok güzeller lan..
borg: uğraşma şu çocukla..

Read more...

foto

jo-wilfried tsonga

Read more...

16 Kasım 2008 Pazar

ajdeee

yine bir final, yine kötü bir saate denk geldi ve ben yine izleyemedim.. zaten andy murray - roger federer maçından sonra 2 hafta tenis izlemesem sorun değil benim için..
nikolay davydenko'nun nasıl buralara kadar geldiğine anlam veremiyorum hala.. yıllardır kendisini hep küçümsüyorum.. adam andy murray'i yendi dün.. murray'i 2 sette yenip djokovic karşısında hiçbir varlık gösterememek (skora bakarak söylüyorum) konsantrasyon sorunu ile alakalı sanırım.. ben yine rus oyuncuyu küçümsemeye devam edeceğim..
djokovic geçen sene 3'te 0 yapıp evine dönmüştü.. bu sene kupayı kaldırdı.. nadal'ın turnuvadan çekilmesi tabi ki sırp raket için büyük şanstı.. ancak yine de del potro ve tsonga gibi çok diri raketlerin arasından sıyrıldı, gilles simon gibi sağlam bir adamı devirdi.. ve federer'in iyice ensesine yanaştı artık.. ciddi ciddi 2009 müthiş bir yıl olacak erkekler tenisi namına..

Read more...
yasal uyarı (disclaimer diyor yabancı insanlar)

bu blogdaki fotoğrafların yüzde 99.9'u http://sports.yahoo.com adresinden alınmaktadır.. tüm hakları reuters, ap ve getty images'e aittir.. sanırım.. bu blog tarafsız bir tenis blogu değildir.. sevdiğim tenis oyuncularını kayırırım.. ama sevmediklerime hakaret etmem.. siz de etmeyin, çok ayıp.. yorum yazarken öyle tek cümlelik "saldır federer, vur kır nadal" tarzı yorumlarınızı yayınlamayacağımı göz önünde bulundurun.. merak ettiklerinizi ya da içinde cidden yorum bulunan yorumlarınızı göndermekten çekinmeyin.. tenisi sevelim.. boş alanlara kort dikelim.. teşekkürler..

ben olsam firefox 3küsür ve en az 1152x864 çözünürlükte dolanırım buralarda..

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP