28 Kasım 2009 Cumartesi

wtf 2009: from russia with love


Nikolay Davydenko 13'ü uğurlu sayısı haline getirmeyi başardı. Federer karşısında 12-0 geride bulunan ve bundan önce sadece 4 set kazanabilen Davydenko bugün Federer'i yenerek üst üste ikinci kez finale yükseldi sezon sonu turnuvasında.

Maça Federer hızlı başladı ve servis kullandığı ilk oyunu sıfıra karşı kazandı. Ardından Kolya'nın servisinde 2 kez servis kırma puanı yakaladı. Buradan sonra Kolya toparlamaya başladı. Önce servisinin kırılmasına izin vermedi ve sonrasında Federer'in servisini kırarak 2-1 öne geçti. Demir Adam Kolya, servisine tutunduktan sonra bir kez daha, bus efer sıfıra karşı, İsviçreli'nin servisini kırdı. Federer ufaktan silkinmeye çalışıp Kolya'nın servisini kırsa da ilk sette başka oyun alamadı ve ilk seti 6-2 Rus raket kazandı.

İstatistiklere baktığımızda Federer'in ilk servislerinin sadece %40'ının kutucuğu bulduğunu görüyoruz. Bundan daha beteri de ikinci servisten puan çıkarma oranının %25 olması. Sekiz oyunluk bir sette yaptığı 12 basit hata Federer'in standartına göre çok yüksek.

İkinci sette Federer'in servis performansı düzelince başa baş bir mücadele oldu. 4-4'e kadar servis kırılmadan geçilen bölümden sonra Federer harika açılar bulduğu oyunda servis kırarak 5-4 öne geçti ve kendi servis attığı oyunu da alarak setlere dengeyi getirdi. Bundan önce oynadığı üç maçta da ilk seti kaybedip ikincisini kazanmıştı.

İlk sette sekiz oyunda 12 basit hata yapan Federer bu sette on oyunda sadece 7 basit hata ile oynadı. İlk servislerinin oyuna girme oranını yüzde 73'e çekmesi başarıyı getirdi.

Üçüncü set tıpkı ilk set gibi geçiyordu. Yine karşılıklı oyunlar ve iki tenisçiden de harika bir servis performansı. Öyle ki oyunlar 4-4'e geldiğinde Federer kendi servisinde 3, Davydenko ise sadece 2 puan vermişti karşı tarafa. Fakat ne olduysa bundan sonra oldu. Setin 10. oyununda Kolya servis kullanırken Federer 2 sayı arka arkaya alarak 0-30 öne geçti. Acaba ikinci set ile tamamen mi aynı olacak derken Kolya arka arkaya bulduğu 4 sayıyla 5-5'e getirdi skoru.

Federer dün Del Potro karşısında son sette durum 3-3 iken 2 servis kırma şansı bulup bunları sayıya çevirememiş ve bir daha oyun alamamıştı. Bugün de 0-30'dan oyunu verdi ve bir daha oyun alamadı. 5-5'ten sonra Federer'in servisini harika bir return-ace ile kıran Demir Adam maç için servis kullanmaya hak kazandı. Ancak bu o kadar da kolay olmayacaktı. Kolya 30-0 öne geçmesine rağmen Federer üç sayı arka arkaya alarak servis kırma şansı yakaladı. Davydenko, Federer karşısında ilk defa maçı kazanmaya bu kadar yaklaşmışken bırakacak değildi. Berabere, avantaj derken bulduğu ilk maç puanından yararlanan Kolya finalin yolunu tutarken Federer evine gidiyordu.

Winner/basit hata oranını Federer'den yüksek tutan Kolya, mücadeleden asla düşmeden, Federer'i geri çizgide bolca koşturarak ve servis sağlam performansı ile maçı kazandı. Federer'in ise gözlemleyebildiğim en büyük eksikliği file önü oyunuydu.

19 kere file önüne gelen İsviçreli 11 kere puan çıkartabildi. Ha Davydenko'nun file önü istatistiği daha kötü ama Federer file önü standartı bundan çok daha yüksek olduğu için bu istatistiği veriyorum. Ayrıca ikinci servisinden puan çıkarma oranı yüzde 39'da kaldı Federer'in. Bu da çok büyük bir eksiklik. Davydenko'da bu oran %68. Ayrıca dün Del Potro maçında 4 oyunda çift hata yapan ve bu oyunların 3'ünde servisi kırılan Federer, bugün 3 çift hata yaptı ve bu oyunların hepsinde servisi kırıldı.

Geçtiğimiz günlerde bir röportajında "Biliyorum, Rusya'nın en popüler oyuncusu olamayacağım hiçbir zaman, ben üçüncü sıradayım. Kafelnikov ve Safin'den sonra" diyordu Kolya. Eminim şimdi daha da çok seviliyodur. Ama popülaritede Safin'i geçmesi imkansız gibi. Safin Playboy gibi ortalarda dolanırken Kolya'nın alyansı boynunda, eşi kenarda olur.

Davydenko hakkında eski blogumda ilk 10'da olmayı hak etmiyor derdim. Zira yıl içinde istikrarlı bir görüntü çizer ama büyük maçlarda, ilk 10'a karşı hiçbir şey yapamazdı. Svetlana Kuznetsova'nın erkek versiyonuydu benim için. Bu sene ilk olarak Kuznetsova yıktı bendeki bu düşünceyi. Roland Garros finalinden sonra kendisine sempati duymaya başlamıştım. Üst üste iki sene final yıl sonu finali oynayacak olan Davydenko'ya da artık daha bir yumuşak bakıyorum.

Read more...

gün sonu: wtf 2009 - gün 6

Yazarımız bu, milyonlarca insanın tatil yaptığı bayram gününde saat 22:30'a kadar çalıştığı için tenis maçlarının ikisini de izlemeye fırsat bulamamış ve o yüzden maçlar hakkında yazı yazamamıştır. Ama yazarımız Nadal'ın set bile alamadan turnuvaya veda etmesine çok üzülmüş, iki hafta üst üste şampiyon olan Djokovic'in elenivermesine ise hayret etmiştir. İki grupta da çıkanların üçlü averaj ile belirlenmesinin erkekler tenisindeki kaliteyi gösterdiğini düşünmeden edemeyen yazarımız "Peki bu İspanyollara ne oldu be hacı?" diyerek şaşkınlığını kelimelere dökmüştür. Dökülen şaşkınlığını kelimelerden temizlemeye çalışırken kamerlara yakalanan yazarımız "Çekmesene argadaşım" diyerek agresifleşmiş ve uykusu geldiği için daha fazla saçmalayamayarak oracıkta sızmıştır.

Yarı finalde
Federer - Davydenko
Söderling - Del Potro maçları oynanacak. Yarın oynanacak. Yazarımız yarın çalışmayacak. O yüzden izleyebilecek. Bugünlük bu kadar çıkarken kapıyı yavaş kapatın ki uyanmasın.

Read more...

27 Kasım 2009 Cuma

mr ego ve maç ayarlamak?

Dün akşamki maçtan sonra Federer'in maçın sonucunu Del Potro'nun işine gelecek şekilde ayarladığı hakkında söylentiler başladı. Federer gibi biraz daha geç doğsa sadece EGO olarak vücut bulacak bir adamın, her ne kadar Murray'den hazzetmese de, sırf elin Arjantinli'sinin işine gelecek diye maç kaybedeceğini, head to head istatistiklerinde bir yenilgi daha almayı göze alacağını düşünmek akıl karı değil.

Federer maçtan sonraki basın toplantısında "Maçtan önce bana tek söyenen maçı kazanmam gerektiğiydi" dedi. "Namağlup olarak gruptan çıkmanın hem para anlamında hem de puan anlamında artılar var, tabi ki namağlup çıkmak isterdim ama olmadı."

Tsonga maçı var hem bu sene Federer'in istatistiklerinde. Son sette 5-1 öndeyken maçı kaybetmişti. Bunu da örnek gösterdi Federer. Yani olabiliyor böyle şeyler, o zaman o maçı da mı ayarladı? Yapmayın böyle şeyler. Federer bilerek maç kaybedecek en son adamdır. Çok sportmen bir adam olduğundan değil egosu buna engel olacağından.

Read more...

gün sonu: wtf 2009 - gün 5


Bu akşamki maçı nasıl anlatayım, nasıl özetleyeyim, nelerden bahsedeyim bilmiyorum. Her şey karmakarışık, deli gibi uykum var ve yarın erken kalkıp işe gidicem (vay be bunu söylemesi çok güzelmiş).

Sabah seansındaki maçı Murray, Verdasco karşısında 3 sette alınca yarı finale çıkma şansını sürdürdü. Verdaco ise maç kazanamadan turnuvaya veda etmiş oldu. Akşam seansından önce olasılıklar şöyleydi:

Federer kazanırsa Federer lider, Murray ikinci olarak çıkar.
Federer 2 sette kaybederse Murray lider, Del Potro ikinci olarak çıkar.
Federer 3 sette kaybederse Federer kesin çıkar ama üçlü averaja bakılır.

Amerika Açık'ın rövanşı niteliğindeki maç güzel başladı ve öyle de devam etti. Daha ilk oyunda Federer'in dropshot bırakırken yaptığı hata Del Potro'ya servis kırma şansı doğurdu, bundan yararlanamayan Arjantinli üçüncü hakkında servisi kırdı. Karşılıklı servis oyunları ile bir süre gidildikten sonra setin beşinci oyununda Federer'in maçtaki ikinci çift hatası öyle bir zamanda geldi ki Del Potro'ya asist oldu. 4-1 öne geçti Tandilli.

Federer'i yakan şeylerden biri de file önüne inatla gelmeye çalışmasıydı. Federer'in inatçılık huyu yoktur bildiğim ama inatla file önüne gelip puan kaybetti. Hem de servis oyununda değil return oyununda yaptı bunu. Return-vole oynamaya çalışırken lob veya passing shot ile püskürtüldü. Federer'in backhandine güzel bir servis ile seti 6-2 ile kapattı Potro.

İlk set istatistiklerinde 3/7 oranı Federer'in file önünden puan çıkarma oranı olarak dikkat çekti.

İkinci sete de güzel başladı Amerika Açık şampiyonu. İçten dışa doğru (geniş açılı) forehand vuruşunu turda en iyi yapan adam Del Potro. Bunu bu maçta da gösterdi. İkinci set karşılıklı servis oyunlarıyla, Federer'in inatçılığı ile ve Del Potro'nun etkili servisleri ile devam etti. 3 ace kaydettiği sekizinci oyunu sıfıra karşı aldı DelPo. Maçın en kritik oyunlarından 2. set 11. oyunda bu sefer Federer'di sıfıra karşı servis oyununu kazanan. 6-5 öne geçti Federer. Tam ben Del Potro'nun üzerindeki baskıyı kaldıramayacağından ve oyunu kaybedeceğinden şüphelendiğim anda o da sıfıra karşı almasın mı servis kullandığı oyunu.

Her şeyi tie-break belirleyecekti.

Federer ilk puanda yine fileye gelmişken cezayı kesti Arjantinli. Sonra Federer harika bir paralel forehand ile giderdi dezavantajı. File önünde bir kez daha servis kırdırdı ve tie-break'te 5-4 geriye düştü. Del Potro servis kullandığı iki puanı da alırsa Federer yarı final göremeden elenecekti. Del Potro da grup ikincisi olarak çıkacaktı yarı finale. Arjantinli sadece kendi kaderini değil İsviçreli'nin kaderini de avuçlarının içinde tutuyordu.

Del Potro'nun kullandığı servise sadece raket koyabilen Federer'in topu o kadar ilginç bir yörünge izledi ki filenin arkasına düşüp durdu. Şans yine bu adamdan yanaydı. İkinci serviste de baseline'ın içinde yakaladı Del Potro'yu ve cezayı kesti. İkinci set tie-break ile Federer'e gitti.

Şu durumda Federer garantilemişti liderliği. Eğer Del Potro kazanırsa üçlü averajda Federer lider oluyordu. İkinciyi belirlemek için ise Murray ve Del Potro'nun üç maçta kazandığı toplam oyunların oynadıkları toplam oyunlara oranına bakmak gerekiyordu.

Murray'nin 3 maçtaki oranı 44/87 idi..
Del Potro'nun bu maçın ikinci setine kadar olan oranı ise 39/79'du..
Bu da demek oluyordu ki Del Potro'nun son seti kazanması yetmeyecekti. Son seti 6-3 ya da daha az oyun vererek kazanması gerekecekti.

Üçüncü set karşılıklı oyunlarla açıldı. 3-3'e geldi. İşte bundan sonra kalp rahatsızlığınız varsa izlemeyin, okumayın..

Yedinci oyunda Federer 2 kez servis kırma şansı yakaladı. Servisi kırması demek Del Potro'nun yarı finallere uzaktan bakması demek. Del Potro ikisini de çevirdi. Sonra bir kez daha avantajı yakaladı Fed. Arjantinli buradan gelip oyunu aldı. Ama tehlike geçmiş değildi. Sekizinci oyunda Federer'in servis oyununu alması her şeyins onu olacaktı.


Filenin yardımı ile başladı oyuna Del Potro. Bu kez ondan yanaydı şans. Sonrasında Federer'in dışarı vurduğu top geldi. Gittikçe inanılmaz bir hal alıyordu maç. Peki ardından ne olsa beğenirsiniz? Federer çift hata yaptı. Maçtaki 4. çift hatasıydı ve bundan önceki 3 çift hata yaptığı oyunun ikisini kaybetmiş birinde servis kırma puanı çevirmişti. Yine kaybetti Federer. Ve Del Potro neredeyse imkansızı başarmaya bir adım daha yaklaştı. Kendi servis attığı oyunu da kazanarak yarı finale çıktı. Tokalaşmanın ardından tişörtünü tribündeki vatandaşı Carlos Tevez'e verdi. Arshavin de tribündeydi bu arada.

Yaklaşık 5 dakika sonra Andy Murray'nin twitter'dan mesajı geldi. "Kimse ne olup bittiğini biliyor mu? Sanırım elendim ama kurallar sanki net değil." Elendin Murray. Kendi evinde kendi izleyicini bir kez daha hayal kırıklığına uğrattın.

Del Potro Federer'i üst üste ikinci kez mağlup etti. Ben hala Roland Garros yarı finalinde nasıl elinden kaçırdığını düşünüyorum. 2008'in son aylarında Roland Garros'u Nadal'ın elinden alacak biri varsa o da Del Potro'dur demiştim (bi de Gulbis demiştim). O olmadı ama elinden kaçırdığı Federer oldu. Sonra tabi Amerika Açık zaferi geldi.

Adamımsın Juan MarDel, adamımsın Wolverine..

Read more...

26 Kasım 2009 Perşembe

ana ivanovic'in 2010 kreasyonu

Ana Ivanovic golften kafasını kaldırıp da tenise dönebilirse 2010'un ilk yarısında giyeceği kıyafetler şimdiden hazır. Avustralya Açık için sarı-siyah, Roland Garros için ise kırmızı/pembe/turuncu karışımı bir kıyafet giyecek Sırp raket.


Read more...

gün sonu: wtf 2009 - gün 4

Beşiktaş Fenerbahçe'yi yener, balon Nadal'ı yener. Balon Djokovic'i yener, Beşiktaş Manchester United'ı yener. Bir şey güzel giderken diğeri kötü gitmek zorunda sanki.

Söderling ile Djokovic arasındaki maçın ilk setinde aldığım notları yazıyorum:
"Rallinin yönünü değiştirmede bu kadar başarısız bir ilk 10 oyuncusu görmedim. İlk setin üçüncü oyunu Söderling'in bütün zaaflarını gözler önüne serdi. File önü yok, kullandığı etkili servis sonrası voleye gelirken Djokovic'in inanılmaz returnüne yarı yolda yakalanınca topu dışarı attı. Bu oyunda dört puan üst üste alarak servisini kırdırmaktan yırtmasının sebebi yapabildiği tek iyi şey olan servis kullanmak. Servisleri neredeyse kusursuz kullanıyor balon.

"Yine ilk setin dördüncü oyununda retürn oyununda ne kadar beceriksiz olduğu görülebilir. İlk setin onuncu oyununda 3 kez servis kırma şansı yakalayan balon 5 puan üst üste kaptırdı Nole'ye. özellikle 40-40 iken gerçekleşen 38 vuruşluk ralli dahilinde, atak oynadığı iddia edilen Söderling bırakın geri çizgiden içeri girmeyi, topları zar zor geçirdi karşıya. En son vuruşta içeri girme şansı buldu onda da file önündeki yeteneksizliği ile bomboş voleyi dağlara taşlara göndererek avantajı Nole'ye verdi. Ha bu arada peki bu adam nasıl 3 kez servis kırma şansı yakaldı diyeceksiniz. Biri Nole'nin çift hatası, ikisi de Nole'nin backhand basit hatası. Winner falan yok yani."

Böyle yazmışım ilk setin tie-break'e kadar olan kısmı için. Peki tie-break ve sonrasında Söderling'in oyununda bir şey değişti mi? Hayır. Değişen Djokovic'in kendi kendini tüketmesiydi. Tie-break'i kaybedip ikinci setin başında servisini kırdırınca oyunu bıraktı. Resmen şalteri kapadı, koşmadı, vurmadı.

Balon, maçın başından sonuna kadar mükemmel servis kullandı. Başka bir olayı yok. Öndeyken de gerideyken de aynı düz vuruşlar, aynı file önü beceriksizliği, aynı yaratıcılıktan yoksun oyun.

Djokovic'in inatçılığı kendisine pahalıya patladı. O drop-shot denemeleri olmadıkça hırs yaptı, inat etti, ısrar etti. Eskiden yapmadığı ama bu sene dikkat ettiğim bir şey var kendisi ile ilgili. Koçlarına dönüp bağırıyor, söyleniyor. Nedir olayı anlamadım. Daha 2 hafta önce Paris Masters'ta yendiği adamı (ki orada da bir seti 6-1 vermişti) burada da çok rahat yenerdi mental olarak daha kuvvetli kalabilseydi.

Rafa - Kolya maçı güme gitti. Beşiktaş maçının etkilerini atlatıp döndüğümde ilk seti 6-1 kazanmıştı Kolya. İkinci sette durum 5-5'ti. Davydenko servisi kırınca maç için servis atma şansına erişti. Fakat Nadal aynı şekilde karşılık vererek tie-break'e götürmeyi başardı seti. Karşılıklı mini-break'ler ile başlayan tie-break oyununda ilk 4 puan paylaşıldı, servisine ilk tutunan Nadal oldu. Ancak Davydenko agresif oyunu ile 2 kez maç puanı yakalayan taraftı ve bunların ilkinde Nadal'ın açık kalan forehand tarafına harika bir forehand winner göndererek maçı kazandı.

Böylece Söderling yarı finale çıkmayı garantileyen ilk isim olurken, Nadal elendi. B Grubu'nda durum:

Balon 2-0 4-0
Nole 1-1 2-3
Kolya 1-1 3-2
Rafa 0-2 0-4

Cuma günü oynanacak son maçlarda,

Balon Kolya'yı yenerse
Djokovic de Rafa'yı yenerse Balon ve Djokovic

Balon Kolya'yı yenerse
Nadal da Djokovic'i yenerse Balon ve üçlü averaj (sanırım Kolya çıkıyor)

Kolya Balon'u patlatırsa
- Kolya 2 sette kazanmışsa Kolya - Balon
- Kolya 3 sette kazanmışsa Balon - Kolya

Şu an fark ettim ki Djokovic'in üst tura çıkması Balon'un Davydenko'yu yenmesine bağlı.

Bugün (perşembe) A Grubu'nda düğüm çözülüyor.

Sabah seansı
Murray - Verdasco

Akşam seansı
Federer - Del Potro

Read more...

25 Kasım 2009 Çarşamba

ntvspor.net sallamasyona devam ediyor


Federer yarı finali garantilemiş. Evet yüzde 80'e yakın bir ihtimal ile çıkacak Federer yarı finale ama yarın Del Potro ve Murray rakiplerini ikişer sette yenerse bu haberi nerenize sokacaksınız? Bu kadar şuursuz olunmaz, insanları yanıltamazsınız yanlış haber yaparak. İşinize biraz değer verin, özen gösterin.

Read more...

gün sonu: wtf 2009 - gün 3

Sabah seansında bir gözüm işte, bir gözüm tv'de iguana misali, sesi kısık bir şekilde izlemeye çalıştım maçı. Bir şey anlamadım tabi. İkinci sette 3-3 iken Del Potro servis kırmaya yaklaştı kıramadı. Sonra kırdırdı bir şeyler oldu orada Verdasco'ya gitti set. Üçüncü sette ise servis kırma avanatajını ele geçiren Arjantinli bu sefer alakasız bi yerde kırdırdı servisini ve seti tie-break'e götürdü. Tie-break'te Verdasco yoktu sanki. 7-1 kaybetti tie-break'i ve şansının devam edebilmesi için akşam Federer'in kazanmasını beklemeye başladı.

Federer ise Verdasco'ya uyguladığı tarifeyi Murray'e de uyguladı. İlk seti kaybedip diğer iki seti çok rahat kazanarak yarı final için büyük avantaj sağladı.

Maça servis kırarak başladı Federer ancak Murray'nin cevabı hemen ve kesindi. Federer servisini kırdıktan sonra hemen cevap verebilecek bir-iki oyuncudan biri bence Murray, diğeri de Djokovic olabilir. Başka returncü kim var ki zaten? Britanyalı eşitliği yakaladıktan sonra altıncı oyunda 3 kez servis kırma şansı yakaladı. İkincide cezayı kesti. Bir sonraki oyuna çok kötü iki servisle başlamasına rağmen ardınan gelen 2 etkili servis ile oyuna ortak oldu ve bir Sampras smacı ile 5-2'lik üstünlüğe erişti. Son oyunda 3 kez set puanı yakalayıp hiçbirini kullanamayan Murray ace ile avantajı yakalayıp dördüncü set puanını sayıya çevirdi ve seti 6-3 kazandı.

İkinci setten itibaren Federer ağırlığını hissettirmeye başladı. Bu sette Murray'nin kazandığı puanların büyük çoğunluğu servisinden direkt ya da Federer'in servisi karşılayamaması ile kazandığı puanlar. Rallilere girdiği vakit olmuyor. Kaybediyor. Federer ikinci sette servis performansını da yükseltince Murray çok zor anlar yaşadı.

İsviçreli altıncı oyunda servis kırdı ve bu avantajla seti kazandı. İkinci set istatistiklerine baktığımızda Federer'in oyuna giren ilk servislerinin oranında artış ve rakibinin üç katı winner yaptığını görüyoruz. Yüzde 64 ilk servis ve yüzde 94 ilk servisten puan kazanma oranı, 19 winner. Murray ilk servislerinin yüzde 40'ını sokunca ve ikinci servisleri de etkisiz olunca seti kaybetti.

Üçüncü set ise tıpkı Federer - Verdasco maçı gibiydi. Orada Federer ilk 5 oyunu almıştı, burada son 5 oyunu arka arkaya aldı ve 6-1 kazandı. Maçı izleyenler arasında bu hafta Wigan'ı 9-1 yenen Tottenhamlı oyuncular da vardı. 5 gol atan Defoe ve Robbie Keane:


A Grubu'na baktığımızda kimsenin durumu garanti değil. Şu anki sıralanış:

Federer 2 - 0 / 4 - 2
Murray 1 - 1 / 3 - 3
Del Potro 1 - 1 / 3 - 3
Verdasco 0 - 2 / 2 - 4

Son maçlarda,

Federer del Potro'yu yener
Murray Verdasco'yu yener ise Federer - Murray

Federer del Potro'yu yener
Verdasco Murray'yi yener ise Federer - Üçlü Averaj

del Potro Federer'i yener
Murray Verdasco'yu yener ise Üçlü Averaj
(Hatta Fed 3 sette yenilir, Murray de 3 setle kazanırsa oyunlara bakılacak)

del Potro Federer'i yener
Verdasco Murray'yi yener ise Del Potro - Federer

Yani Federer yüzde 75'ten biraz fazla bir oranla yarı finalde.

Bugün B Grubu'nda ikinci maçlar var:

Sabah seansı
Djokovic - Balon

Akşam seansı
Nadal - Davydenko

Read more...

24 Kasım 2009 Salı

gün sonu: wtf 2009 - gün 2

Hayatta verdiğimiz en ufak kararlar bile biz farkında olmadan bütün geleceğimizi değiştirir. Bu yüzden kader diye bir şey yoktur. İnsan iradesi hayatın her anındaki sonsuz olasılıktan birini seçer ve geleceği o yönde geliştirir. İşte bugün Nadal yaptığı bir seçimle belki de maçı kaybetti.

İlk sette 5-4 gerideyken ve servis kullandığı oyunda 40-30 öndeyken kullandığı servis ace oldu. Ancak çizgi hakemi dışarıda dedi. Nadal itiraz etmemeyi seçti. İtiraz etseydi "Oyun Nadal" diyecekti hakem ve 5-5 olacaktı. Söderling 40-40'tan gelip oyunu ve ilk seti aldı.

Maçtan dakikalar önce korta takdim sırasında Nadal kameralara sınavdan önce ne kaparsam kardır zihniyetindeki çalışmamış öğrencinin soru kağıtları dağıtılırken son bir kez formülleri gözden geçirmesine benzer bir şekilde backhand çalışırken yakalanıyordu. Bir tenisçinin korta giriş yapmadan raketini çantasından çıkartması pek alışılageldik bir görüntü değildi şüphesiz.

Nadal sınavına sarsakça başladı. İsveçli ikinci oyunda servisi kırdı. Nadal'ın file önüne gelme denemeleri sonuçsuz kalırken İspanyol'un servis oyunu da son aylarda çoğunlukla gördüğümüz üzere kötüydü. Bu kötü oyuna rağmen beşinci oyunda servis kırıp durumu 3-2'ye getiren Nadal bir de üzerine servis oyununu sıfıra karşı alınca mücadele yön değiştirecek derken yukarıdaki olay meydana geldi. Nadal kendi göbeğini kendi kesti burada. Diyecek fazla bir şey yok..

İkinci sete servis kırarak başlayan Rafa'ydı. Söderling'ten hemen cevap geldi. 2-2'den sonra beşinci oyun maçın kilit oyunlarından bir diğeriydi. 12 dakika süren oyunda İsveçli kendi servisine tutunmayı başardı. Tribünde ise tipik İsveçli kız profilinin aksine koyu saçları ancak tipik İsveçli kız profilinin paralelinde tatlı suratı ile Söderling'in sevgilisi ve tipik İsveçli kızlar balonlarına (evet) gaz vermek adına bütün güzelliklerini kullanıyorlardı.

Nadal'ın berbat oyunu Söderling'e çanak tutunca tıpkı ilk sette olduğu gibi ikinci setin de 10. oyunu setin sonuncu oyunu oldu. Söderling Round "Robin" maçlarına güzel bir başlangıç yapmış olurken Nadal'ın yılı 1 numarada bitirme umutları da kortun ışıklandırmasının tribün tarafında kalan bölümü gibi kararıyordu. Nadal hakkındaki düşüncelerimin yavaş yavaş gerçekleşmesi beni üzüyor. Hiçbir zaman RG 09 öncesi gibi olamayacak evet. Eskisi gibi koşamayacak. 23 yaşında daha ama bedeni yorgun.

Akşam seansında geçen senenin finalinin rövanşı vardı.

Djokovic maç içerisinde servis karşıladığı 3 oyunda 0-30 öne geçmesine rağmen servis kıramayarak sinirlerini ve sinirlerimi alt üst etti. Turdaki en iyi iki returncüden biri normalde ama bu akşam ilk bir buçuk set boyunca oyunun hiçbir yönünde yoktu Nole. İlk sette sıfıra karşı servisini kırdırararak geri düştü ve bir daha bu dezavantajı gideremedi. İkinci sette başa baş mücadele devam etti, servisini kırdırmayan Nole, 15-40 öne geçtiği oyunda Kolya'nın üstün servislerine cevap veremeyince 5 puan arka arkaya kaybetti.

Ama işin ilginci ikinci setin dokuzuncu oyununda Nole 30-0 geriye düşmesine rağmen buradan servisi kırdı ve sette 5-4 öne geçti. Set için servis kullanan Djokovic servis kırma puanı çevirdi ve seti almayı başardı.
Karar setine servis kırarak başladı Sırp raket. Üst düzey tenis devam etti ve setin en kritik oyunu olan altıncı oyunda servis kırma puanlarından yararlanamayan taraf Davydenko'ydu. Maça geri dönme şansını tepti ancak burada Djokovic'in muhteşem winnerlarından bahsetmemek olmaz. Savunmayı mükemmel şekilde atağa çevirdi ve oyununa tutundu. Djokovic maçın başındaki tutuk görüntüsünün aksine daha çeşitli vuruşlar denedi. Dropshotla Kolya'yı file önüne çekerek puan aradı, baseline'a güçsüz, slice vuruşlar yaparak rallilerin ritmini değiştirdi. Şans da yanındaydı çoğu zaman.

Skor 5-4'e gelidiğinde tıpkı ikinci sette olduğu gibi Djokovic set için yani maç için servis attı. Oyunun ilk iki puanı Kolya'ya gitti. Servisini kırdırmaktan iki puan ötede olan Nole bir puan koparsa da sonraki puan yine Rus raketin oldu. İki servis puanının ilkinden yararlanamayan Kolya ilk setteki oyunundan bir kuple sergileyip, baseline'ın içine girince maçta her şeyi eşitleyiverdi.

Fakat Deli Oğlan durur mu yapıştırır cevabı. Rakibinin servisini sıfıra karşı kırması ile ikinci kez maç için servis kullandı Nole. Bu sefer bırakmadı, 2 kez maç puanın ilkini çöpe attı ikincisinde Kolya topu dışarı attı. Djokovic zor da olsa kazandı. İkilinin file önündeki el sıkışması sırasında tişörtlerini çıkarıp birbirlerine vermesi yüzlerde tebessüm bıraktı.

Maç genelinde Kolya file önünde klasını konuşturdu diyebilirim. Bunun yanında baseline'dan içeri girerek agresif oyunun babasını uyguladı. Bu sayede Djokovic de kortun diğer ucunda baseline'dan içeri girmeye fırsat bulamadı ve vuruşlarının yüzde 80'ine yakınını dışarıdan yapmak zorunda kaldı. Dakikalar ilerledikçe maçta dengeyi buldu Nole. Büyük çoğunluğunda bu kadar kötü oynadığı bir maçı kazanabiliyorsa zaten büyük bir tenisçidir.

Andy Roddick de tribündeydi. Ağzının suları akarak bakıyordu korta. Daha bir sene öncesine kadar nefret ettiğim bu adama şimdi sempati beslemem benim değişmemden değil Roddick'in değişmesinden kuşku yok ki. Roddick'in yanısıra Dünya üzerindeki kızları en güzel olan iki ırkı arka arkaya tribünlerde görmek de harikulade oldu. Sırp kızları döver bence. Ama Söderling maçlarında destek hep bu şekilde olacaksa daha çok balon maçı izlerim. Djokovic - Söderling maçında aşırı doz olur mu acaba?

Yarın gündüz seansında
Del Potro - Verdasco

Akşam seansında ise
Murray - Federer

karşılaşmaları var. Murray, Federer'in birebirlerde geride olduğu bir kaç isimden biri. Geçen sene de yenilmişti burada. Hadi bakalım

Read more...

23 Kasım 2009 Pazartesi

gün sonu: wtf 2009 - gün 1

"Mavi mavi masmaviiiiiğiğiğiii.." Günün ikinci maçının birazını izlediğim ve fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla O2 Arena'daki ışıklandırma müthiş. Snooker maçlarındaki ışıklandırma gibi. Kort çok aydınlık ama tribünler karanlık. Göz zevkimi okşadı. Ayrıca o mavi de çok güzel. Kendimi en sevdiğim turnuva olan Avustralya Açık'ta gibi hissettiriyor bana. Bu tondaki mavi harikulade bir renk tenis için. Gelelim maçlara.

Maçları izleyememek koyuyor. İlk maçın tamamını ve ikinci maçın yarısını izleyemedim iş yüzünden. İzlediğim bölümü de çok kötü bir stream ile izledim internetten.
Günün ilk maçında seyirci desteğini arkasına alan Murray, Arjantinli'yi geçmeyi başardı. Live Scores'tan takip ettim biraz. Bir anda 5-0 olunca bir ürperti geldi. Sonra bizim Tandilli Del Potro silkindi ve 5-3'e getirdi ama bir kez daha servis kıramadı. İkinci sete daha da hızlı başlayan Amerika Açık şampiyonu servis kırarak 3-0'ı yakaladı. Fakat Brit dezavantajı telafi ederek 3-2'ye getirdiyse de tekrar Wolverine'in servisini kırmasına engel olamadı. 5-2 öne geçen del Potro seti 6-3 aldı. Son setin skorlarını bile takip edemedim. 6-2 bitmiş, Möri almış. Maçta bir ara Potro'nun burnu falan kanamış, Arjantinli de, "Büyük burnum var bazen kanıyor napim" demiş.

Del Potro için gruptan çıkmak zorlaştı. Ben Wolverine, Andy'i ve Fever'ı yener Federer'e yenilir diye düşünyordum. Andy kazanınca işler katıştı. İbre Murray'den yana artık.

İkinci maçta eve girip de hemen Live Scores'u açtığımda gördüğüm manzara karşısında gözlerim doldu. Fever'ın Federer karşısında ilk seti 6-4 aldığını görmek sevindirdi ancak bir yere kadar. Benim izlemeye başlamamı müteakip Verdasco akıl almaz puanlar kaçırdı. İlk seti izlemediğim için karşılaştıramıyorum nasıl oynadığını ama ilk sette maçın geri kalanındaki gibi oynamadığı kesin. İkinci sette eline fırsat geçmişken kullanamadı, hoyratça, hunharca, fütursuzca, sinsice, yılansı gece faresi gibi harcadı şansları. Federer de affetmedi. Son sette ise bi duşa girdim geldim 5-0 olmuş zaten. Kapadım.

Bazı bölümlerde Nando, Mr. Passing Shot'ın repertaurından güzel eserler sergilese de Federer uzaylı oyunuyla yine kazanmayı başardı. Eski günlerini andıran birçok vuruşu var İsviçreli'nin.

Read more...
yasal uyarı (disclaimer diyor yabancı insanlar)

bu blogdaki fotoğrafların yüzde 99.9'u http://sports.yahoo.com adresinden alınmaktadır.. tüm hakları reuters, ap ve getty images'e aittir.. sanırım.. bu blog tarafsız bir tenis blogu değildir.. sevdiğim tenis oyuncularını kayırırım.. ama sevmediklerime hakaret etmem.. siz de etmeyin, çok ayıp.. yorum yazarken öyle tek cümlelik "saldır federer, vur kır nadal" tarzı yorumlarınızı yayınlamayacağımı göz önünde bulundurun.. merak ettiklerinizi ya da içinde cidden yorum bulunan yorumlarınızı göndermekten çekinmeyin.. tenisi sevelim.. boş alanlara kort dikelim.. teşekkürler..

ben olsam firefox 3küsür ve en az 1152x864 çözünürlükte dolanırım buralarda..

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP