28 Kasım 2009 Cumartesi

wtf 2009: from russia with love


Nikolay Davydenko 13'ü uğurlu sayısı haline getirmeyi başardı. Federer karşısında 12-0 geride bulunan ve bundan önce sadece 4 set kazanabilen Davydenko bugün Federer'i yenerek üst üste ikinci kez finale yükseldi sezon sonu turnuvasında.

Maça Federer hızlı başladı ve servis kullandığı ilk oyunu sıfıra karşı kazandı. Ardından Kolya'nın servisinde 2 kez servis kırma puanı yakaladı. Buradan sonra Kolya toparlamaya başladı. Önce servisinin kırılmasına izin vermedi ve sonrasında Federer'in servisini kırarak 2-1 öne geçti. Demir Adam Kolya, servisine tutunduktan sonra bir kez daha, bus efer sıfıra karşı, İsviçreli'nin servisini kırdı. Federer ufaktan silkinmeye çalışıp Kolya'nın servisini kırsa da ilk sette başka oyun alamadı ve ilk seti 6-2 Rus raket kazandı.

İstatistiklere baktığımızda Federer'in ilk servislerinin sadece %40'ının kutucuğu bulduğunu görüyoruz. Bundan daha beteri de ikinci servisten puan çıkarma oranının %25 olması. Sekiz oyunluk bir sette yaptığı 12 basit hata Federer'in standartına göre çok yüksek.

İkinci sette Federer'in servis performansı düzelince başa baş bir mücadele oldu. 4-4'e kadar servis kırılmadan geçilen bölümden sonra Federer harika açılar bulduğu oyunda servis kırarak 5-4 öne geçti ve kendi servis attığı oyunu da alarak setlere dengeyi getirdi. Bundan önce oynadığı üç maçta da ilk seti kaybedip ikincisini kazanmıştı.

İlk sette sekiz oyunda 12 basit hata yapan Federer bu sette on oyunda sadece 7 basit hata ile oynadı. İlk servislerinin oyuna girme oranını yüzde 73'e çekmesi başarıyı getirdi.

Üçüncü set tıpkı ilk set gibi geçiyordu. Yine karşılıklı oyunlar ve iki tenisçiden de harika bir servis performansı. Öyle ki oyunlar 4-4'e geldiğinde Federer kendi servisinde 3, Davydenko ise sadece 2 puan vermişti karşı tarafa. Fakat ne olduysa bundan sonra oldu. Setin 10. oyununda Kolya servis kullanırken Federer 2 sayı arka arkaya alarak 0-30 öne geçti. Acaba ikinci set ile tamamen mi aynı olacak derken Kolya arka arkaya bulduğu 4 sayıyla 5-5'e getirdi skoru.

Federer dün Del Potro karşısında son sette durum 3-3 iken 2 servis kırma şansı bulup bunları sayıya çevirememiş ve bir daha oyun alamamıştı. Bugün de 0-30'dan oyunu verdi ve bir daha oyun alamadı. 5-5'ten sonra Federer'in servisini harika bir return-ace ile kıran Demir Adam maç için servis kullanmaya hak kazandı. Ancak bu o kadar da kolay olmayacaktı. Kolya 30-0 öne geçmesine rağmen Federer üç sayı arka arkaya alarak servis kırma şansı yakaladı. Davydenko, Federer karşısında ilk defa maçı kazanmaya bu kadar yaklaşmışken bırakacak değildi. Berabere, avantaj derken bulduğu ilk maç puanından yararlanan Kolya finalin yolunu tutarken Federer evine gidiyordu.

Winner/basit hata oranını Federer'den yüksek tutan Kolya, mücadeleden asla düşmeden, Federer'i geri çizgide bolca koşturarak ve servis sağlam performansı ile maçı kazandı. Federer'in ise gözlemleyebildiğim en büyük eksikliği file önü oyunuydu.

19 kere file önüne gelen İsviçreli 11 kere puan çıkartabildi. Ha Davydenko'nun file önü istatistiği daha kötü ama Federer file önü standartı bundan çok daha yüksek olduğu için bu istatistiği veriyorum. Ayrıca ikinci servisinden puan çıkarma oranı yüzde 39'da kaldı Federer'in. Bu da çok büyük bir eksiklik. Davydenko'da bu oran %68. Ayrıca dün Del Potro maçında 4 oyunda çift hata yapan ve bu oyunların 3'ünde servisi kırılan Federer, bugün 3 çift hata yaptı ve bu oyunların hepsinde servisi kırıldı.

Geçtiğimiz günlerde bir röportajında "Biliyorum, Rusya'nın en popüler oyuncusu olamayacağım hiçbir zaman, ben üçüncü sıradayım. Kafelnikov ve Safin'den sonra" diyordu Kolya. Eminim şimdi daha da çok seviliyodur. Ama popülaritede Safin'i geçmesi imkansız gibi. Safin Playboy gibi ortalarda dolanırken Kolya'nın alyansı boynunda, eşi kenarda olur.

Davydenko hakkında eski blogumda ilk 10'da olmayı hak etmiyor derdim. Zira yıl içinde istikrarlı bir görüntü çizer ama büyük maçlarda, ilk 10'a karşı hiçbir şey yapamazdı. Svetlana Kuznetsova'nın erkek versiyonuydu benim için. Bu sene ilk olarak Kuznetsova yıktı bendeki bu düşünceyi. Roland Garros finalinden sonra kendisine sempati duymaya başlamıştım. Üst üste iki sene final yıl sonu finali oynayacak olan Davydenko'ya da artık daha bir yumuşak bakıyorum.

0 yorum:

yasal uyarı (disclaimer diyor yabancı insanlar)

bu blogdaki fotoğrafların yüzde 99.9'u http://sports.yahoo.com adresinden alınmaktadır.. tüm hakları reuters, ap ve getty images'e aittir.. sanırım.. bu blog tarafsız bir tenis blogu değildir.. sevdiğim tenis oyuncularını kayırırım.. ama sevmediklerime hakaret etmem.. siz de etmeyin, çok ayıp.. yorum yazarken öyle tek cümlelik "saldır federer, vur kır nadal" tarzı yorumlarınızı yayınlamayacağımı göz önünde bulundurun.. merak ettiklerinizi ya da içinde cidden yorum bulunan yorumlarınızı göndermekten çekinmeyin.. tenisi sevelim.. boş alanlara kort dikelim.. teşekkürler..

ben olsam firefox 3küsür ve en az 1152x864 çözünürlükte dolanırım buralarda..

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP