1 Kasım 2008 Cumartesi

gilles simon yarış dışı

jo-wilfried tsonga paris masters çeyrek finalinde andy roddick'i geriden gelip de yenerek james blake ile yarı final oynama ve şangay umutlarını sürdürme şansı elde etti.. son post üzerinden 8 saat geçti ve şu anki durum şu şekilde:

nikolay davydenko - david nalbandian
jo-wilfried tsonga - james blake

6. andy roddick .................... 394 (garantiledi, elendi)
7. juan martin del potro ....... 369 (elendi)
8. gilles simon ....................... 356 (elendi)
9. james blake ....................... 355 (bugün kazanırsa +25 puan)
10. david ferrer .................... 339 (elendi)
11. jo-wilfried tsonga ........... 335 (bugün kazanırsa +25 puan)
12. david nalbandian ............ 320 (bugün kazanırsa +25 puan)

ya tsonga ya da blake finale çıkacağına göre biri 25 puan alacak ve gilles simon'u geçecek.. eğer ki blake finale çıkar, nalbandian da geçen sene olduğu gibi turnuvayı kazanırsa juan martin del potro da şangay'da mücadele edemeyecek..

bu arada federer'in çekilmesinden sonra davydenko'ya ilk seti 6-1 kaybeden nadal da sakatlığı nedeniyle maçtan çekildi ve yine bir nadal-federer finali izleyemedik.. gösterip de vermiyorlar resmen..

Read more...

31 Ekim 2008 Cuma

federer yaptığın olmadı şimdi

federer paris masters'tan çekildiğini açıkladı reuters'in haberine göre.. bugün james blake ile çeyrek final maçı yapacaktı.. blake direkt yarı finale çıktı ve 20 puanı indirdi cebe.. şimdi gilles simon ile arasındaki puan farkı yalnızca 1.. yarı finalde andy roddick ile jo-wilfried tsonga maçının galibi ile oynayacak.. finale çıkarsa o gidiyor simon'un yerine.. hayır simon fanı falan da değilim, tsonga ya da nalbandian gitse razıyım ama blake giderse üzülürüm..

az önce biten maçta nalbandian, andy murray'i 2 setle geçerek yarı finale çıktı.. iki yarı finalist belli yani.. bugünkü 2 maçtan sonra puan durumu şöyle:

6. andy roddick .................... 394 (garantiledi, devam ediyor)
7. juan martin del potro ....... 369 (elendi)
8. gilles simon ....................... 356 (elendi)
9. james blake ....................... 355 (devam ediyor, yarı f.)
10. david ferrer .................... 339 (elendi)
11. david nalbandian ............ 320 (devam ediyor, yarı f.)
12. jo-wilfried tsonga ........... 315 (bugün kazanrısa +20 puan)

Read more...

30 Ekim 2008 Perşembe

3/5

andy roddick - gilles simon
juan martin del potro - david nalbandian
philipp kohlschreiber - james blake
jo wilfried tsonga - novak djokovic

bunlar paris masters üçüncü tur eşleşmelerinin en can alıcıları..

bold olanlar sezon sonu şampiyonasına gitmek için yarışanlar.. david ferrer ve stansilas wawrinka elendiler..
andy roddick ile gilles simon arasındaki maç çok çetin olacak.. eğer ki andy roddick yenilirse hala gidememe şansı var.. şöyle ki gilles simon andy roddick'i yener ve yarı finale çıkar, del potro yarı finale çıkar ve blake ya da tsonga kupayı kazanırsa andy roddick şangay'a gidemeyecek.. andy roddick simon'u yenerse garantiliyor.. simon ise yenildiği takdirde blake'in ya da tsonga'nın finale veya nalbandian, verdasco ve monfils'in şampiyonluğa ulaşmaması için dua edecek..

del potro yenildiği takdirde simon'un yarı finale, blake'in finale, tsonga'nın şampiyonluğa ulaşması durumlarından sadece birinin gerçekleşmesi lazım.. yani hem simon yarı finale çıakr hem de tsonga şampiyon olursa del potro sezon sonu turnuvasının dışında kalıyor..

james blake ve tsonga yenildikleri takdirde yarış dışında kalıyorlar ve roddick, del potro ve simon şangay'a gidecek isimler oluyorlar..

Read more...

29 Ekim 2008 Çarşamba

karlovic eşitlikten yana

daha önce ivo karlovic hakkında bir şey yazmıştım.. burada..
o yazıyı yazdıktan sonra atp resmi sitesindeki shark bites bölümüne bir soru göndermiştim.. bilmeyenler için bu bölümde istatistiksel sorulara cevap veriliyor.. sorduğum soru kariyeri boyunca en çok tie-break oyunu oynayan tenisçi ve ivo karlovic'in bu kategoride ilk 10'da olup olmadığıydı.. soruma cevap verilmedi ama coretennis'te biraz da olsa merakımı giderecek bir veri buldum..

ivo karlovic son 2 sene içinde erkeklerde en çok tie-break oynayan oyuncu imiş ve ben yine tahminimde yanılmamışım.. 2007 yılında toplam 67 kez tie-break oynamış karlovic ve bunlardan 37'sini kazanmış.. en yakın takipcisi bir başka hırvat ivan ljubicic.. 48 kez tie-break oynamış..
bu sene karlovic 55 kez tie-break oynamış ve bunlarda 27'sini kazanabilmiş.. bu seneki en yakın takipçisi ise 40 tie-break ile andy roddick..

bu sene en çok tie-break oynayan ilk 17 oyuncu içinde kazanma oranı 0.5'in altında olan tek isim karlovic.. yani bir başka deyişle mağlubiyeti galibiyetinden fazla olan.. "müstehak" çok güzel bir kelime.. yine bu sene 20 ve üzeri sayıda tie-break oynamış oyuncular arasında kazanma oranı en yüksek olan ise andy murray.. 21-9 ile..

Read more...

vera bagel yapmayı seviyor


2004'ten bu yana esamesi okunmuyordu zvonareva'nın ama bu seneki performansıyla o 3 senenin acısını çıkarttı.. yabancılar 6-0 biten sete "love set" derler ya da bir diğer tabirle şeklinden dolayı "bagel".. vera, bayanlarda 2008 yılında en çok 6-0lık set kazanan oyuncu oldu.. benim de olimpiyatlarda dikkatimi çekmişti.. kesin vera en çok bagel yapan oyuncudur demiştim.. doğruymuş.. 16 seti sıfıra karşı alırken sadece 1 seti sıfıra karşı kaybetti vera bu sene..

kazandıkları:
ocak 08 - auckland - sacha jones
ocak 08 - hobart - olga puchkova
şubat 08 - doha - anastasia rodionova, sybille bammer
mart 08 - indian wells - galina voskoboeva, casey dellaqua
nisan 08 - miami - ai sugiyama
nisan 08 - charleston - virginia ruano pascual
ağust 08 - pekin (olimp) - li na, yan zi
eylül 08 - guangzhou - karin knapp, peng shuai
eylül 08 - pekin - anabel medina garriguez
ekim 08 - stuttgart - marion bartoli
ekim 08 - moskova - daniela hantuchova
ekim 08 - linz - nuria llagostera vives, marion bartoli
(saydığınızda 17 çıkıyor ama sanırım olimpiyatlardaki üçüncülük maçı sayılmıyor.)

yediği tek bagel ise maria sharapova'nın elinden.. şubat 2008'de doha'da.. bu kategoride zvonareva'nın en yakın takipçisi 12 sıfıra karşı set ile caroline wozniacki.. en çok bagel yiyen ise 7 sıfıra karşı set ile sybille bammer..

ilginçtir vera zvonareva, dinara safina'dan sonra bu sene en çok tie-break oynayan tenisçi.. 19 kere tie-break oynamış ve bunların 11'ini kaybetmiş.. safina ise 21 tie-breakle başı çekiyor..

Read more...

safin tatile

marat safin sene başlarında neredeyse ilk 100'den düşecekken wimbledon'da yükselişe geçmiş ve hatta djokovic'i yenerek acaba eski günlerine mi dönüyor dedirtmişti.. o hafta oynadığı yarı final ona 35-40 sıra yükselme sağlamıştı.. ama malesef bunun üzerine koyamadı.. 2005 avustralya açık'tan beri herhangi bir turnuvada şampiyonluğu bulunamaması zaten agresfliği ile tanınan oyuncunun her maça daha da stresli çıkmasına neden oluyordu.. paris'te kendisi gibi büyük düşüş yaşayan juan monaco ile oynadığı ilk tur maçının ilk setini 6-0 kaybedince bardak taştı.. tenise ara vereceğini açıkladı marat.. zaten yaşı 28.. bu bir anlamda yarı emeklilik gibi bir anlama geliyor olabilir..


konuyla alakasız olarak coretennis.net diye bir site var.. çok faydalı istatistikler barındırıyor içinde.. editörleri de çok sevimli ve kibarmış bugün gördüm.. sık kullanılanlardaki yerini sağlamlaştırdı..

Read more...

çizgi hakemleri ve göz yanılması

dün current biology'de bir makale yayımlandı çizgi hakemlerinin kararları ve challenge sistemi ile alakalı.. makalenin sonucu çizgi hakemlerinin "dışarıda" kararlarının "içeride" kararlarına göre daha hatalı olduğu yönünde.. bunun için 2007 wimbledon tenis turnuvası'ndan 4457 tane çizgiye yakın düşen topu incelemişler.. ayrıca bilgisayar ortamında 2 adet deney düzenlemişler..

makale yazarları çıkan sonuçlara göre oyuncuların kortun her iki tarafında da oynadığı ve hakemlerin hata yapma oranının eşit olduğu gerekçesi ile challenge sistemi olmasa bile oyuncuların bundan eşit olarak etkileceneği yönünde.. ancak işin içine itiraz hakkı girince oyuncular da set başına 3 hatalı itiraz hakkını optimum şekilde kullanmak için taktikler geliştirecekler ve böylece eşitsizlik ortaya çıkabilecek.. örneğin bu çalışmanın sonucuna göre "içeride" kararlarına itiraz etmeyip, "dışarıda" kararlarına itiraz eden oyuncu daha şanslı duruma gelecek.. son olarak da bütün kortlar toprak olsun diye şirinlik yapmışlar..

ben ise challenge sisteminin güzel bir sistem olduğunu düşünüyorum.. özellikle serena williams ile jennifer capriati arasında, 2004 yılında oynanan maçtan sonra.. bazen o kadar bariz hatalar olabiliyor ki biz ekran başında görebiliyoruz ancak sandalye hakemi ve çizgi hakemi dahi yanlış görebiliyor.. benim önerim bu bilimsel çalışmada kullanılan testlerin en azından grand slamler öncesi hakem seçiminde kullanılması yönünde.. grand slamler öncesi bu testler uygulanan hakem adayları belirli puanın üzerine çıkarlarsa organizasyonda görev alsınlar..

Read more...

27 Ekim 2008 Pazartesi

hulk olmak


bir de normalde şeker bir kızcağız olan caroline'in yüzünün aldığı şekil var ki:

Read more...

doha'ya son bilet kesildi

atp tour'da durum böyleyken wta tour'da her şey belli artık.. son bileti kapan da tahmin edebilecğeiniz gibi linz'de finale çıkan vera zvonareva oldu.. radwanska yarı finalde ivanovic karşısında ayağına gelen fırsatı tepince hayalleri suya düştü..

ana ivanovic roland garros'tan bu yana çıktığı ilk finalinde şampiyonluğu da kazanmayı başararak sezon sonu turnuvası öncesi biraz da olsa moralini düzeltme ve kendine olan güvenini tazeleme fırsatı buldu.. ki yendiği rakipler de basit oyuncular değil.. formunun zirvesindeki bir pennetta, sezon sonu turnuvasına katılabilmek için saldırgan oynayan radwanska ve son 4-5 aydır rakiplerini eze eze yenen bir zvonareva.. ben hala ondan umudumu kesmiş değilim.. kendisine kolpa 1 numara falan diyenler vardı o 1 numaradayken.. oyunundaki ilerlemeyi gördüm geçen hafta.. artık file önüne daha çok geliyor ve kortu daha çok kaplıyor.. williams biraderler gibi sadece baseline oynamamak için kendini geliştirmeyi, oyununu değiştirmeyi düşünmesi bile olumlu bir haber benim için..

geçen hafta wta tour'da lüksemburg'da da bir turnuva vardı ve orada mutlu sona ulaşan elena dementieva oldu.. finalde caroline wozniacki'yi üç sette geçmeyi başaran rus, bu seneki üçüncü şampiyonluğuna ulaştı ve wozniacki'nin 4. şampiyonluğuna ulaşmasına da engel oldu.. na li ve sorana cirstea da yarı finalde elenen isimlerdi..

Read more...

şangay'a son 3

sezon sonu turnuvasına gidecek son üç kişi hala belli değil.. bu hafta paris masters'tan sonra bu isimler de belli olacak..

öncelikle paris masters'ın tablosu şöyle..
http://en.wikipedia.org/wiki/2008_Paris_Masters_-_Singles

hala matematiksel olarak sezon sonu turnuvasına katılma şansı olan isimler ise

andy roddick
juan maritn del potro
gilles simon
------
david ferrer
james blake
stanislas wawrinka
jo-wilfried tsonga
---------
david nalbandian
fernando verdasco
gael monfils
robin söderling

roddick geçtiğimiz hafta lyon'da çeyrek finalde, gilles simon ise yarı finalde elendi.. böylece roddick'e biraz daha (10 puan) yaklaşmış oldu.. del potro da basel'de yarı finalde elenerek hem roddick'e yaklaştı (17 puan) hem de simon ile arasındaki puan farkını açtı (7 puan)..
david ferrer geçtiğimiz haftayı boş geçti.. james blake çeyrek finalden ötesini göremez demiştim.. basel'de çeyrek finalde feliciano lopez'e yenildi ve büyük bir darbe aldı..
wawrinka'nın ilk turda, evinde yenilişi dramatikti ve artık neredeyse imkansız şangay'a gitmesi..

bakalım bu hafta neler yapmaları gerekecek yarıştakilerin:

andy roddick yarı final ve üstünü gördüğünde görevi tamamlıyor..
del potro, gilles simon ve david ferrer ise final ya da şampiyonlukta garantiliyor..
james blake, stanislas wawrinak ve tsonga'nın şampiyonluğa ulaşmaları lazım şangay'da olabilmek için..
bunların altındaki oyuncuların şampiyonluğa ulaşmaları bile yetmiyor, diğer oyuncuların gösterecekleri performanslar belirleyecek onların kaderini..
onlara şuradan bakabilirsiniz:
http://www.masters-cup.com/1/news/2008/oneweektoplay.asp

Read more...

son düzlük

atp tour'da geçtiğimiz hafta çok çekişmeli mücadelelerin ardından roger federer, andy murray ve robin söderling şampiyonluklara ulaştılar..

federer'in evi basel'de davidoff swiss indoors'da yarı finalde vatandaşı juan martin del potro'yu yenen david nalbandian ile, feliciano lopez'i yenen federer finalde karşılaştılar.. federer iyi bir oyunla nalbandian'ı yenmeyi başardı.. federer'in turnuvadaki performansı tur atladıkça gelişti.. ilk turda 3 sete, ikinci turda iki kez tie-break'e giden maçlar sonrası diğer turlarda rakiplerine karşı çok üstün bir oyun sergiledi federer ve amerika açık'tan bu yana ilk şampiyonluğunu kazandı.. bu seneki 4. şampiyonluğu..

st petersburg'da andy murray bu yılki 5. şampiyonluğunu elde ederken hiç zorlanmadı.. hemde gulbis, tipsarevic ve verdasco gibi rakiplerle oynamasına rağmen set bile vermeden, sadece tipsarevic karşısında bir tie-break oynarak ve verdasco gibi bir rakibe koca maç boyunca sadece 3 oyun vererek masters cup öncesi ne kadar formda olduğunu bizlere gösterdi.. finalde sürpriz bir isim, elemelerden gelen kazak andrey golubev ile oynadı.. bu golubev'in ilk atp tour finaliydi..

lyon'da ise fransızların arasından sıyrılan bir isveçli kupayı kaldırmayı başardı.. atp race'deki iki oyuncuyu, andy roddick ve gilles simon'u yenerek sezon sonu turnuvasının kaderini belirlemiş olabilir.. turnuvanın son 4'ünden 3'ü fransızdı.. gilles simon, jo-wilfreid tsonga ve julien benneteau.. julien, tsonga'yı yenerek büyük sürprizi başardı gözümde.. robin söderling'in şampiyonluğa ulaşması da sürprizdir bana göre.. 2 senedir herhangi bir atp tour şampiyonluğu yok.. bu sene bundan önce 3 kez final oynamış hepsini kaybetmiş bir isim.. söderling istanbul'da turnuva kazananlardan bu arada.. 2003'te challenger şampiyonluğu bulunuyor..

bu hafta paris masters'ta dananın kuyruğu kopacak..
turnuvadaki oyuncuların hepsi iyi olunca eşleşmeler de çok heyecan veriyor.. 2 hafta önce madrid masters üçüncü turunda eşleşen nalbandian ve del potro'dan gülen taraf del potro olmuştu.. geçen hafta basel'de yine eşleştiler ve bu sefer nalbandian kazandı.. bu hafta 3. turda olası bir eşleşme daha gözüküyor.. ikisinin de şangay şansı hala devam ettiği için kıran kırana olacak..

Read more...
yasal uyarı (disclaimer diyor yabancı insanlar)

bu blogdaki fotoğrafların yüzde 99.9'u http://sports.yahoo.com adresinden alınmaktadır.. tüm hakları reuters, ap ve getty images'e aittir.. sanırım.. bu blog tarafsız bir tenis blogu değildir.. sevdiğim tenis oyuncularını kayırırım.. ama sevmediklerime hakaret etmem.. siz de etmeyin, çok ayıp.. yorum yazarken öyle tek cümlelik "saldır federer, vur kır nadal" tarzı yorumlarınızı yayınlamayacağımı göz önünde bulundurun.. merak ettiklerinizi ya da içinde cidden yorum bulunan yorumlarınızı göndermekten çekinmeyin.. tenisi sevelim.. boş alanlara kort dikelim.. teşekkürler..

ben olsam firefox 3küsür ve en az 1152x864 çözünürlükte dolanırım buralarda..

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP