29 Ekim 2008 Çarşamba

çizgi hakemleri ve göz yanılması

dün current biology'de bir makale yayımlandı çizgi hakemlerinin kararları ve challenge sistemi ile alakalı.. makalenin sonucu çizgi hakemlerinin "dışarıda" kararlarının "içeride" kararlarına göre daha hatalı olduğu yönünde.. bunun için 2007 wimbledon tenis turnuvası'ndan 4457 tane çizgiye yakın düşen topu incelemişler.. ayrıca bilgisayar ortamında 2 adet deney düzenlemişler..

makale yazarları çıkan sonuçlara göre oyuncuların kortun her iki tarafında da oynadığı ve hakemlerin hata yapma oranının eşit olduğu gerekçesi ile challenge sistemi olmasa bile oyuncuların bundan eşit olarak etkileceneği yönünde.. ancak işin içine itiraz hakkı girince oyuncular da set başına 3 hatalı itiraz hakkını optimum şekilde kullanmak için taktikler geliştirecekler ve böylece eşitsizlik ortaya çıkabilecek.. örneğin bu çalışmanın sonucuna göre "içeride" kararlarına itiraz etmeyip, "dışarıda" kararlarına itiraz eden oyuncu daha şanslı duruma gelecek.. son olarak da bütün kortlar toprak olsun diye şirinlik yapmışlar..

ben ise challenge sisteminin güzel bir sistem olduğunu düşünüyorum.. özellikle serena williams ile jennifer capriati arasında, 2004 yılında oynanan maçtan sonra.. bazen o kadar bariz hatalar olabiliyor ki biz ekran başında görebiliyoruz ancak sandalye hakemi ve çizgi hakemi dahi yanlış görebiliyor.. benim önerim bu bilimsel çalışmada kullanılan testlerin en azından grand slamler öncesi hakem seçiminde kullanılması yönünde.. grand slamler öncesi bu testler uygulanan hakem adayları belirli puanın üzerine çıkarlarsa organizasyonda görev alsınlar..

0 yorum:

yasal uyarı (disclaimer diyor yabancı insanlar)

bu blogdaki fotoğrafların yüzde 99.9'u http://sports.yahoo.com adresinden alınmaktadır.. tüm hakları reuters, ap ve getty images'e aittir.. sanırım.. bu blog tarafsız bir tenis blogu değildir.. sevdiğim tenis oyuncularını kayırırım.. ama sevmediklerime hakaret etmem.. siz de etmeyin, çok ayıp.. yorum yazarken öyle tek cümlelik "saldır federer, vur kır nadal" tarzı yorumlarınızı yayınlamayacağımı göz önünde bulundurun.. merak ettiklerinizi ya da içinde cidden yorum bulunan yorumlarınızı göndermekten çekinmeyin.. tenisi sevelim.. boş alanlara kort dikelim.. teşekkürler..

ben olsam firefox 3küsür ve en az 1152x864 çözünürlükte dolanırım buralarda..

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP