çizgi hakemleri ve göz yanılması
dün current biology'de bir makale yayımlandı çizgi hakemlerinin kararları ve challenge sistemi ile alakalı.. makalenin sonucu çizgi hakemlerinin "dışarıda" kararlarının "içeride" kararlarına göre daha hatalı olduğu yönünde.. bunun için 2007 wimbledon tenis turnuvası'ndan 4457 tane çizgiye yakın düşen topu incelemişler.. ayrıca bilgisayar ortamında 2 adet deney düzenlemişler..
makale yazarları çıkan sonuçlara göre oyuncuların kortun her iki tarafında da oynadığı ve hakemlerin hata yapma oranının eşit olduğu gerekçesi ile challenge sistemi olmasa bile oyuncuların bundan eşit olarak etkileceneği yönünde.. ancak işin içine itiraz hakkı girince oyuncular da set başına 3 hatalı itiraz hakkını optimum şekilde kullanmak için taktikler geliştirecekler ve böylece eşitsizlik ortaya çıkabilecek.. örneğin bu çalışmanın sonucuna göre "içeride" kararlarına itiraz etmeyip, "dışarıda" kararlarına itiraz eden oyuncu daha şanslı duruma gelecek.. son olarak da bütün kortlar toprak olsun diye şirinlik yapmışlar..
ben ise challenge sisteminin güzel bir sistem olduğunu düşünüyorum.. özellikle serena williams ile jennifer capriati arasında, 2004 yılında oynanan maçtan sonra.. bazen o kadar bariz hatalar olabiliyor ki biz ekran başında görebiliyoruz ancak sandalye hakemi ve çizgi hakemi dahi yanlış görebiliyor.. benim önerim bu bilimsel çalışmada kullanılan testlerin en azından grand slamler öncesi hakem seçiminde kullanılması yönünde.. grand slamler öncesi bu testler uygulanan hakem adayları belirli puanın üzerine çıkarlarsa organizasyonda görev alsınlar..
0 yorum:
Yorum Gönder