30 Ekim 2010 Cumartesi

doha 2010: yarı final programı

Çiftler müsabakaları da başlıyor artık.

Khalifa Tennis Complex (from 15.00hrs)
1. Raymond/Stubbs vs. Peschke/Srebotnik
2. Kim Clijsters vs. Samantha Stosur (NB 17.30hrs)
3. Caroline Wozniacki vs. Vera Zvonareva
4. Dulko/Pennetta vs. King/Shvedova (NB 20.30hrs)

Kanımca finali beyaz gruptan çıkan ikili yani Kim Clijsters ile Vera Zvonareva oynayacak. Ama its dı tenis, dets dı tenis. Değişik sonuçlar çıkar, o yüzden bak benim tahminlerime göre bahis oynamayın sonra topuklarıma sıkmayın. Vatkenaydusamtayms.

Read more...

bir yıldız daha kaydı

Dementieva çoğu tenissever için en büyük underachieverlardan biridir. Yapabileceğinden çok daha azını başarabilmiş bir isim. Yine çoğu tenissever için zarif duruşu ve tavırlarıyla tam bir prensestir. Ben ise hiçbir zaman tam ısınamadım kendisine. Yaptığı işi takdir ediyorum ama oynadığı oyunda hep eksik bir yan vardı gözümde.

12 senelik profesyonel kariyerinde 10 yıl sezon sonu şampiyonasına katılmayı başarması istikrar abidesi olduğunun kanıtı. 10 yıl boyunca ilk 10'da bitirmiş demek bu. Zaten bu yıl Roland Garros yarı finalinde sakatlandıktan sonra Wimbledon'ı kaçırınca yanlış hatırlamıyorsam 40 küsür Grand Slam sonra ilk kez turnuvaya katılamamıştı Rus raket. 10 yıl boyunca sakatlanmadan bütün Grand Slamlerde boy göstermesi zaten istikrarını gösterir.

Ama işte yapabileceğinin maksimumu bu muydu? Yoksa oraya ulaşmak için yeterli motivasyonu mu yoktu bunu hiçbir zaman tam çözemedim. Bana göre yeteneği sınırlıydı. Jelena Jankovic'in, Dinara Safina'nın 1 numara olabildiği bir dünyada 12 yıl boyunca 1 numaraya bir hafta dahi oturamadı.

Caroline Woznacki iki yılda 12 turnuva kazanırken, 12 yılda 16 turnuva kazanbildi. Tabii ki karşılaştırmak bir yerde yanlış çünkü şu an kadınlar tenisi yerlerde sürünüyor. Dementieva gençken Williamslar, Clijsters, Henin, Mauresmo hep en iyi zamanlarındaydılar. Bunun yanında Hingisler, Davenportlar... Şimdiki ile kıyaslanamaz kesinlikle ama yılda 1,25 turnuva ortalaması "Grand Slam kazanaması gereken tenisçi" dediğimiz biri için çok az yine de.

Yine de kişiliği ile güzel izler bıraktı Dementieva ve hak ediyordu bir en azından bir Grand Slam'i.

Dementieva deyince benim aklıma hep İstanbul Cup 2008'e geldiği zaman söylediği şu sözler gelecek: "İstanbul Cup'a katılmam tek bir Türk çocuğunu tenise başlatıyorsa benim için ödüldür."

Dementieva'nın emekliliğini açıklayacağını maç bitmeden önce Twitter'dan yazdım. Müneccim değilim tabii. Benim de "kulübe yakın kaynaklarım" var :)

Dementeiva konuşur konuşmaz, sıcağı sıcağına Eurosport Türkiye'ye yazdığım yazı ve Dementieva'nın Barbara Schett'e açıklamlarını içeren videolar burada.

Öte yandan Vera'nın da dayanamayıp mikrofonu eline alarak, gözleri dolu şekilde yaptığı konuşma ona olan sempatimi iyice pekiştirdi. Zamanında ağlak mağlak dedim kendisi için, tırlak dedim. Ancak kendisine hiçbir zaman antipati beslemedim. Bugün zaten Kim'i yendi ve üçte üç ile çıktı gruplardan. Ben üç sette yener demiştim, set vermeden galip geldi. Caro ile oynayacak yarı finalde.

Dementieva'nın Vera'nın adaşı olan annesini de özleyeceğim. Kenardaki endişeli bakışlarını, parlayan gözlerini...


(Foto: Reuters / Getty)

Read more...

29 Ekim 2010 Cuma

video: beni de aranıza alın

Çok değil bir yıl sonra... 12 ay sonra... Bunları İstanbul'da yapacaksınız. Bu videoda neden duygulandım anlamıyorum. Vera çıkıp da gülümsüyor falan böyle. Çocuklar neşeli. "Gel katıl bize" diyor sanki video. Müzik moda sokuyor falan. Eeeeeeeh! Ben çok yanlış yerdeyim. Aslına şu anda iki yıl önce koyduğum hedefin tam üzerindeyim. Bir sonraki hedefimi açıklıyorum huzurlarınızda. Beş sene içinde WTA'de görev yapmak. Evet, süremiz başladı...

Read more...

doha 2010: dördüncü günün programı


Khalifa Tennis Complex (from 17.00hrs)
1. Francesca Schiavone vs. Elena Dementieva
2. Vera Zvonareva vs. Kim Clijsters
3. Jelena Jankovic vs. Victoria Azarenka

Üç maç içinde bir amaç için olanı yalnızca iki numara. Kazanan beyaz grubu birinci bitirecek ve kestane rengi grubun ikincisi ile karşılaşmayacak. Dün tahminlerde iyiydim iki maçın kazanananı ve kaç sette kazanacağını bildim. Dementieva çok feci ters köşeye yatırdı. Bugünkü maçların iki tanesi bir amaç uğruna olmadığı için tenisçilerin konsantrasyonu tam olmayabilir, tahminler tutmayabilir. Yine de,

1. Schiavone 3 set
2. Vera 3 set
3. Vika 2 set

Read more...

doha 2010: yarı finalistler belli

Çok ilginç son güne bırakmadılar. Yarı finale çıkan dört isim belli oldu bugün.

Kestane rengi gruptan Sam Stosur lider, Caro ikinci çıkıyor.
Beyaz gruptan ise Kim ve Vera çıkacak, hangi sırayı alacaklarını yarın oynayacakları karşılaşma belirleyecek. Kazanan beyaz grubu lider bitirecek ve Caro Wozniacki ile eşleşecek, kaybeden ise Stosur ile.

Bugünkü iş temposu nedeni ile maçlara çok az bakabildim. Kim nasıl oynadı, neler oldu pek birşey anlatamayacağım o yüzden.

İzleyebildiğim kadarıyla Schiavone-Wozniacki maçında dehşet puanlar oldu. Seyir zevki yüksekti. Wozniacki Stosur'a karşı oyundan düşmüştü. Bu sefer ilk seti kaybetmesine rağmen babasının da telkinleri ile maça tutundu. Ve çok farklı bir şekilde kazandı ikinci ve üçüncü setleri.

Bu galibiyet onun bu yılı 1. sırada bitirmeyi garantilemesi anlamına geliyor.

Azarenka ile Clijsters arasındaki karşılaşmanın ilk setini izleyemedim. İkinci setin sonun yetiştim. 5-3 öndeydi Vika. Servis kırdırdı. 5-5 oldu. Sonra servis kırarak tekrar öne geçti. Set için servis atarken inanılmaz bir dirençle karşılaştı. Kim Clijsters işi iki sette bitirmek için çabalarken, Belaruslu bu sefer tıkanmadı ve kazandı seti. Ancak son sette Kim esti gürledi. 5-0'dan sonra Vika'nın maçı çevirmesi imkansızdı.

Günün ilk maçında Dementieva'nın beni ters köşeye yatırmasına içerledim. İki sette Schiavone kazanır demiştim. Caro karşısında kortta bile olup olmadığından emin olamadığım kadın bugün son setin son oyunları sekerek oynamasına rağmen kazandı maçı. Fransa Açık'ta sakatlanıp ikinci sete başlayamamıştı. Bir anlamda rövanşı aldı. E ne oldu? Neticede ikisi de elendi.

(Foto: AP/Getty)

Read more...

28 Ekim 2010 Perşembe

doha 2010: üçüncü günün programı


Khalifa Tennis Complex (from 17.00hrs)
1. Samantha Stosur vs. Elena Dementieva
2. Caroline Wozniacki vs. Francesca Schiavone
3. Kim Clijsters vs. Victoria Azarenka

Tahmin bekliyorsunuz, gözleriniz arıyor, buyrun:

1. Dementieva'nın bu karşılaşmayı kazanabilmesi için servisinde hiç hata yapmaması, mükemmel servis kullanması lazım. [Sam 2 set]
2. Bu çok zor çünkü Stosur ile Schiavone oyun stili birbirine çok yakın oyuncular ve Caro bu tip oyun karşısında zorlanıyor. İki taraf da kazanabilir. Kanımca üç sete gider. İçim Francesca de diyor ama Caro bu maçı bırakmaz. [Üç set Caro]
3. Bu da çok zor. Bugün Jelena karşısındaki Clijsters beni hiç tatmin etmedi. Çok basit hatalar yaptı ve bir önceki postta da dediğim gibi şansı karşısında çok zayıf bir rakip olmasıydı.
Vika ise bugün çok yakın giden ve tie-break ile sonuçlanan ilk seti kazanabilseydi üç setlik bir maç bizleri bekliyor olacaktı. Küçük detayların galibi belirleyeceğine inanıyorum. [Kim 3 set]

Read more...

doha 2010: sam ve vera yolu yarıladı

Evet ben demiştim yaptığım tahminlerin tutmayacağını.

Vera Zvonareva-Victoria Azarenka
Vera bugün Azarenka'yı da set vermeden geçerek "Bu yarışın favorilerinden biriyim" dedi. Azarenka'nın üst üste turnuvalarda başarılı olduğu pek görülmüş şey değil ancak en azından formda olduğunu biliyoruz. Jankovic gibi içi geçmiş bir raket karşısında alınan skor yanıltıcı olabilirdi. Fakat Belaruslu karşısında da iki sette de geriye düşmesine rağmen maçı çevirip koparması Rus raketin bu şampiyonluğu istediğini söylüyor bize.

Hem hâlâ sezonu birinci sırada bitirme şansı var. Wozniacki bir maç daha kazanamazsa Zvonareva daha da şevkle saldıracaktır rakiplerinin üzerine.

Azarenka bugün çok panik gözüktü. Her zaman önemli anlarda tıkanıklık yaşadığını biliyoruz. Vera da öyleydi bir zamanlar. Maçtan önce aslında bir oyunda sonsuz döngüye girerler mi acaba diye korktum. Ama Sergey Demekhin çok değiştirdi Vera'yı orası kesin. Tıkanan taraf Azarenka oldu.

Kim Cijsters-Jelena Jankovic
Beyaz grupta bugün Kim Clijsters ilk maçına çıktı. Amerika Açık'tan bu yana hiçbir turnuvaya katılmamıştı ve ayak tabanındaki bir kisti aldırmıştı. Çok iyi gözükmedi bana bugünkü oyunu. Çok çift hata yaptı, anlamsız yerlerde anlamsız vuruşlar denedi ve hata ile sonuçlandı bu vuruşlar. Bugün şanslıydı çünkü karşısında Jelena Jankovic vardı.

Sırp raket en kötü oynayan insanı bile harika bir tenis oynuyormuş gibi gösterme yetisine sahip. O kadar rezil oynuyor. Belçikalı'nın karşısında bugün Vera olsaydı kazanan taraf değişirdi. Kim'in kendini toparlaması ve konsantrasyonunu buraya vermesi lazım. Kocası ve kızı evde olduğu için annelik içgüdüleri belki de istemeden bir şeyleri engelliyor olabilir.


Sam Stosur-Caroline Wozniacki
Günün son maçı ilk altı müsabaka içinde kazananını bilemediğim ilk maç. Stosur, Wozniacki'yi iki sette geçmeyi başardı ve beyaz grupta işleri iyice karıştırdı şimdi. Caro bugün çok basit hata yaptı ve özellikle bulduğu servis kırma fırsatlarından faydalanamaması -daha doğrusu Stosur'un çok kritik anlarda harika servisler atması- sinirlerini iyice geri ve mağlubiyeti hazırlayan temel etmendi.

Wozniacki yarın da kazanamazsa sezon sonunu 1 numarada bitirememe ihitmali de artacak. Zira yarın kazanamazsa gruptan çıkması mucizelere kalıyor.


Günün Sonuçları:
Kestane Rengi Grup
(5) Samantha Stosur (AUS) d. (1) Caroline Wozniacki (DEN) 64 63

Beyaz Grup
(2) Vera Zvonareva (RUS) d. (8) Victoria Azarenka (BLR) 76(4) 64
(3) Kim Clijsters (BEL) d. (6) Jelena Jankovic (SRB) 62 63

(Foto: Getty / Reuters / AP)

Read more...

27 Ekim 2010 Çarşamba

doha 2010: ikinci günün programı

Khalifa Tennis Complex (from 17.00hrs)
1. Vera Zvonareva vs. Victoria Azarenka
2. Kim Clijsters vs. Jelena Jankovic
3. Caroline Wozniacki vs. Samantha Stosur

Dün buraya yazmadığım tahminlerimin tutmasından sonra bugün rezil olmak pahasına yazayım:

1. Vera 3 set
2. Kim 2 set
3. Caro 3 set

Read more...

marsel yine ilk turda elendi, şikayetçiyim

Marsel hakkında da çok doluyum. Bugün gerçekten çok üzüldüm. Zemjla karşısında mağlubiyet gelirse şaşırmayın demiştim ama yani en başta ben şaşırdım, üzüldüm.

İlk seti aldıktan sonra çok kötü bir ikinci set oynadı Marsel. Son sette ise servis kırdırdı sekizinci oyunda telafi etti 4-4 oldu. Sonraki servisine geriden gelerek tutundu. 5-5 oldu. On birinci oyunda ise servis kırdırdı ve ilk turda elendi. Yazık oldu çünkü kurası iyiydi.

Seviniyoruz falan Marsel 100'e girdi diye ama artık kesmiyor sanki beni bu. Şu anda hedeflenen ile başarılan şeyler tam oturuyor. Belirtilen ve olması gereken zamanda ilk 100'e girdi Marsel. 2009 Amerika Açık zamanındaki patlamasının ardından 1-2 senesi var demiştik ilk 100 için. Bir senenin biraz üzerinde bir zamanda geldi ilk 100.

Şimdi hedef bir sene içinde ilk 75. Ve bu Viyana gibi turnuvalar bunun için biçilmiş kaftan. Elemelerden gelen tensiçiler için kalan yerler çok uygundu ana tabloda. Marsel de kendisi gibi elemelerden gelen Avusturya sınırında, Jesenice'de doğmuş olan Sloven Zemlja ile eşleşti. Elemelerden gelen diğer üç raket içinde en zoruydu belki ama Marsel'den kalite olarak aşağıda bir tenisçi neticede.

Hele ki ilk seti kazandığı bir maçta Marsel'in yenilmemesi gerekirdi. Böyle ilerlenmez. Bu fırsatlar tepilirse istenilen hedefe daha geç ulaşılacak. Belki de ulaşılamayacak. Marsel genç değil. 19-20 yaşında değil.

Bize şimdiye kadar yaşattıkları muazzam. Bunun için kendisine, Can Hoca'ya, federasyona müteşekkiriz. Ama Marsel daha fazlasını yapabilir. Ve daha fazlasını yapabilecekken yapmazsa, başaramazsa işte o zaman üzülürüm, küserim. Safin'e, Gulbis'e küstüğüm gibi. Zemjla yenilmesi gereken bir rakipti.

Read more...

doha 2010: bu yüzden ilk ikideler

Doha'da ilk gün tamamlandı ve son maç olmasa "Bu mu en iyi raketler" dersiniz. İlk iki maç o derece tek yönlü ve zevksizdi. Dünya 1 ve 2 numaralı o derece baskındı.

Vera Zvonareva-Jelena Jankovic
İlk önce Vera çıktı korta. Beyaz grupta, rakibi Jelena Jankovic'ti. Jelena'nın ne kadar kötü bir sezon geçirdiğini ve Pekin'deyken üç hafta önce hastalandığını biliyoruz. Geçen hafta Zarina Diyas'a (dünya 200 küsürüncüsü 17 yaşındaki bir kızcağız) 6-1/6-2 yenilmişti. Vera ise tam tersine iki Grand Slam'i oynadı yıl içerisinde. Çok formda ve kariyerinin zirvesinde, dünya 2 numarası olarak geldiği Doha'da şampiyonluğun adaylarından (benim şampiyonluk adayım) biri.

Maçın üçüncü oyununda servis kıran Rus raket bu avantajını setin sonuna kadar götürdü. Jankovic yedinci oyunda, servisinde zorlandı ancak tutundu. Fakat dokuzuncu oyunda Vera affetmedi ve ilk seti 6-3 kazandı. İkinci seti hiç anlatmayayım. Vera boş korta oynasa da aynı skor olacaktı.

Jankovic yine "Hastayım" dedi. "Nefes alamıyordum, başım dönüyordü. Maçı zar zor bitirdim. Maçtan sonra serum yedim" dedi. Zorunlu olan basın toplantısını yapmadı. Peki o zaman niye buradasın! Ben bunu izlemek için mi para veriyorum? Doha'da bilet alanlar senin kortta dolanmanı izlemek için mi para veriyor? Seni katılmaya zorlayan yok. Hastaysan katılmazsın. Na Li'nin, Shahar Peer'in de hakkını yememiş olursun. Bugün ikisinden biri olsa Vera'nın karşısında ben daha çekişmeli, daha zevkli bir maç izleyecektim.

Aaaaah sinirlenmemeliyim.

Caro Wozniacki-Elena Dementieva
Günün ikinci maçı da beterdi. Kestane rengi grupta Caro çıktı çatır çatır top oynadı. Elena servis kullanamadı her zamanki gibi. Sekiz dakikada 3-0 olmuştu bile ilk set. İlk seti 6-1 kazanan Danimarkalı, ikinci setin ilk oyununda servis kıramadı ama ondan sonraki altı oyunu da kazanarak bu seti de 6-1 ile hanesine yazdırdı ve ilk maçını çok rahat kazanmış oldu. Averajı da yükseltti.

Dementieva 34 basit hata yaptı. 14 oyunda 34 basit hata. Oyun başına 2,5 basit hata. Dört puan alanın kazandığı bir oyunda 2,5 basit hata çok büyük bir sayı. Buna karşılık Wozniacki'nin sadece beş basit hatası vardı.

Filede tokalaşırken Woz çok aptalca bir şekilde "İyi misin" dedi Dementieva'ya. Rus raket cevap bile vermedi. Çok garip bir durumdu.


Şimdi neden bu kız dünya 1 numarası anladınız mı? Hani çoğu tenissevere sorsanız "Dementeiva'ya yazık o da kazansın, o da bir numara olsun, çok iyi biri o" der. UNICEF değil burası. Çıkar tenisini oynarsın, çalışırsın, antrenman yaparsın, sakatlanmazsın... Dementieva 15 yıldır düzgün servis atamıyorsa kimse kusura bakmasın ne bir 1 numarayı, ne de bir Grand Slam kazanmayı hak ediyor. Caner bugün bir istatistik verdi. Wozniacki 20 yaşında ve 12 şampiyonluğu var. Dementieva 29 yaşında ve 16 şampiyonluğu var. Of bunun için ayrı bir post lazım aslında da neyse. Böyle işte.

Sam Stosur-Francesca Shiavone
Günün son maçı ise zevkliydi. Kestane rengi grupta Stosur ile Schiavone karşılaştı. Stosur basit hatalarla başladı maça ve bir anda 4-0 geriye düştü. Ben o sırada, "Haydiiii bu da 10 dakikada bitecek" dedim. Sonra Stosur'a bir aydınlanma geldi ve beraberliği yakaladı. İtalyan'ın servisinde 40-0'dan gelip de servisi kırınca seti bitirmesi için artık önünde engel kalmamıştı. Kendi servis oyununda arka arkaya aceler bulan Avustralyalı, ilk seti love game ile bitirdi.

İkinci set karşılıklı oyunlarla ve güzel puanlarla 4-4'e kadar geldi. Stosur bu kritik aşamada yine servis kırmayı başararak avantajı ele geçirdi ve maçtan galip ayrıldı.


Dünkü posta bugünkü maçlarla ilgili tahminlerimi yazacaktım. Sonra rezil olmak var diye vazgeçmiştim. Keşke geçmeseymişim setlerle birlikte bildim hepsini. 2-0 demiştim hepsi içinç Kısfmet. Bugünkü maçlar için tahminlerimi yazacağım ama. Yazdığım için de kesin tutmayacak.

(Foto: Getty)

Read more...

26 Ekim 2010 Salı

foto geçidi: elleri göremiyorum









(Foto: Getty / Reuters / AP)

Read more...

marsel'in rakibi zemjla

Marsel, Viyana'da üç ön eleme maçında da üç Avusturyalı'yı yenip ana tabloya kaldı. İlk turdaki rakibi yine elemelerden gelen Grega Zemjla. Elemelerden gelebilecek diğer iki isme göre daha zor Sloven raket.

Dünya 127. şu anda. En iyi derecesi ise 111. basamak. 1986 doğumlu. Marsel'den bir yaş büyük yani. Bu yıl Roland Garros'ta ikinci turu gördü. Hem de has toprakçılardan Juan Monaco'yu mağlup ederek. Bugün Marsel'i yenerse şaşırmayalım, "Aaaa neden oldu" demeyelim. Ama Marsel'in yolu açık. Bildiğimiz gibi oynarsa çeyrek görür. Belki de ötesini. Maç maç gitmek lazım tabii. Önce bi Zemjla'yı geçelim.

Bu turnuva ayrıca Thomas Muster'in de 43 yaşında kortlara ayak basacağı turnuva olacak. İlk turda Ernests Gulbis ile eşleşmişti. Önüne gelene yenilen Gulbis, "Ben 'Ernests 43 yaşında amcaya yenildi' dedirtmem" diyerek turnuvadan "kişisel nedenlerle" çekildi. Onun yerine Marsel'in elemelerin üçüncü turunda yendiği Andreas Haider-Maurer ile oynayacak Muster.

Marsel'in maçı yarın B Kortu'nun üçüncü maçı. 18.30 gibi başlar.

Read more...

doha 2010: ilk günün programı

Victoria Azarenka'nın Rusya'daki şampiyonluğunun ardından Katar'a gelişi ile sekiz tenisçi de tamamlandı. Heyecan bugün başlıyor.

Doha'da ilk günün programı açıklandı. Oh be en sonunda Türkiye ile aynı saat diliminde bir şehir. İlk maç 17.00'de ve Eurosport'tan naklen yayımlanacak.

Khalifa Tennis Complex (from 17.00hrs)
1. Vera Zvonareva vs. Jelena Jankovic
2. Caroline Wozniacki vs. Elena Dementieva
3. Francesca Schiavone vs. Samantha Stosur

Read more...

24 Ekim 2010 Pazar

doha 2010 grupları

Ve kadınlarda sezonun sonuna geldik. Salı günü Doha'da en iyi sekiz, bilemedin 10 raket çarpışacak ve yılın en büyüğü belirlenecek. Kim bu sekiz isim hatırlayalım:

1. Caroline Wozniacki
2. Vera Zvonareva
3. Kim Clijsters
4. Francesca Schiavone
5. Samantha Stosur
6. Jelena Jankovic
7. Elena Dementieva
8. Victoria Azarenka

Serena Williams ve Venus Williams sakatlıkları nedeni ile katılamıyorlar. Çok üzüldüm ben buna, gecelerce ağladım.

Bugün Doha'da gruplar belirlendi. Bildiğiniz üzere (bilmiyorsanız da birazdan öğreneceksiniz) sezon sonu turnuvası dörderli iki grup halinde başlıyor. Katar'ın bayrak renkleri olan Kestane ve Beyaz, grupların adları. Grupta ilk iki sırayı alan tenisçiler yarı finale çıkıyor.

Gruplar aşağıda:
Beyaz grup Ölüm Grubu olmuş. Vera, Kim ve Victoria arasından biri dışarıda kalacak. Hangisi olacağını tahmin edemiyorum. Jelena ise eriyip gider burada.

Kestane Grup'ta ise Wozniacki rahat gibi. Schiavone ve Stosur'un sezon sonuna doğru hissedilen düşüşleri ve Dementieva'nın geçen hafta sakatlanarak Lüksemburg'dan çekilmesi onu rahatlatıyor. Buradan gelecek ikinci isim sakatlığı mühim değilse Elena olabilir. Grup maçları çok garip.

Bu arada WTA logosunu da değiştirdi. Sony Ericsson ile olan isim anlaşması bitince web siteleri de direkt wtatour.com diye açılıyor artık. Logo da çok sade olmuş. Alışabilirim.

Bu yıl son kez Doha'da gerçekleştirilecek WTA Tour Championship. Seneye nerede? Üç yıl boyunca nerede? İstanbul. Sinan Erdem Spor Salonu. Bak çarpıntım şimdiden başladı.

Read more...

iki üzeri n federer

Bugün Stockholm'de finalde Florian Mayer'i yenen Federer kariyerinin 64. turnuva zaferini kazandı.

Federer bu turnuvaya katıldı, çünkü puana ihtiyacı var. Bu benim fikrim. Kimileri de 2008'de katılacaktı hastalık nedeni ile katılamadı, Bjorkman falan turnuva organizasyonunda, ondan geldi diyor. Bana göre puan kazanmak için. Rafa almış atı koşturuyor. At dediğim de 3 Grand Slam, 3 Masters yani. Federer'e bizim Karakaçanlar (250'lik) kaldı şimdi. Bu da onlardan biriydi.

İsviçreli tüm zamanlarda dördüncülüğü Sampras ile paylaşır duruma geldi. Üçüncü McEnroe ile arasında 13 turnuva kaldı. 2012 Olimpiyat Oyunları'na kadar iki sene var. Şu vakitten sonra 13 turnuva kazanması zor. Ama Pete'i geçip tek başına ele geçirecektir dördüncülüğü.

İkiz çocuklar, 8/8 doğum tarihi, 16 Grand Slam, 64 turnuva, "iki üzeri n" Federer.

Read more...

kremlin cup: viktor ve victoria'nın zaferi

Belki de hayatımda izlediğim en gürültülü maçtı Kremlin Cup finali. Zaten finalin bir ayağında çığlık atmakla yetinmeyen, o attığı çığlıkları uzatan Victoria Azarenka vardı. KArşısında ise normalde pek fazla sesini çıkarmayan Maria Kirilenko. Ancak bugün aldığı puanlardan sonra özellikle, Makiri çığlıkları arka arkaya patlatıyordu.

Bunlara alışığım ben yine de ama bugün kafamı en fazla şişiren şey, tribünlerdeki Kirilenko hayranlarıydı. Her puandan sonra (Bakın her oyun veya Makiri'nin kazandığı her puan değil, istisnasız her puan) "Ma-Ki-Ri, Ma-Ki-Ri" diye bağıran çığırtkanlar vardı. Bu da kafa arkadaş. O gırtlak değil mi?

Müsabaka zevkliydi. Ortalamanın çok üstü bir tenis oynandı. İki tenisiçinin de en iyi tenisini sezon sonu oynaması onlar için üzücü, bizim için iyi aslında. En azından izleyecek bir şeyler görebiliyoruz diğer sporcuların iğrenç formlarının yanında.

Kirilenko ilk seti kaybettikten sonra ikinci sete müthiş başladı. Çığlıkları eşliğinde 4-0 yaptı. İkinci setin ilk oyununda 40-15'ten sonra arka arkaya dört sayı alarak servis kırması ateşledi Rus'u. Ama ne olduysa bir anda Belaruslu tarafına döndü rüzgar. Her zaman öndeyken boğulan taraf olan Azarenka, bu kez tam tersi geri gelen taraftı.

4-2 öndeyken iken üç kez servis kırma şansı yakalayan Kirilenko bunlardan yararlanamazken, aynı şekilde 4-4 iken de üç kez servis kırma şansını çığlıklar eşliğinde uzayın derinliklerine gönderdi. E böyle olunca da Azarenka üç maç puanı yakaladığı 10. oyunda, üçüncü şansını boşa harcamadı ve şampiyon oldu.

Doha öncesi büyük bir moral oldu kendisi için. Makiri de ilk 20'de bitirecek yılı.

Kremlin Cup'ın erkeklerinde ise kazanan Viktor Troicki oldu. Finalde Marcos Baghdatis'i geriden gelerek yenmeyi başardı. İkinci sette, Troicki'nin servis kırdığı oyunda çizgi hakemi hatası Baghdatis'i üzdü. Dışarıdaki topa içeride kararı veren hakem yüzünden ikinci seti kaybetti Rum raket.

Bu, Troicki'nin ilk tekler şampiyonluğu oldu. Sırp tenisçi, Janko Tipsarevic ile birlikte çiftlerde de şampiyonluğa ulaştı burada.

(Foto: Getty)

Read more...

geleceğin caroline'lerini görün

Bu yıl sekizincisi düzenlenecek olan Cumhuriyet Kızları Tenis Turnuvası yarın ana tablo mücadeleleri ile TED Kortları'nda başlıyor.

Bu yılki turnuvaya ilk 200'den sekiz isim katılıyor. Daha önce ilk 100 görmüş Olaru, Biçkova ve Fedak da bunlar arasında. Türklerden Çağla Büyükakçay ana tabloya direkt katılırken, Pemra Özgen, Başak Eraydın ve Meliz Sezer de wildcard ile ana tablodaki yerlerini aldılar.

Peki bu turnuvayı 2006'da kim kazanmıştı? Şu anki dünya 1 numarası Caroline Wozniacki. TED Kortları'ndaki bu organizasyona bir göz atmanızı tavsiye ederim, geleceğin şampiyonlarını görebilmek adına. Turnuvanın eski şampiyonları şöyle:

2009 Maret Ani
2008 Andrea Petkovic
2007 Monica Niculescu
2006 Caroline Wozniacki
2005 Oxana Lyubtsova
2004 Virag Nemeth
2003 Tsvetana Pironkova

Read more...

wta roadmap

Bundan üç gün önce, WTA bir roadmap yayımladı. İki yıl içerisinde kadınlar tenisinde artan para ödülünden, turnuvalardan çekilmelerdeki azalışa kadar kendilerini öve öve bitiremediler.

"İki yıl önce oyuncuların endişeleri baz alınarak takvim değiştirildi. Kısaltıldı. Birçok tenisçi turnuvalardan yorgunluk ve sakatlık nednei ile çekiliyordu. Tenisseverler oyuncuların maçlara, turnuvalara çıkıp çıkmayacağını bilmiyorlardı" cümleleri ile başlayıyor Roadmap. Bu üçüncü çeyrek özetinde para ödüllerindeki artış, çekilmeler, sakatlanmalar ve yayın gelirleri istatistikleri ile WTA Tour'un nasıl daha geliştiğini anlatılıyor.

1 Ocak-18 Ekim 2008 ile 1 Ocak-18 Ekim 2010 tarihleri arasındaki periyot gözönüne alındığında,

Turnuvadan çekilmeler yüzde 35 oranında azalmış,
Tur'un en üst düzeydeki dokuz Premier turnuvasına "Top" oyuncuların katılımı yüzde 50 artmış,
Para ödülü yüzde 31 oranında artmış,
"Top" oyuncular katılacaklarını söyledikleri turnuvalara yüzde 84 oranında katılmış bu yıl, bu oran 2008'e göre yüzde 12 daha fazla.

Şöyle de bir tablomuz var:
Bu raporun yayınladandığı gün neler oldu peki. Şu bahsi geçen "Top" oyunculardan Jelena Jankovic, 17 yaşındaki Zarina Diyas'a 6-1/6-2 yenildi. Hastayım dedim. Nefes alamıyorum dedi. Çekilmek istemedim, oynadım dedi.

Dementieva'ya ne oldu. İlk maçına çıkamadan sağ ayağındaki sakatlık nedeni ile turnuvadan çekildi.

Abicim şaka mısınız?

Sıralamada ilk 10'a bakıyorum:
Serena Williams ayağını kesti, tamamen kendi salaklığı tamam, ama neticede sezonu kapattı, Doha'da yok.
Ablası Venus, sezonu kapattı Doha'da yok.
Kim Clijsters sezon sonuna doğru ayağından ameliyat oldu.
Jankovic ve Dementieva'nın katılıp katılmayacağı sallantıda.
Biraz daha aşağıya inelim,
Juju sakat,
Agnieszka Radwanska ameliyat oldu, Avustralya Açık'ı kaçıracak,
Kunzetsova, Petrova sezonu erken bitirdi.

Tabii ki kadınlarda sezonun daha da kısaltılması taraftarı değilim. Şu an ideal olduğunu düşünüyorum. Ancak şu commitment olayı biraz garip. Katılınması zorunlu turnuvalar var ve istemeye istemeye buraya giden oyuncular garip performanslar sergileyerek eleniyorlar. Bunun diğer ucunda da eğer bu olay olamzsa, bus efer herkes Serena gibi yayıp sadece Grand Slam'lere katılacak.

Bu noktada benim aklıma akılcı bir çözüm gelmiyor. Matt Cronin, turnuvalardaki maç sayıları azaltılsın demiş yazısında. E o zaman da zaten üç set üstünden oynayıp, erkeklerle aynı parayı alan kadınlar bir de bir müsabaka az oynacaklar. Haksızlık.

Neticede, işin en komik yanı, bu rapor yayımandığı anda Jankovic ve Dementieva'nın durumlarıydı.

Read more...
yasal uyarı (disclaimer diyor yabancı insanlar)

bu blogdaki fotoğrafların yüzde 99.9'u http://sports.yahoo.com adresinden alınmaktadır.. tüm hakları reuters, ap ve getty images'e aittir.. sanırım.. bu blog tarafsız bir tenis blogu değildir.. sevdiğim tenis oyuncularını kayırırım.. ama sevmediklerime hakaret etmem.. siz de etmeyin, çok ayıp.. yorum yazarken öyle tek cümlelik "saldır federer, vur kır nadal" tarzı yorumlarınızı yayınlamayacağımı göz önünde bulundurun.. merak ettiklerinizi ya da içinde cidden yorum bulunan yorumlarınızı göndermekten çekinmeyin.. tenisi sevelim.. boş alanlara kort dikelim.. teşekkürler..

ben olsam firefox 3küsür ve en az 1152x864 çözünürlükte dolanırım buralarda..

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP