22 Mayıs 2009 Cuma

roland garros 2009'a önbakış

bugün çekilen kuralara bir göz atalım önce

Tek Erkekler
Tek Bayanlar

tek bayanlarda venüs'ün dinara safina'nın tarafına düşmesi ile serena-venüs finali görme ihtimali (evlerden ırak) doğdu.. geçen senenin şampiyonu ve bu sene 8 numaralı seribaşı olarak mücadele verecek olan ana ivanovic tablonun üst tarafında yani safina ile venüs'ün bulunduğu yarısında olacak.. bu ivanovic için çok önemli bir turnuva zira bu sene kazanamazsa geçen seneki puanları silineceğinden sıralamada daha da gerilere düşecek..

yaklaşık 9 aydır sakat olan ve bu hafta varşova'daki turnuvayla kortlara dönen maria şarapova da tablonun üst tarafında kendine yer buldu.. ikinci turda nadia petrova, üçüncü turda kaia kanepi ve dördüncü turda vera zvonareva olası rakipleri gözüküyor ve buralardan sağ çıkıp çeyrek finale adını yazdırması büyük başarı olur.. tabi ki kendisinin yeteneği ile alakalı değil bu, onun kondüsyonu ve çok uzun zamandır kortlardan uzak kalışı ile alakalı.. varşova'da iki zayıf rakibini rahat geçip ilk ciddi rakipte yenilmesi bunun göstergesi..

ana tablonun alt tarafında 2 numaralı seribaşı serena williams'ın final yolundaki önemli rakipleri jelena jankovic, elena dementieva, flavia pennetta olarak gözüküyor.. alt tarafın ilk dörtte birlik bölümündeki tablo, buradaki maçların çeyrek finale kadar olan maçlar içerisinde izleyeceğimiz en çekişmeli olanları olacağını gösteriyor.. jankovic, cornet, wozniacki, chakvetadze..

13 numaralı seribaşı marion bartoli, 16 numaralı seribaşı amelie mauresmo ve 21 numaralı seribaşı alize cornet ise ev sahibi ülkenin umutları olarak korta çıkacaklar.. bu şampiyonluğu son kazanan fransız mary pierce.. 2000 yılında şampiyon olan pierce, 2005'te de final oynamış ve justine henin-hardenne (o zamanlar hardenne'i de vardı) karşısında kaybetmişti..

bu turnuvada ispanyol carla-suarez navarro'nun patlama yapacağını düşünüyorum.. geçen sene burada çeyrek final oynayarak adını duymamış olan herkese duyurmayı başaran bu genç yetenek, bu yılın ilk grand slam'i olan avustralya açık'ta da aynı başarıyı gösterdi.. tek el backhandi ve oyun stili ile heninseverleri heyecanlandıran ispanyol raket geçen sene amelie mauresmo ve flavia pennetta'yı geçerek çeyrek finale ulaşmıştı bu seneki muhtemel rakipleri ise belaruslu bir başka genç victoria azarenka ve son şampiyon ana ivanovic..

bir de michelle larcher de brito var ki daha 16 yaşında ve bugün elemelerdeki son maçını da kazanıp kariyerinde ilk defa bir grand slam ana tablosu görmeyi başardı.. bu kızı izleyin..

tek erkeklere gelecek olursak, "nadal alır konuşmaya gerek yok" desem de bi inceleyelim..
federer kötü bir kura çekti bu sefer.. novak djokovic ve juan martin del potro ile aynı tarafa düşmesi federer için final şansının çok azalması demek.. zaten toprak kortta bu ikisinden başka final yolunda ona rakip olacak hiçbir oyuncu yok.. nadal ise murray'nin tarafına düştüğü için mutlu olmalı.. zira murray sert kortta çok iyi oynamasına rağmen toprak kortta zorlanıyor.. hoş, nadal için fark etmez ya, yine de finale ne kadar zorlanmadan gelirse o kadar rahat olacaktır final öncesi..

geçen sene son 16'ya 5 adam sokarak şov yapan fransızlar (bunlardan 4'ü elenmişti) bakalım bu sene de aynı başarıyı gösterebilecekler mi? en yüksek seribaşı gilles simon yarı finale en yakın fransız gibi duruyor.. tsonga ile benneteau ilk turda eşleştiler.. mathieu ise çıksa çıksa en fazla 3. tura kadar çıkacak ve ardından federer tarafından parça parça edilecektir.. aslında gael monfils dizinden sakatlık geçirmiş olmasa onun da yarı final şansı yüksek ama sakat sakat nasıl bir performans gösterecek bilinmez..

toprak kortun ustası ispanyollar üst tarafta toplanmışlar.. nadal, ferrer, almagro, verdasco ve lopez.. toprak kort oldu mu, ne kadar formsuz olurlarsa olsunlar ben bunlardan korkarım..
durum bu, tek erkekler için konuşacak pek bir şey yok aslında.. ya da var ama ben tenisten uzak kaldığım için bilemiyorum.. gulbis diyecem yine ama bakıyorum adam bu sene yatmış.. cilic diyecem ama onu wimbledon'da diyecem toprakta çok etkili değil..

son olarak çift bayanlarda mücadele verecek olan ipek şenoğlu'na büyük başarılar diliyorum..

Read more...

neler olmuş?

atp ve wta tour sıralamalarını inceledim geçen.. askerden dönünce şu oyuncu şu sırada olur, şu düşer, öteki ilk ona giremez diye kafamda tahminler yürütmüştüm..

venus williams'ın ilk 3'te olması benim için bir sürpriz, svetlana kuznetsova'nın ilk 10'da olması, petrova'nın hala ilk 10'u kovalayabiliyor olması da.. anabel medina garriguez ve kaia kanepi'nin ilk 20 içine girmesi de bende büyük şaşkınlık yarattı.. özellikle kaia kanepi'nin geçen seneki çıkışından sonra yükseleceğini umuyordum ama ilk 20'yi beklemiyordum..

genç oyunculardan alize cornet ve anastasia pavlyuchenkova da hala benim açımdan istenileni verebilmiş değil.. cornet ben yokken 11. sıraya kadar yükselmiş ama şimdi ilk 20'de bile değil..

daniela hantuchova, maria kirilenko ve nicole vaidisova (ki 2 sene önce sorsanız bu kız 1 numara olur bile demiştim ama geçen seneki sarsak halleri bardağı taşırdı) hak ettikleri yerdeler.. caroline wozniacki ve victoria azarenka da şu an için olmaları gereken yerde yani ilk 10'da duruyorlar..

erkekler tenisinde ise ilk 4'e bakmadan geçiyoruz.. zaten rafa-roger/ novak-murray/ve diğerleri şeklinde bir gruplaşma mevcut.. andy murray üçüncülüğü novak'ın elinden alır demiştim, almış..

diğerlerinin başında juan martin del potro geliyor ki 1 yıl içerisinde geldiği nokta muazzam ötesi.. beklenen bir şeydi ve oldu.. gilles simon geçen sene sonunda elde ettiği yeri korumuş, gael monfils de ilk 10'u iyiden iyiye zorlamaya başlamış.. marin cilic yine hak ettiği yerde olan belki de daha yukarılarını hak eden bir genç.. marat safin en sonunda 30lu sayılardan kurtulabilmiş..

onun dışında pek de bir değişiklik yok.. orta ve alt sıralar kendi aralarında değişiklik yaşamışlar.. ernests gulbis en büyük hayal kırıklığımdır bunu da belirteyim.. çok büyük potansiyeli vardı ne oldu bilmiyorum.. janko tipsarevic de üzenlerden beni..

Read more...

19 Mayıs 2009 Salı

diğer geç gelen

federer tennis masters cup 2007 yarı-finalinden sonra ilk kez nadal karşısında galip geldi pazar akşamı.. hem de nadal'ın evinde, nadal'ın kortunda.. iki oyuncu da bu sene nasıl bir performans sergiledi bilmiyorum açıkçası.. ama sonuçlara bakınca nadal'ın bu sene 4 toprak kort turnuvasına katılıp bunlardan 3'ünü aldığını görüyorum.. tek kaybı madrid.. bu sene biri grand slam olmak üzere 9 şampiyonluğu bulunuyor nadal'ın.. federer'in ise bu seneki ilk şampiyonluğu oldu bu..

bu galibiyet federer'in moralini ve motivasyonunu fransa açık öncesi üst seviyeye taşımıştır şüphesiz.. ama "federer nadal'ı roland garros finalinde yenebilecek mi?" yi tartışmadan önce "federer paris'te finale çıkabilecek mi?" yi düşünmemiz gerektiğine inanıyorum.. bunu da tartışabilmek için turnuva tablosunun çekilmesini bekleyeceğiz..

Read more...

geç gelen..


wimbledon tenis turnuvasının oynandığı merkez kortun üstü en sonunda kapatılabildi.. bir 10 sene önce yapılması gereken proje 2009 mayıs ayında gerçekleşti.. bu tarihi günde gösteri maçı için mutlu agassi-graf çiftimize gelinin halasından bir kim clijsters ve damadın dayıoğlundan bir tim henman rakip olarak seçildi.. maçın nasıl geçtiğini bilmiyorum ama oyuncular kortun ve stadyumun harikulade olduğunu söylüyorlar.. kim clijsters korttaki seslere hayran kalmış.. "seyirciler daha çok maçın içindeymiş gibi, sanki yanıbaşındaymış gibi hissediyorsun" diyor belçikalı..
çiftler maçını clijsters-henman çifti kazanıyor ve britanyalı tenisseverler yüzyıllardır bekledikleri başarı(!?) gelmiş gibi sevinçle birbirlerine sarılıyorlar.. ancak henman bu sevincin uzun sürmesini istemiyor ve tekler maçında agassi'ye 6-4 yeniliyor.. clijsters - graf maçını da clijsters aynı skorla alarak güzel günü noktalıyor..

bu sırada tribünde onları izleyen andy murray, üstü kapanan merkez korta baktıkça ağzının suları akarak "bu sene kupa bizim, şampiyonluk bizim" naraları atıyor.. umarım haklı çıkar.. o sırada madrid'de bulunan federer de bir tebrik kartı göndererek "bu sene orada oynamak için sabırsızlanıyorum" diyor ve "küçüklerin gözlerinden, büyüklerinden ellerinden öpüyorum" diyerek bitiriyor yazısını..

ha şimdi "oh artık program sıkışmayacak, maçlar aksamayacak" demeyin.. geriye kalan bütün kortlar yine açık.. sadece merkez kort kapandığı için çeyrek final maçlarından sonrası için bir rahatlama söz konusu sadece.. yetkililer ayrıca kısa süreli yağmurlar için hala brandaları kullanacaklarını söylüyorlar.. zira kortun üstünün kapanması 10 dakikayı buluyor..

Read more...

zor günlerdi, üstüne basıp geçtim hepsinin

nereden başlayacağımı bilemiyorum.. küçücük gazete haberleri dışında 6 ay tenissiz geçti hayatımda.. insanın heyecanı ve şevki kırılıyor böyle durumlarda.. tam işleri rayına oturtmuşken şimdi yazmaya nereden başlayacağını bilememek cesaretimi kırıyor..

er gazinosunda bir tenis maçı izleyebilmek için verdiğim mücadeleler geliyor aklıma.. tam acemiliğimin bittiği ve izmir'e, usta birliğime geldiğimin ilk haftası başlayan avustralya açık maçlarını göz ucuyla da olsa izleyebilmek için normal kalk saatinden 1 saat önce kalkıp alt kattaki televizyonun başına, nöbetçi astsubaydan azar işitmek pahasına da olsa geçmiştim.. ancak uydu kanalları öle bir kurulmuş ki eurosport yok.. nasıl bir hayal kırıklığı yaşadığımı bir ben bilirim..

avustralya açık finalin günü zar zor çarşı izni alıp gittiğim internet kafedeki bağlantının maç yayının dakikada 2 frame olacak şekilde aktarabildiğini görüp de saç, baş yolmam.. nadal ile verdasco arasındaki yarı final maçının son yılların en güzel sert kort mücadelelerinden biri olduğunu öğrenmem.. hepsi yaraladı beni..

askerliğimin son günlerine doğru bu sefer düzgünce yüklenmiş uydu kanallarının arasında dolaşırken eurosportta bir tenis maçına rastlamam.. fakat erlerin "çavuş, düzgün bi şey aç da izleyeg", "arka sokaklar başlamadı mı?", "samanyolu'da türk filmi varmış" şeklindeki baskılara karşı gelmeme rağmen, çalan içtima düdüğüne yenilmem..

bunlar geride kaldı artık.. fransa açık başlıyor önümüzdeki hafta, ana tablo cuma günü belirlenecek.. ama ben bu sene ne oldu, ne bitti, kim nereyi kazandı, kim sakat, kim formda bilmiyorum.. kondüsyonum yetersiz şu an.. çok çalışmam lazım anne çoooook!

Read more...
yasal uyarı (disclaimer diyor yabancı insanlar)

bu blogdaki fotoğrafların yüzde 99.9'u http://sports.yahoo.com adresinden alınmaktadır.. tüm hakları reuters, ap ve getty images'e aittir.. sanırım.. bu blog tarafsız bir tenis blogu değildir.. sevdiğim tenis oyuncularını kayırırım.. ama sevmediklerime hakaret etmem.. siz de etmeyin, çok ayıp.. yorum yazarken öyle tek cümlelik "saldır federer, vur kır nadal" tarzı yorumlarınızı yayınlamayacağımı göz önünde bulundurun.. merak ettiklerinizi ya da içinde cidden yorum bulunan yorumlarınızı göndermekten çekinmeyin.. tenisi sevelim.. boş alanlara kort dikelim.. teşekkürler..

ben olsam firefox 3küsür ve en az 1152x864 çözünürlükte dolanırım buralarda..

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP