27 Kasım 2009 Cuma

gün sonu: wtf 2009 - gün 5


Bu akşamki maçı nasıl anlatayım, nasıl özetleyeyim, nelerden bahsedeyim bilmiyorum. Her şey karmakarışık, deli gibi uykum var ve yarın erken kalkıp işe gidicem (vay be bunu söylemesi çok güzelmiş).

Sabah seansındaki maçı Murray, Verdasco karşısında 3 sette alınca yarı finale çıkma şansını sürdürdü. Verdaco ise maç kazanamadan turnuvaya veda etmiş oldu. Akşam seansından önce olasılıklar şöyleydi:

Federer kazanırsa Federer lider, Murray ikinci olarak çıkar.
Federer 2 sette kaybederse Murray lider, Del Potro ikinci olarak çıkar.
Federer 3 sette kaybederse Federer kesin çıkar ama üçlü averaja bakılır.

Amerika Açık'ın rövanşı niteliğindeki maç güzel başladı ve öyle de devam etti. Daha ilk oyunda Federer'in dropshot bırakırken yaptığı hata Del Potro'ya servis kırma şansı doğurdu, bundan yararlanamayan Arjantinli üçüncü hakkında servisi kırdı. Karşılıklı servis oyunları ile bir süre gidildikten sonra setin beşinci oyununda Federer'in maçtaki ikinci çift hatası öyle bir zamanda geldi ki Del Potro'ya asist oldu. 4-1 öne geçti Tandilli.

Federer'i yakan şeylerden biri de file önüne inatla gelmeye çalışmasıydı. Federer'in inatçılık huyu yoktur bildiğim ama inatla file önüne gelip puan kaybetti. Hem de servis oyununda değil return oyununda yaptı bunu. Return-vole oynamaya çalışırken lob veya passing shot ile püskürtüldü. Federer'in backhandine güzel bir servis ile seti 6-2 ile kapattı Potro.

İlk set istatistiklerinde 3/7 oranı Federer'in file önünden puan çıkarma oranı olarak dikkat çekti.

İkinci sete de güzel başladı Amerika Açık şampiyonu. İçten dışa doğru (geniş açılı) forehand vuruşunu turda en iyi yapan adam Del Potro. Bunu bu maçta da gösterdi. İkinci set karşılıklı servis oyunlarıyla, Federer'in inatçılığı ile ve Del Potro'nun etkili servisleri ile devam etti. 3 ace kaydettiği sekizinci oyunu sıfıra karşı aldı DelPo. Maçın en kritik oyunlarından 2. set 11. oyunda bu sefer Federer'di sıfıra karşı servis oyununu kazanan. 6-5 öne geçti Federer. Tam ben Del Potro'nun üzerindeki baskıyı kaldıramayacağından ve oyunu kaybedeceğinden şüphelendiğim anda o da sıfıra karşı almasın mı servis kullandığı oyunu.

Her şeyi tie-break belirleyecekti.

Federer ilk puanda yine fileye gelmişken cezayı kesti Arjantinli. Sonra Federer harika bir paralel forehand ile giderdi dezavantajı. File önünde bir kez daha servis kırdırdı ve tie-break'te 5-4 geriye düştü. Del Potro servis kullandığı iki puanı da alırsa Federer yarı final göremeden elenecekti. Del Potro da grup ikincisi olarak çıkacaktı yarı finale. Arjantinli sadece kendi kaderini değil İsviçreli'nin kaderini de avuçlarının içinde tutuyordu.

Del Potro'nun kullandığı servise sadece raket koyabilen Federer'in topu o kadar ilginç bir yörünge izledi ki filenin arkasına düşüp durdu. Şans yine bu adamdan yanaydı. İkinci serviste de baseline'ın içinde yakaladı Del Potro'yu ve cezayı kesti. İkinci set tie-break ile Federer'e gitti.

Şu durumda Federer garantilemişti liderliği. Eğer Del Potro kazanırsa üçlü averajda Federer lider oluyordu. İkinciyi belirlemek için ise Murray ve Del Potro'nun üç maçta kazandığı toplam oyunların oynadıkları toplam oyunlara oranına bakmak gerekiyordu.

Murray'nin 3 maçtaki oranı 44/87 idi..
Del Potro'nun bu maçın ikinci setine kadar olan oranı ise 39/79'du..
Bu da demek oluyordu ki Del Potro'nun son seti kazanması yetmeyecekti. Son seti 6-3 ya da daha az oyun vererek kazanması gerekecekti.

Üçüncü set karşılıklı oyunlarla açıldı. 3-3'e geldi. İşte bundan sonra kalp rahatsızlığınız varsa izlemeyin, okumayın..

Yedinci oyunda Federer 2 kez servis kırma şansı yakaladı. Servisi kırması demek Del Potro'nun yarı finallere uzaktan bakması demek. Del Potro ikisini de çevirdi. Sonra bir kez daha avantajı yakaladı Fed. Arjantinli buradan gelip oyunu aldı. Ama tehlike geçmiş değildi. Sekizinci oyunda Federer'in servis oyununu alması her şeyins onu olacaktı.


Filenin yardımı ile başladı oyuna Del Potro. Bu kez ondan yanaydı şans. Sonrasında Federer'in dışarı vurduğu top geldi. Gittikçe inanılmaz bir hal alıyordu maç. Peki ardından ne olsa beğenirsiniz? Federer çift hata yaptı. Maçtaki 4. çift hatasıydı ve bundan önceki 3 çift hata yaptığı oyunun ikisini kaybetmiş birinde servis kırma puanı çevirmişti. Yine kaybetti Federer. Ve Del Potro neredeyse imkansızı başarmaya bir adım daha yaklaştı. Kendi servis attığı oyunu da kazanarak yarı finale çıktı. Tokalaşmanın ardından tişörtünü tribündeki vatandaşı Carlos Tevez'e verdi. Arshavin de tribündeydi bu arada.

Yaklaşık 5 dakika sonra Andy Murray'nin twitter'dan mesajı geldi. "Kimse ne olup bittiğini biliyor mu? Sanırım elendim ama kurallar sanki net değil." Elendin Murray. Kendi evinde kendi izleyicini bir kez daha hayal kırıklığına uğrattın.

Del Potro Federer'i üst üste ikinci kez mağlup etti. Ben hala Roland Garros yarı finalinde nasıl elinden kaçırdığını düşünüyorum. 2008'in son aylarında Roland Garros'u Nadal'ın elinden alacak biri varsa o da Del Potro'dur demiştim (bi de Gulbis demiştim). O olmadı ama elinden kaçırdığı Federer oldu. Sonra tabi Amerika Açık zaferi geldi.

Adamımsın Juan MarDel, adamımsın Wolverine..

0 yorum:

yasal uyarı (disclaimer diyor yabancı insanlar)

bu blogdaki fotoğrafların yüzde 99.9'u http://sports.yahoo.com adresinden alınmaktadır.. tüm hakları reuters, ap ve getty images'e aittir.. sanırım.. bu blog tarafsız bir tenis blogu değildir.. sevdiğim tenis oyuncularını kayırırım.. ama sevmediklerime hakaret etmem.. siz de etmeyin, çok ayıp.. yorum yazarken öyle tek cümlelik "saldır federer, vur kır nadal" tarzı yorumlarınızı yayınlamayacağımı göz önünde bulundurun.. merak ettiklerinizi ya da içinde cidden yorum bulunan yorumlarınızı göndermekten çekinmeyin.. tenisi sevelim.. boş alanlara kort dikelim.. teşekkürler..

ben olsam firefox 3küsür ve en az 1152x864 çözünürlükte dolanırım buralarda..

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP