15 Ekim 2010 Cuma

şanghay: bu dengesizlikler fena


Şanghay'da bugün Rafa yenildi. Jurgen Melzer'e üç sette boyun eğdi. İlk seti 6-1 kaybetti Nadal, en son ne zaman 6-1 set kaybetti diye baktım. Geçen seneki Sezon Sonu Finalleri'nde Davydenko'ya ilk seti 6-1 kaybetmiş ve iki sette mağlup olmuştu.

Geçen yıl üç kere 6-1 ile set kaybetmiş Nadal. Davydenko dışında, Pekin'de Marin Cilic'e ve iki sette kaybetmiş maçı. Cincinnati'de Djokovic'e ve iki sette kaybetmiş maçı. Ve Rogers Cup'ta del Potro'ya ve iki sette kaybetmiş maçı.

O zaman ne yapıyoruz? Nadal ilk seti 6-1 kaybettiği zaman canlı bahiste basıyoruz parayı. Grand Slam2de olursa denememenizi tavsiye ederim. Beş sette ne olacağı belli olmaz. Ki zaten baktığınızda 2006 RG finalinde ilk seti 6-1 kaybetmesine rağmen Federer'i dört sette yendiğini görürsünüz.

Bugün maçı izleyemedim son setin birkaç oyunu dışında. O yüzden neden kaybetti pek bir fikrim yok. Ancak istatistiklere baktığımda servis performansını son birkaç aylık performansına göre düşük gördüm. İlk servisin oyuna girme oranı yüzde 74, bu yine iyi bir yüzde ama bunlardan puan çıkarma oranı yüzde 61. Bunun nedeni Nadal'ın o geri döndürülemeyen servislerinin bu maçta kendin göstermeyişi. Ayrıca bu servisler olmasa bile Nadal'ın ilk servisten puan çıkarma oranı bu kadar düşük değil.


Bugün öyle olmasının nedeni groundstrokelarının da kötü olması. Melzer de zaten maçtan sonra "Birkaç oyunun ardından Nadal'da bir şeylerin ters gittiğini anladım. Çok hata yapıyordu ve özellikle backhand'i de fileye takılıp durdu" dedi. Nadal ise maçtan sonra yorgun olduğunu söyledi.

Servis istatistikleri üzerinden gidersek ilk servislerde iki tenisçi arasında pek bir fark olmadığını görürüz.

Nadal: 0.74x0.61=0.45
Melzer: 0.58x0.83=0.48

Asıl faktör ikinci servislerde. Nadal'ın ikinci servise düşme oranı 1-0.74 yani 0.26. Nadal'ın ikinci servisten puan çıkarma oranı ise yüzde 57.

Nadal: 0.26x0.57=0.15
Melzer: 0.42x0.60=0.25

Nadal'ın aslında maç boyunca ilk serivisi oyuna sokma oranında bir sorun yok. Sorun o servislerin Melzer tarafından etkili bir şekilde çevrilebilecek düzeyde olması. Sorun oyun içindeki vuruşlarının eskiye nazaran kötü olması. Nadal'ın kaybettiği iki sette de puan çıkarma oranları felaket. Ama Melzer'in üçüncü sette ilk servisi oyuna sokma oranı yüzde 50lerde iken, oyuna giren bütün servislerden puan çıkartabilmesi muazzam bir başarı.

Nadal'ın 1, Melzer'in 14 ace kaydettiğini de belirteyim.

Nadal gitti hiç beklenmedik anda iki hafta önce Bangkok'ta Garcia-Lopez'e yenildi. Geçen hafta müthiş bir tenisle Tokyo'da şampiyon oldu. Bu hafta kötü oynadı ve kaybetti. Bu dengesiz gidiş pek hayırlı gelmiyor bana. Şu sezon bitse de şu çocuk sakatlanmadan, seneye iyice kızışsa ortalık.

Neyse çok sıkıcı post oldu. Şanghay'da Federer kazandı, Djokovic kazandı, Murray kazandı, Söderling kazandı...

Çeyrek finalde Federer ile Söderling günün son maçını oynayacak. İşte günün programı:

(Foto: Getty / AP)

3 yorum:

kirpi 15 Ekim 2010 09:22  

Nadal'in bu hali sasirtici degil artik. Herkesin bir kotu donemi oluyor, onunki de sezon sonu. Kac yildir boyle bu. Bu sezon yazin Davis Cup'a katilmayip kalan son benziniyle US Open'i goturdu, sonrasi ayni hikaye. Bu yil digerleri Mart-Nisan doneminde yoklari oynadilar, simdi de Nadal etkisiz.

Russell 15 Ekim 2010 11:46  

bence dengesizlik yok. tayland'da tokyo'da oynadığı tenisin aynısını oynuyordu ama garcia-lopez'e karşı çok entresan kaybetti. 6-2 6-2 bitecek rutin bir maç nerelere geldi falan. daha kötü bir maç oynadı mesela tokyo'da troicki karşısında ama onu kazanmayı başardı. yani bana göre 2 hafta iyi oynadı, 2 turnuvayı da kazanabilirdi ama bu hafta yorgunluk vurdu. özellikle son sette hiç olmadığı kadar kötüydü. zaten 3 hafta arka arkaya oynama kararı baştan saçmaydı ya, neyse.

Çid. 15 Ekim 2010 13:35  

Bol istatistikli kafa karıştıran bir yazı olsa da Nadal takipçilerini dua etmeye itebilecektir bence. Ya da tütsü mütsü yakmaya. Kendi inancınız neyi gerektiriyorsa artık. Ben Selena'ya 3. kişiyi arıyorum.
- Hadi hep beraber Selena'yı çağıralım artık. :(((
Bu üzgün smileye de hep gülesim gelmiştir . Ehehe :D

yasal uyarı (disclaimer diyor yabancı insanlar)

bu blogdaki fotoğrafların yüzde 99.9'u http://sports.yahoo.com adresinden alınmaktadır.. tüm hakları reuters, ap ve getty images'e aittir.. sanırım.. bu blog tarafsız bir tenis blogu değildir.. sevdiğim tenis oyuncularını kayırırım.. ama sevmediklerime hakaret etmem.. siz de etmeyin, çok ayıp.. yorum yazarken öyle tek cümlelik "saldır federer, vur kır nadal" tarzı yorumlarınızı yayınlamayacağımı göz önünde bulundurun.. merak ettiklerinizi ya da içinde cidden yorum bulunan yorumlarınızı göndermekten çekinmeyin.. tenisi sevelim.. boş alanlara kort dikelim.. teşekkürler..

ben olsam firefox 3küsür ve en az 1152x864 çözünürlükte dolanırım buralarda..

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP