16 Ocak 2010 Cumartesi

önbakış: avustralya açık 2010 (erkekler)

Selam. Bir kura analizinde daha sizlerle birlikteyiz sevgili lavgeymtenis okurları. Yeni bir 10 yıla girmiş olduğumuz şu günlerde ilk Grand Slam turnuvamız olan Avustralya Açık’ın bizi zevkten uçurması tek dileğimiz. Şimdi dilerseniz (dilemezseniz de yapacak bir şey yok yazdım artık) bu tablolar nelere gebe hep birlikte bakalım. (Hep böyle bir giriş yapmak istemiştim. Umarım bu gayriciddi dille yazılmış yazı rahatsız etmez.)

Erkekler tarafından başlayalım. Roger Federer dediğimiz 15 grand slam şampiyonlu insan evladının çoğu yorumcunun düşündüğünün aksine zor bir kura çektiği kanaatindeyim. Igor Andreev ilk turdaki rakibi ki bu adam normalde çok saçma sapan oynasa da bazı maçlarda kendinden geçip harika oynayabiliyor. Bu, ne yapacağı belli olmayan tenisçilerden her zaman çekinmişimdir. Federer onu geçerse Victor Hanescu ile oynayacak yüzde 90,35. Vampirler diyarı Transilvanya’dan çıkma bu kont görünümlü oyuncu da tehlikeli olabiliyor yerine göre. Federer buradan sağ çıkarsa üçüncü turu çok rahat geçer. Dördüncü turda karşılaşabileceği seribaşılar Hewitt ve Simon. Hewitt izleme fırsatımız oldu Hopman Cup’ta. Nerede o eski Lleyton, nerede bu devlet? Simon ise Federer’in head-to-head istatistiklerinde geride olduğu ender isimlerden. Bir şekilde yeniyor bunu Fransız. Bu iki seribaşı dışında dördüncü tura çıkabileceğini düşündüğüm isim ise Marcos Baghdatis. Turnuva sürprizi kontenjanımdandır. Dikkatle izleyin.

İkinci 1/8’lik dilimi bakalım. Bu dilim Federer’in olası çeyrek final rakiplerini içeriyor. Buradan çıkabilecek seribaşılar Fernando Verdasco ve Nikolay Davydenko. FeVer, Federer’e karşı şansı hiçbir zaman tutmamış bir isim. Fakat bu adam sert zeminde bir maçlar çıkartıyor. Geçen seneki yarı finali kim unutabilir? (Ben unutabilirim çünkü askerdeydim, izleyemedim) Ama ya Davydenko öyle mi? Geçen sezon bıraktığı yerden aldı götürdü ilk hafta Demir Adam. Nadal’a karşı ilk seti 6-0 kaybetmesine rağmen maç filan çevirdi. Deli gücü var adamda. Mental olarak diyorum. Oksimoron. Kolya final adaylarımdandır eğer şu oyuna devam ederse. Bu 1/8’de bir de Ernests Gulbis var. Evet hala Gulbis diyorum. 2 yıl geçti hala inanıyorum.

Geldik ikinci çeyreğin ilk yarısına. Djoker için çok kolay bir kura çeyrek finale kadar. Eğer çeyrek finale kalamazsa ciddi bir sorunu var demektir. Ya sıcak çarpmıştır, ya aşık olmuştur vs... Chardy, Youzhny, Robredo rakibi olamaz. Gasquet belki.

Djoker’in çeyrek finaldeki rakibini belirleyecek olan dördüncü 1/8’lik dilimde ki kendisi aynı zamanda tablonun üst kısmının son çeyreği olur (öeh), Tsonga, Haas ve Söderling en olası isimler. Söderling’in dirseğindeki kronik sakatlığının nüksetmesi onun ihtimalini zayıflatıyor. Bu kısımdan seribaşı olmayan tehlikeli isimler Tipsarevic (hehe) ve Dent.

Tablonun üst kısmı böyle işte. Alt kısmın ilk çeyreğine bakalım. Roddick, Querrey ve Gonzo. Bunların arasında Roddick’in işi zor gibi biraz. Thomaz Belluci bir sürpriz yapabilir Amerikalı’ya. O olmadı dördüncü turda vatandaşı Sam yapar. Buradan Gonzo ya da Querrey gelir çeyrek finale.

Tablonun en acımasız kısmı Section 6 diye tabir edilen altıncı 1/8’lik dilim. Burada olası dördüncü tur eşleşmesi Marin Cilic ile del Potro arasında. Cilic 1-2 sene içerisinde bir Grand Slam finali oynayacak kapasiteye sahip. del Potro’nun 1,5 senedir neler yaptığını zaten biliyoruz. Arjantinli’nin bir bilek sakatlığı var. Bu hafta Kooyong’dan çekilmesine neden oldu. İkinci turdaki Blake eşleşmesi çirkin oldu del Potro için bu nedenle. Ama geçebilecek gücü var. Cilic’in rakibi ise 4 farklı on yılda da Grand Slam oynayacak olan Büyücü Santoro.

Elemelerden gelen tenisçilerle bezenmiş yedinci 1/8’lik dilimde Andy Murray ve Gael Monfils kualifayırlar ile açıyorlar sezonu. Murray iyi bir performans gösterdi Hopman Cup’ta. Monfils sakatlığı nedeniyle Sydney’den çekilmişti. Sezon başında bu kadar çok sakatlıktan bahsetmemiz ne kadar can sıkıcı.

Son kısım Nadal’ın kısmı. Nadal’ın çeyrek finaldeki olası rakiplerini az önce işledik. Dersi derste dinleyin. Büyük ihtimalle Murray olacak. Ama önce Nadal’ın şu ufacık 1/8’lik dilime yerleşmiş olan sert kort oyucnularını birer birer atlatması lazım. Nadal ilk turda Luczak ile oynayacak. O neyse de ikinci tur rakibi sene içinde patlama yapması muhtemel Leonardo Mayer. Onu da geçerse Isner gelecek büyük olasılıkla. E hadi onu da geçti dördüncü turda dört tane farklı ve birbirinden garip isim var. Karlovic, Stepanek, Golubev, Ljubicic. Hepsi elinde patlayacak bir bomba gibi duruyor buradan bakınca. O yüzden çok zor Nadal’ın kurası da.

Toparlarsam;

Sürpriz adaylarım:
Marcos Baghdatis
Ernests Gulbis (her zaman)
Leonardo Mayer
Andrey Golubev
Andy Roddick (erken elenmesi bakımından)

Ya kazanırsa:
Nikolay Davydenko

Favori:
Novak Djokovic

4 yorum:

K. A. 16 Ocak 2010 02:06  

Marcos diyorum inatla.

kirpi 16 Ocak 2010 12:20  

Isner'in tablodaki yeri kaymis, Andy Murray'in dilimine yollamislar..

Unknown 16 Ocak 2010 13:42  

Ben Federer'in kazanacağına inanıyorum.Kendisinin üstüne Grand Slamlerde çok başka bir hava geliyor ve bence normal oyunundan çok daha güzel oynuyor.Davydenko,Djokovic ve Del Potro dikkat edilmesi gereken isimler.

Spooky 16 Ocak 2010 17:40  

"fathers don't win slams."
federer de artık baba oldu. slam filan, bıraksın bu işleri :)

yasal uyarı (disclaimer diyor yabancı insanlar)

bu blogdaki fotoğrafların yüzde 99.9'u http://sports.yahoo.com adresinden alınmaktadır.. tüm hakları reuters, ap ve getty images'e aittir.. sanırım.. bu blog tarafsız bir tenis blogu değildir.. sevdiğim tenis oyuncularını kayırırım.. ama sevmediklerime hakaret etmem.. siz de etmeyin, çok ayıp.. yorum yazarken öyle tek cümlelik "saldır federer, vur kır nadal" tarzı yorumlarınızı yayınlamayacağımı göz önünde bulundurun.. merak ettiklerinizi ya da içinde cidden yorum bulunan yorumlarınızı göndermekten çekinmeyin.. tenisi sevelim.. boş alanlara kort dikelim.. teşekkürler..

ben olsam firefox 3küsür ve en az 1152x864 çözünürlükte dolanırım buralarda..

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP