29 Ağustos 2009 Cumartesi

önbakış: amerika açık 2009

Eurosport'un tanıtım videosunda da dediği gibi yılın son Grand Slam'i öncesi Roger Federer tüm zamanların en iyisi konumuna geldi. Ancak Rafael Nadal, Roland Garros ve Wimbledon'da unvanını koruyacak durumda değildi. Şimdi, hesaplaşma zamanı.

Tabi bir TV kanalının tanıtım videosu (ki İngilizcesi teaser yani heyecanlandıran, merak uyandıran, gaza getiren) izleyiciyi heyecanlandırmak ve satılan ürünü daha çekici hale getirmek için abartılacaktır, burada sorunumuz yok. Fakat Roger Federer şu sıralar ne kadar formdaysa, Nadal'ın durumu da o kadar soru işareti olarak önümüzde duruyor.

Roger Federer için "God, it's killing me!" cümlesi ile, gözyaşları içinde başlayan yıl kimsenin beklemediği bir şekilde Silahşörler Kupası'nı kaldırması ile devam etmiş, İsviçreli'nin Pete Sampras'ın rekoruna ortak oluşunu bütün dünya izlemişti. Wimbledon'da ise finale kadar hiç zorlanmadan gelmiş ancak tarihin gördüğü en epik finallerden birine daha imza atarak (2008 finali belki de en iyi finaldi) en çok Grand Slam kazanan tensiçi olma unvanını tek başına sahiplenmişti.

Rafael Nadal için ise tam tersi "ağlatan adam" olarak Avustralya Açık şampiyonluğu ile başlayan yıl dizindeki sakatlık nedeni ile iki büyük turnuvada şampiyonluğunu koruyamaması ile devam etti. Kanada Masters ile kortlara döndüğünde kimse ondan Montreal'deki şampiyonluğunu korumasını beklemiyordu. Öyle de oldu zaten. Çeyrek finalde genç Arjantinli Juan Martin'e yenildi Rafa. Sonraki hafta Cincinnati'de daha iyi görünüyordu Nadal. Özellikle Berdych karşısında eski günlerine göz kırpıyordu fakat yarı final gelip çattığında Novak Djokovic karşısında hiçbir varlık gösteremedi. Dönüşünden bu yana oynadığı iki "ilk 10" oyuncusuna karşı kaybettiği 6-1'lik iki set var. Bu arada kaybettiği bir de dünya iki numarası.

Son birkaç yıl bu ikilinin ezici baskınlığında geçildikten sonra önce Djokovic ile başlayan ardından Murray, Del Potro ve Roddick ile desteklenen direniş erkekler tenisini daha da izlenir bir hale soktu. 2006'da veya 2007'de Roland Garros öncesi kesin Nadal kazanır, Wimbledon öncesi kesin Federer kazanır yargıları tek fikirken, saydığım tenisçilerin daha fazla diş göstermeye başlamasıyla tahminlerde sürprizlere daha çok şans tanınmaya başlandı.

Amerika Açık 2009 kuraları çekilmeden önce Federer'e verdiğim şans kadar Del Potro'ya ve Murray'e de şans veriyordum. Kuralar bugün çekildi ve Federer'in çok iyi bir kura çektiğini söylersem yanlış olmaz.

Federer ilk turda bir wild card olan Devin Britton ile oynayacak. Çeyrek finale kadar da elini kolunu sallayarak çıkacak gibi duruyor son 5 yılın şampiyonu. Çeyrek finale kadar olan bölümdeki seribaşı rakipleri Tommy Robredo [14], James Blake [21] ve Lleyton Hewitt [31]. En büyük tehdidi olası üçüncü tur rakibi Avustralyalı Hewitt oluşturuyor. Dünya 1 numarasının çeyrek finaldeki olası rakipleri ise Sam Querrey [22], Nikolay Davydenko [8] ve Robin Söderling [12]. Sam Querrey Amerika Açık Serileri'ni şampiyonlukla bitirdi. Bu hafta New Haven'da yarı final görerek Murray'den falza puan topladı Amerikalı. Üçüncü turda olası bir Söderling eşleşmesinde galip olan taraf olma ihtimali yüksek. Davydenko ise Roland Garros'tan sonra çok iyi bir toprak kort sezonu geçirdi ancak ondan sonra katıldığı sert zemin turnuvalarında pek bir varlık gösteremedi. Querrey çeyrek finalde Federer'in rakibi olmaya en yakın isim gibi duruyor şu tabloda.

Federer'in yarı finaldeki olası rakipleri arasında göze çarpanlar şunlar: Novak Djokovic [4], Fernando Verdasco [10], Tommy Haas [20] ve Andy Roddick [5].

Rafael Nadal 4 yıl aradan sonra ilk defa 3 numaralı seribaşı olarak katılıyor bir turnuvaya. Federer'in tarafına düşmemesi çok düşük bir ihtimal de olsa olası bir Federer - Nadal finali için bizleri ümitlendiriyor. Nadal'ın ilk turdaki rakibi ise biraz vicdansızca olmuş. Kokain davası nedeniyle kortlardan uzak kalan Fransız Richard Gasquet. İkinci turda ise Michael Llodra- Nicolas Kiefer maçının galibi ile oyanaycak İspanyol. İkisi de deneyimli tenisçiler. Çeyrek final yolundaki rakipleri La Monf [13] ve vatandaşları David Ferrer [18] ile Nicolas Almagro [32]. Buradan sağ salim kurtulursa Nadal, çeyrek finaldeki olası rakipleri Jo-Wilfried Tsonga [7] ve Fernando Gonzalez [11]. Kurayı görmeden önce çeyrek finalden sonrası Rafa için zor diyordum ancak şimdi yarı final şansının yüksek olduğunu düşünüyorum.

Yarı finalde ise muhtemel rakipleri Andy Murray [2], Juan Martin Del Potro [6] ve Gilles Simon [9]. Nadal'ın dönüşünden sonra ilk 10 oyuncularına karşı maç kazanamadığını hesaba katarsak genç İspanyol'un buradan finale çıkması imkansız değil ancak çok zor gözüküyor.

2 numaralı seribaşı Andy Murray ilk turda Letonyalı Ernests Gulbis ile karşılaşıyor. Bu sene 5 turnuva şampiyonluğu ile kariyerinin en iyi sezonunu geçiren Britanyalı ilk defa 2 numaralı seribaşı olarak Grand Slam tablosuna giriş yapıyor. 2009 Wimbledon ikinci turunda Gulbis ile karşılaşmışlar ve Murray 3 sette çok rahat bir galibiyet almıştı. İskoç tenisçinin 1/8'lik bölümünde Ivo Karlovic [27], Stanislas Wawrinka [19] ve Marin Cilic [16] mevcut. Wawrinka'nın son zamanlardaki kötü performasını dikkate alırsak geriye iki tane etkili servis atan tenisçi kalıyor. Andy Murray ise turdaki en iyi servis karşılayıcılardan biri olduğu için Karlovic'in servislerine diğer oyunculara nazaran daha iyi karşı koyacaktır. Belki de İspanyol Feliciano Lopez bir sürpriz yapıp Karlovic'i ikinci turda eleyebilir. Bu, Murray'nin daha çok işine gelecektir.

Juan Martin Del Potro [6], Mardy Fish [25], Juan Carlos Ferrero [24] ve Gilles Simon [9] olası çeyrek final ve Rafael Nadal [3], JW Tsonga [7] ve Gael Monfils [13] de olası yarı final rakipleri Britanyalı'nın.

Djokovic'in ilk turdaki rakibi Ivan Ljubicic. Hırvat raket zamanında 3 numaraya kadar yükselmişti. İlk maçta bir sürpriz yaşatabilecek geçmişe sahip aslında. Novak, kendisini Roland Garros 2009'da eleyen Philipp Kohlschreiber ile dördüncü turda karşılaşabilir, bu bir intikam maçı olabilir. Çeyrek finalde Roddick, Verdasco, Haas gibi rakipler onu bekliyor olacak. Bir Djokovic - Roddick çeyrek finali geçen senenin rövanşı olması açısından hoş olur. Roddick için bir intikam maçı olur o da.

Amerika Açık 2009, Marat Safin'in son Grand Slam'i olması açısından da önemli bir turnuva. 2000 Amerika Açık şampiyonu ilk turda Jurgen Melzer ile oynayacak. İlk turu geçerse de büyük ihtimalle Juan Martin Del Potro gelecek karşısına. Arjantinli karşısında tutunması zor. Neden zor? Bugün yaptığı açıklamada Safin, "Bu son turnuvam ve bunun için özel bir şey planlamıyorum. Zaten kazanamayacağımı biliyorum" dedi. Kendisinin inanmadığı bir olaya taraftarlarının ve tenisseverlerin inanmasını da beklememeli.

Fransızlara dikkat edilmeli. Jo-Wilfreid Tsonga, Gael Monfils ve Gilles Simon ve hatta Cincinnati'de çeyrek final gören Julien Benneteau bir patlama yapabilirler. Ev sahibi oyuncular Sam Querrey ve John Isner de sürpriz potansiyeline sahipler. Querrey Amerika Açık Serileri şampiyonu oldu, Isner ise iki sette Roddick'i yenmeyi başardı geçtiğimiz haftalarda.

Kadınlarda bu yılın en hararetli tartışması dünya 1 numarası hakkında yaşandı. "Mankenden şarkıcı olur mu?" tartışmasına benzer "Grand Slam kazanmadan dünya 1 numarası olunur mu?" serzenişleri Safina'nın inadına kötü gidişi ile perçinlendi. Serena Williams "Herkes gerçek dünya 1 numarasının kim olduğunu biliyor" derken Safina "Puanlamayı ben yapmıyorum, beğenin ya da beğenmeyin 1 numarada ben varım" açıklamasını yapıyordu. Bunlara sanki kendisi de aynı şekilde 1 numarada oturmamış gibi Jankovic de eklenince tartışma alevlendi.

Dinara Safina bu tartışmalara bir cevap vermek isteyecek ve kendini kanıtlamak için elinden geleni yapacaktır. Ancak tablonun üst tarafı alt tarafından daha tehlikeli isimlerle dolu. Rus raket çeyrek finale kadar herhangi bir zor engelle karşılaşmayacaksa da çeyrek finaldeki olası rakipleri oldukça güçlü. Jelena Jankovic [5], Ana Ivanovic [11] ve Sabine Lisicki [23] dünya 1 numarasının çeyrek finaldeki muhtemel rakipleri. Yarı finalde ise Elena Dementieva [4], Maria Sharapova [29], Caroline Wozniacki [9], Sorana Cirstea [24] ve Svetlana Kuznetsova [6] arasından bir tenisçi Safina'nın karşısına çıkabilir.

Williams kardeşlerin aynı tarafa düşmesi final yolunda içlerinden birinin feda edilmesi anlamına geliyor. Amerika Serileri'nde olur olmadık maçlarda yenilerek hayranlarını üzen Amerikalılar burada yine de en kuvvetli şampiyonluk adayları olarak gözüküyorlar. Dördüncü turdaki olası bir Serena Williams - Samantha Stosur eşleşmesi çok şeye gebe. Avustralyalı raket Stanford çeyrek finalinde Serena'yı yenmeyi başarmıştı. Williams'ın ilk turdaki rakibi vatandaşı Alexa Glatch. Glatch'in junior kariyeri dikkate alındığında Williams'ın zorlanması şaşırtıcı olmaz.

Vera Zvonareva [7], Amelie Mauresmo [17] ve Flavia Pennetta [10] çeyrek finalde Serena Williams'ın karşısına çıkmaya aday isimler. Victoria Azarenka [8], Agniezska Radwanska [12], Marion Bartoli [14], Kim Clijsters [WC] ve Venus Williams [3]'tan oluşan bir çeyrek var Serena'nın yarı finaldeki rakibini belirlemek için.

Bu yüzdendir ki Venus Williams'ın çektiği kura en zor çeyrek olması açısından onu çok zorlayacaktır. İlk maçı İstanbul Cup 2009 şampiyonu Vera Dushevina ile dünya 3 numarasının. Dördüncü turdaki olası rakipleri Marion Bartoli ve Kim Clijsters. Bu sekizde birlik dilimde bir de Jelena Dokic var. Sakatlığından kurtulmuşa benziyor Avustralyalı ancak maç ve antreman eksiği büyük handikap olacaktır.

Masha'nın ilk turdaki rakibi Bulgar tenisçi Tsvetana Pironkova. Üçüncü turdaki olası Dementieva eşleşmesi, Elena karşısındaki son yenilgisi daha soğumamışken güzel bir rövanş olacaktır Sharapova için. Toronto finalinde Dementieva karşısına çok yorgun çıkmıştı Rus raket ve servislerinde ve groundstroke'larında topa istediği kuvveti vermekte zorlanıyordu. Bu sefer üçüncü turda karşılaşacaklar ve her geçtiği turdan sonra en az bir gün dinlecenek tensiçiler. Sharapova burdan sağ kurtulur ve dördüncü turda Jie Zheng veya Nadia Petrova onu bekliyor olacaktır. Evet yine Nadia Petrova. Roland Garros'tan bu yana tablo hep bu ikiliyi yakın düşürüyor.

Son 1 aydır kuranın oynadığı bir başka oyun da iki çok yakın arkadaşı, Caroline Wozniacki ile Sorana Cirstea'yı, "siz yakınsınız madem tabloda da yakın düşün birbirinize" diyerek neredeyse bitişik koymak oluyor. Cincinnati'de ve Fransa Açık'ta kazanan Cirstea olmuştu. Amerika Açık tablosuna göre ise üçüncü turda karşılaşma ihtimalleri var.

Tablonun üst tarafı gelecek vaat eden genç tenisçilerin de çoğunlukla toplandıkları yer oldu. Cirstea ve Wozniacki'nin yanında, Carla Suarez Navarro, Alize Cornet, Polona Hercog, Melanie Oudin, Anastasia Pavlyuchenkova, Sabine Lisicki, Arantxa Rus ve Urzsula Radwanska tablonun üst tarafına yerleştiler kura sonrası.

Turnuvada çok yakından, dikkatle ve heyecanla izlenilecek bir isim daha var: Kim Clijsters. Tablonun alt tarafında Venus Williams'ın çeyreğinde kendine yer buldu Belçikalı. İlk turda Viktoriya Kutuzova ile ikinci tura çıkma mücadelesi verecek. Kura yine esprili yaklaşmış ve ikinci turda Marion Bartoli - Kim Clijsters maçına şans vermiş. Belçikalı'nın geri dönüşünde oynadığı ve 2 sette yenmeyi başardığı isim Marion Bartoli hem de Venus Williams'ı yenerek şampiyon olduğu haftanın ardında.

Kadınlarda izlenmesi gereken isimler ise Flavia Pennetta, Samantha Stosur, Amelie Mauresmo, Sorana Cirstea ve Sabine Lisicki. Pennetta ve Stosur sert zemin sezonunun en başarılı iki ismi olarak dikkat çektiler. Sabine Lisicki ise çoğu insanın dikkatini Wimbledon'da çekmişti. Fakat Amerika Serileri'nin başında omuzundan talihsiz bir sakatlık yaşadı. 3 haftalık bir aradan sorna tekrar korta çıkıyor bu hafta. Sakatlığının derecesini tam bilemeyeceğim, kendisi korkulduğu kadar kötü olmadığını söylüyor. Eğer öyle ise yani iyi oyununu rahat bir şekilde korta yansıtabilirse çeyrek final beklemek uçmak olmaz. Aynı şekilde Sorana Cirstea'nın da kura yanında. Ondan da bir çeyrek final beklenebilir.

4 yorum:

Unknown 29 Ağustos 2009 13:58  

erkeklerde federer,bayanlarda s.williams kazanır bence.bayanlar daha renkli mi geçecek yoksa bana mı öyle geliyor???

Ozan Deniz 29 Ağustos 2009 22:12  

Bayanlar tarafındaki en mükemmel şey vilyıms brotherların final oynamasının imkansız oluşu (seni sevmiyoruz serena). Bayanlar tarafında bir şey yapamayacağını bilsem de izlemekten en keyif aldığım tenisçi, bayanlar tenisindeki gerçek tenisi temsil eden son kale Mouresmo. Umarım gidebileceği maksimum yere kadar gider ve teniste slice, vole, servis-vole gibi şeylerin de olduğunu diğer bayanlara gösteren harika tek el backandi izleyebildiğimiz kadar izleriz.. Dokic, Dementieva ve Cirstea'yı da en derinden en saf duygularla destekliyoruz tabi o ayrı..

Erkekler tarafında fazla yoruma gerek yok, 5 setlik maçlar sonucta Federer 2-0 geriye düşse bile 3-2 alır bir şekilde, Bu adam ne kadar daha teniste yer alırsa, ne kadar daha teniste devam ederse, Bu tenis gelişimi için o kadar iyi. Birisinin tenis öğrenen genç nesillere, tenisin Nadal yada Murray'in oynadığı gibi baselinenın 2 metre gerisinde oynanmaması gerektiğini göstermesi lazım.

Çok güzel maçlar bizi bekliyor, hadi bakalım...

zop 29 Ağustos 2009 23:06  

Marsel de dahil oldu bu coskuya!
Bakalim nereye dusecek ana tabloda.

magnifico 2 Eylül 2009 14:43  

3. turdaki Dementieva-Şarapova eşleşmesi bence turnuvanın erken finali olacaktır, ordan çıkan oyuncunun yolu yarı finale kadar tertemiz diyebiliriz, ayrıca Serena'nın şampiyon olmayacağını düşünüyorum.

Safina formsuz, değil yarı final, çeyrek finali bile göremeyebilir.

Erkeklerde de favori bence tartışmasız Federer. Nadal, Murray veya başka bir oyuncu onu yenecek durumda değiller hala. Federer kariyerinin en güvenli dönemini yaşıyor, bu da Federer'i daha da favori yapıyor.

yasal uyarı (disclaimer diyor yabancı insanlar)

bu blogdaki fotoğrafların yüzde 99.9'u http://sports.yahoo.com adresinden alınmaktadır.. tüm hakları reuters, ap ve getty images'e aittir.. sanırım.. bu blog tarafsız bir tenis blogu değildir.. sevdiğim tenis oyuncularını kayırırım.. ama sevmediklerime hakaret etmem.. siz de etmeyin, çok ayıp.. yorum yazarken öyle tek cümlelik "saldır federer, vur kır nadal" tarzı yorumlarınızı yayınlamayacağımı göz önünde bulundurun.. merak ettiklerinizi ya da içinde cidden yorum bulunan yorumlarınızı göndermekten çekinmeyin.. tenisi sevelim.. boş alanlara kort dikelim.. teşekkürler..

ben olsam firefox 3küsür ve en az 1152x864 çözünürlükte dolanırım buralarda..

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP