2 Ekim 2010 Cumartesi

bangkok: servis kırmak ya da kıramamak


Dün ben şu knock out başlıklı fotoyu bunun için koymamıştım. Tam tersi Nadal rakiplerini nakavt ettiği için koymuştum. Tam üzerine bugün Bangkok yarı finalinde vatandaşı Guillermo Garica-Lopez'e üç sette boyun eğdi.

Garcia-Lopez normal seviyesinden çok yukarıda oynadı bugün. Hani Marsel'e yenildiği maç ile karşılaştırıldığında. Servisleri ve savunması iyiydi. Önce onun hakkını verelim. Fakat Nadal'da bir tutukluk vardı. Bu sene toprak kort Grand Slam'i yapmış üzerine kariyer Grand Slam'i tamamlamış bir adam. Üç büyüğü evine götürmüş, üç tane de Masters kazanmış adam, düşük profilli bir turnuvada, düşük profilli bir oyuncuya yenildi. Amerika Açık'taki oyunundan çok uzakta olan bir performans ile.

Özellikle üçüncü sette arka arkaya fileye taktığı toplar, son iki yıl içinde inanılmaz geliştirdiği servislerinin bugün işlememesi ve en önemlisi kaya gibi sağlam olan mental yönünü göremememiz gözüme çarpan etmenler yenilgide. Ha tabii bu konsantrasyon eksikliği mi, değil mi bilemem ama ikinci setteki 16 servis kırma şansından hiçbirini kullanamaması mağlubiyetteki en önemli faktör. O set tie-break'e gitti ve aynı set içinde tek bir kez bile servis kırma şansı yakalayamayan Garcia-Lopez seti aldı.

Nadal aynısını Amerika Açık finalinde de yapmıştı. Müsabakada toplam 26 kez servis kırma şansı yakalayan dünya 1 numarası bunların sadece altısından faydalanabilmişti.

Geçenlerde bir yerde okumuştum. Tenisin matematiksel modellemesini yapmaya çalışıyorlar ve hangi istatistikler kullanılabilir diye araştırıyorlar. En az güvenilir istatistik "servis kırma şansını olumlu kullanma yüzdesi" oluyor. Zaten düşününce doğru olduğunu anlıyorsunuz. Atıyorum bir tenisçi koca maç boyunca sadece bir kez servis kırma fırsatı yakalıyor ve bunu olumlu kullanıyor. Birde bir. Yüzde yüz. Rakibi ise 38 kere servis kırma şansı yakalıyor ve beşini değerlendiriyor. 38'de üç. Yüzde (hesabı sen yap istersen). Merak edenler için en güvenilir istatistik de servis oyununa tutunma oranı.

Nadal'da buraya gelmişti iş Amerika Açık finalinde. Bu sefer, koca maç boyunca sadece bir kez servis kıran (1/1) Garcia-Lopez, iki kere servis kıran (2/26) Nadal'ı mağlup ediyor.

İspanyol'un finaldeki rakibi Jarko Nieminen.

(Foto: Reuters / Getty via Daylife)

0 yorum:

yasal uyarı (disclaimer diyor yabancı insanlar)

bu blogdaki fotoğrafların yüzde 99.9'u http://sports.yahoo.com adresinden alınmaktadır.. tüm hakları reuters, ap ve getty images'e aittir.. sanırım.. bu blog tarafsız bir tenis blogu değildir.. sevdiğim tenis oyuncularını kayırırım.. ama sevmediklerime hakaret etmem.. siz de etmeyin, çok ayıp.. yorum yazarken öyle tek cümlelik "saldır federer, vur kır nadal" tarzı yorumlarınızı yayınlamayacağımı göz önünde bulundurun.. merak ettiklerinizi ya da içinde cidden yorum bulunan yorumlarınızı göndermekten çekinmeyin.. tenisi sevelim.. boş alanlara kort dikelim.. teşekkürler..

ben olsam firefox 3küsür ve en az 1152x864 çözünürlükte dolanırım buralarda..

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP