24 Eylül 2010 Cuma

40 yapaaaaaaaaaarrrr


Kadınlar, profesyonel tenisin 40. yaşını kutluyor.

1970 yılına kadar profesyonel sporcu sayılmayan kadın tenisçiler Billie Jean King önderliğindeki dokuz isim ile bir dolarlık sembolik kontratlara imza atarak Virginia Slims Ciruit’te mücadele etmeye başlamışlardı.

7,500 dolarlık turnuva ile başlayan kadınlar tenisinin bu serüveni bugün 85 milyon dolarlık bir iş kolu haline geldi. Ancak her ne kadar kadın tenisçiler grand slamlerde erkekler ile eşit para ödülü almak için mücadele edip bu kavgalarında haklı bulunsalar da fanları arkalarından sürükleyecek bir rekabet yaratamamaktan şikayetçiler.

71’de altı haneli yıllık kazanca ulaşarak bunu gerçekleştiren ilk kadın atlet olma unvanını alan King, “Dokuzumun o sembolik anlaşmaları imzalamamızdaki amaç gelecek nesillere bir fırsat yaratmaktı” şeklinde konuşuyor ve devam ediyor: “Genç bir kız hayatını tenis oynayarak idame ettirmek istiyorsa, bunu sağlayabilmeydi. 40 yıl sonra bu rüyanın gerçekleştiğini görüyoruz.”

Kadınlar tenisinin gelişimi ise şöyle:

  • 1973 Wimbledon Tenis Şampiyonası sırasında gerçekleştirilen görüşmelerde WTA Turu kuruldu.
  • 1980’de 250’den fazla kadın tenisçi, dünyanın dört bir yanındaki 47 turnuvada toplam 7.2 milyon dolarlık ödül için yarışıyorlardı.
  • 80’lerde Navratilova bir sezonda bir milyon dolardan fazla kazanan ilk kadın oldu.
  • 2005 yılında WTA, Sony Ericsson ile altı yıllığına 88 milyon dolarlık bir sponsorluk anlaşması imzaladı.
  • 2007’de Fransa Açık ve Wimbledon, erkekler ile kadınlara eşit para ödülü verme konusunda anlaşmaya vardı. Ancak 2009 Wimbledon’da Venus Williams, Dinara Safina’yı sadece 51 dakikada mağlup ederken, bir sonraki gün erkekler finalinde Roddick ile Federer’in, dört buçuk saat bir mücadele ortaya koyması bu tartışmayı alevlendirmişti.

0 yorum:

yasal uyarı (disclaimer diyor yabancı insanlar)

bu blogdaki fotoğrafların yüzde 99.9'u http://sports.yahoo.com adresinden alınmaktadır.. tüm hakları reuters, ap ve getty images'e aittir.. sanırım.. bu blog tarafsız bir tenis blogu değildir.. sevdiğim tenis oyuncularını kayırırım.. ama sevmediklerime hakaret etmem.. siz de etmeyin, çok ayıp.. yorum yazarken öyle tek cümlelik "saldır federer, vur kır nadal" tarzı yorumlarınızı yayınlamayacağımı göz önünde bulundurun.. merak ettiklerinizi ya da içinde cidden yorum bulunan yorumlarınızı göndermekten çekinmeyin.. tenisi sevelim.. boş alanlara kort dikelim.. teşekkürler..

ben olsam firefox 3küsür ve en az 1152x864 çözünürlükte dolanırım buralarda..

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP