9 Ağustos 2010 Pazartesi

nerede o eski amerikalılar

Teniste zaman ilerledikçe değişen oyun anlayışına rağmen her zaman başarılı olan ülkeler vardır. Özellikle ABD, Fransa ve Avustralya'nın çıkardığı tenisçiler yıllardır Grand Slamlerde sayısız başarılara imza atmıştır. Profesyonel Tenisçiler Birliği (ATP) 1973'te puanlama sistemine geçerek, erkeklerde dünya sıralaması tutmaya başladı. O tarihten bugüne kadar bu sıralamanın ilk 10 basamağında en az bir Amerikalı tenisçi bulunuyordu.

Sıralamanın ilk haftasında Yeni Dünya'dan üç isim ilk 10'daydı. Adidas'ın modellerinden birine ismini vermiş Stan Smith 3, Amerika Açık merkez kortuna ismini vermiş Arthur Ashe 4, Jimmy Connors da 10. basamaktaydı. Yıllar ilerledi ve McEnroe, Chang gibi tenisçiler ile hep üst sıralarda yer aldı Birleşik Devletler. 90'lardaki efsane iki tenisçi, Pete Sampras ve Andre Agassi'den sonra Grand Slam'lerde rakiplerin dizlerini titrecek oyuncu çıkartmakta zorlanan Birleşik Devletler'in en büyük kozu 2003'te Amerika Açık şampiyonu olmuş, eski dünya 1 numarası Andy Roddick'ti. 27 yaşındaki tenisçi uzun yıllar ilk 10'da kalmayı başarmış ve Amerika'nın bir numarası olmayı sürdürmüştü.

Uzun bir süredir ilk 10'daki tek Amerikalı olan Roddick, geçen yıl final oynadığı Wahington'daki turnuvada, bu hafta üçüncü turda elenince kaybettiği puanlar neticesinde bugün açıklanan listede ilk 10'un dışına çıktı. Bu, ATP sıralamayı getirdiğinden bu yana ilk defa gerçekleşen bir olay. 37 yıl sonra ilk 10'da yıldızlı ve çizgili bayraktan bir temsilci bulunmuyor artık.

Yeni Kıta'nın en güçlü ülkesinde büyük bir satıha yayılmış tenis akademileri ve spor merkezleri düşünüldüğünde Amerikan tenisindeki bu geri gidiş biraz düşündürtüyor. İçerisindeki akademilerden yetişen Avrupalı, Asyalı raketler başarılı şekilde üst sıralara doğru yol alırken, Amerikalıların bu kadar bocalaması oldukça ironik. Yine de üst basamakları zorlayan genç tenisçileri John Isner ve Sam Querrey gelecek için umutları olmaya devam ediyor.

0 yorum:

yasal uyarı (disclaimer diyor yabancı insanlar)

bu blogdaki fotoğrafların yüzde 99.9'u http://sports.yahoo.com adresinden alınmaktadır.. tüm hakları reuters, ap ve getty images'e aittir.. sanırım.. bu blog tarafsız bir tenis blogu değildir.. sevdiğim tenis oyuncularını kayırırım.. ama sevmediklerime hakaret etmem.. siz de etmeyin, çok ayıp.. yorum yazarken öyle tek cümlelik "saldır federer, vur kır nadal" tarzı yorumlarınızı yayınlamayacağımı göz önünde bulundurun.. merak ettiklerinizi ya da içinde cidden yorum bulunan yorumlarınızı göndermekten çekinmeyin.. tenisi sevelim.. boş alanlara kort dikelim.. teşekkürler..

ben olsam firefox 3küsür ve en az 1152x864 çözünürlükte dolanırım buralarda..

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP