2 Haziran 2010 Çarşamba

rg 2010: bir rövanş diğerini doğuracak mı

Roger Federer’in “en çok rekor kırma rekoru” nu bile içinde barındırabilecek sayısız rekorları arasında kanımca ve çoğu tenisseverce en inanılmazı 23 Grand Slam’de arka arkaya en azyarı final görmesi. Mümkün değil ya! Federer’e en yakın isim Ivan Lendl ki onun arka arkaya yalnızca 10 GS yarı finali var. Bir insan 6 yıl boyunca hiç mi sakatlanmaz. Bakın daha da önemlisi mononükleoz oldu. Bu hastalık Mario Ancic’in tenis kariyerini bitiren bir hastalık. İsviçreli buna rağmen yarı finallerine ara vermedi. Ta ki...

Geçen sene bu zamanlar Rafael Nadal’ın elenmesinin şoku yaşanıyordu. Dört sene üst üste bu toprakta kazanmış ve hiç maç kaybetmemiş Nadal, dördüncü turda Robin Söderling gibi 24 yaşına kadar hiçbir emare göstermemiş birine üç sette mağlup oluyordu. Sakatlığının etkisi yadsınamaz. Zaten İspanyol sakat olmasa o zamanki Söderling yine yenemezdi Nadal’ı. Bu yıl da Federer’i elemeyi başardı İsveçli.

İki tenisçinin de bu yılki toprak macerası birbirine benzer hatırlatayım. Federer, Roma’da ilk turda Gulbis’e elendi. Ardından Estoril’de düşük profilli turnuvada iki maç kazandı ve yarı finalde Albert Montanes’e elendi. Madrid’de iyi oynadı ve finalde Nadal’a kaybetti. Hatta bundan öcnesi var. Indian Wells ve Miami’de, sert zeminde, aldığı Baghdatisve Berdych mağlubiyetleri vardı. Bu yüzden Roland Garros öncesi hiç de iç açıcı sayılmazdı durumu. Söderling ise Barcelona’daki finalden sonra, Roma’da ikinci maçında Stanislas Wawrinka’ya, Madrid’de ise ilk maçında Nicolas Almagro’ya mağlup oldu. Nice’te de yine ilk maçında Olivier Rochus’e yenilmeyi başardı ve ardından ben “Söderling neredesin” başlıklı bir post yazmıştım. Bodrum’a yerleşmiş bir emekli edasıyla oynadığından bahsetmiştim. O yazıyı okumuş olacak ki geri döndü eheh.

Söderling bugün kariyerinin en iyi maçlarından birini çıkardı. Dünya 1 numarası karşısında ilk set hariç üstün olan taraftı. Hava şartları Federer’i çok kötü etkiledi burası gerçek. İlk sette kendi servis oyunlarında çok rahattı İsviçreli. Yüzde 77 ile oyuna soktuğu ilk servislerinin yüzde 88’inden puan çıkarttı. İkinci servislerinden puan çıkartma oranı ise yüzde 100. Kendi servisinde sadece 2 puan kaybetti ve sadece üç basit hata ile tamamladı seti.

Fakat ikinci sette Söderling kontrolü ele geçirmeye başladı. Özellikle returnlerde çok iyi yerlere gönderdi topu. Henüz setin ilk Federer servisinde servis kırdı ve 3-0 öne geçti kendi servislerine de tutunup. Buradan da seti vermedi. Üçüncü sette durum 5-5 iken ve Federer servisinde 30-15 önde iken yağmur nedeniyle müsabaka 1 saate yakın durdu. Tekrar korta gelen Federer aradan kötü etkilenen isimdi. Servisinde ilk puanı almasına rağmen arka arkaya dört puanı Söderling’e veren İsviçreli servisini kırdırdı. İsveçli raket ise buradan seti aldı ve dördüncü sete moral olarak yüksek girdi.

Son sete dünya 1 numarası iyi başladı. Servis kırdı ve kendi servisine tutundu. Ancak hemen arkasından Söderling buna cevap verdi ve durumu eşitledi sette. 4-4’te Federer’in arka arkaya basit hataları ile, groundstrokelarının dışarı düşmesi ile servis kırmayı başaran Söderling kendi servis oyununa da tutundu ve maçı dört sette kazandı.

Burada bir noktaya daha dikkat çekmek istiyorum. Fransız seyircilerden ne kadar rahatsız olduğum malumunuz. Oyuna müdahil olmayı çok seviyorlar ve destekledikleri tenisçinin rakibinin oyununu bozacak kadar müdahele edebiliyorlar, tepki gösterebiliyorlar. Geçen yıl Nadal’ı yenen Söderling ile bu yıl Federer’i yenen Söderling arasında kişilik olarak hiçbir fark yok. Yine bütün yakın topları inceleyen, soğuk bir adam işte. Ancak geçen yılki Söderling-Nadal maçına bakıyorum. Fransızlar Nadal’ı dışlamışlardı. İsveçli’nin tarafındaydılar. Peki, favori olmayanlar her zaman tutulabilir. Makul. Peki bu sene? Bu sene yine aynı hareketleri yapan Söderling neden yuhlandı? Yine favori olmayan o! Geçen sene de dünyanın 1 numarasına karşı oynuyordu, bu sene de. Değişen ne? Hiç işte...

İsveçli’nin rakibi Tomas Berdych oldu. Çek raket çeyrek finalde Mikhail Yozuhny’i yenerken yine set vermedi ve turnuvanın Nadal ile birlikte set vermeyen tek ismi olarak kaldı. Hiç beklemiyordum kendisinden böyle bir performans. “Berdych’in toprak karnesi zayıf değil kendisi istikrar yoksunu bir tenisçi olduğundan güvenilemez” yazmıştım zaten daha önce kura hakkında. Söderling finale yakın isim.

[5] R Soderling (SUI) d [1] R Federer (SUI) 36 63 75 64
[15] T Berdych (CZE) d [11] M Youzhny (RUS) 63 61 62

3 yorum:

Spooky 2 Haziran 2010 14:07  

Fransızlar konusunda sen mi ben mi diyorum... Daha da bir şey söylemeyeyim. Stosur-Henin maçının sadece son setini izleyebildim orada da çirkefleştiler. Neyse...

Ozan Deniz 2 Haziran 2010 18:15  

Berdych en son izlediğim haline göre gerçekten çok farklı vuruyor. Finale çıkacağını düşünüyorum..

Unknown 2 Haziran 2010 18:53  

Şimdi bir numara elden gidiyor mu? Ne oluyor? :))

yasal uyarı (disclaimer diyor yabancı insanlar)

bu blogdaki fotoğrafların yüzde 99.9'u http://sports.yahoo.com adresinden alınmaktadır.. tüm hakları reuters, ap ve getty images'e aittir.. sanırım.. bu blog tarafsız bir tenis blogu değildir.. sevdiğim tenis oyuncularını kayırırım.. ama sevmediklerime hakaret etmem.. siz de etmeyin, çok ayıp.. yorum yazarken öyle tek cümlelik "saldır federer, vur kır nadal" tarzı yorumlarınızı yayınlamayacağımı göz önünde bulundurun.. merak ettiklerinizi ya da içinde cidden yorum bulunan yorumlarınızı göndermekten çekinmeyin.. tenisi sevelim.. boş alanlara kort dikelim.. teşekkürler..

ben olsam firefox 3küsür ve en az 1152x864 çözünürlükte dolanırım buralarda..

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP