13 Mayıs 2010 Perşembe

madrid: kıran kırana / sakatlar ordusu

Kaybeden taraf kuranın azizliğine uğramış olacaktı. Öyle de oldu. Ana Ivanovic hep yendiği Jelena Jankovic'e üç sette boyun eğdi. Karşılaşmayı özetleyecek olursam şu kelimeleri kullanmaktan başka bir şey yapamam: Kıran kırana. Ama hangi anlamda?

Maçın hemen başında JJ sıfıra karşı servis kırınca, daha geçen hafta Venus Williams'ı parçalanmaktan beter eden, Serena'yı yenen ancak finalde MJMS'e kaybeden Jelena'nın Ana'yı çok rahat yeneceğini düşünmüştüm. Ancak Jankovic kendi servis oyununda berbat servisler atıp servisini kırdırınca çok değişik bir müsabakanın bizi beklediğini anladım. İlk 6 oyunda taraflar birbirlerinin servisini kırdı. Maçın yedinci oyununda Ana servisine ilk tutunabilen tenisçi oldu ve hemen ardından tekrar servis kırarak 5-3'lük avantajı yakaladı. Kendi servisinde üç kez set puanı yakalayan Ivanovic bunlardan faydalanamayınca bir de üzerine servisini kırdırınca Jankovic sete tutunmak için umutlandıysa da Ana vatandaşının servis oyununda üç kez set puanı yakaladı ve seti 6-4 kazandı.

Servis Özürlüler

İlk sette Jelena Jankovic bazı ölümcül hatalar yaptı. Bunlardan en önemlisi kuşkusuz servislerini Ana'nın forehand'ine atmasıydı. Çok return yedi böyle. Ayrıca ikinci servislerden puan çıkartma oranını söylüyorum sıkı durun: 0/10. İlk servislerinin de yüzde 69'u içeriyi bulunca, yüzde 31'lik kısım kafadan Ana'nın hanesine yazılmış oluyordu. Ana da çok berbat servis kullandı. İlk servislerin oyuna girme oranı yüzde 50.

İkinci sete de hızlı başlayan Ana'ydı. İlk puanı kaybettiği servis oyununda arka arkaya dört puan alarak servisine maçta ikinci kez tutundu ve bir sonraki oyunda JJ'in servisini kırarak 2-0 öne geçti. Geçti geçmesine ama bu raddeden sonra Jelena uyandı. Üçüncü oyunda servis kıran Sırp raket, dördüncü oyunda maçta ilk defa servisine tutunmayı başardı ve bir sonraki oyunda servis kırarak 3-2 öne geçmeyi başardı ikinci sette. 5-4'e kadar yine karşılıklı servis kırmalarla geçilen müsabakada Jelena bir kez daha servisine tutunmayı başararak ikinci seti 6-4 aldı. Son sette ise JJ geriden gelmenin rüzgarını, Ana ise öndeyken maçı kaybedecek noktaya gelmenin telaşını hissetti. Risk yönetimi sıfıra yakınsayan Ivanovic son seti kaybederek turnuvaya da erkenden veda etmiş oldu.

Turnuvadan önceki yarı final tahminlerimi hatırlıyor musunuz? Hatırlatayım: Serena, Henin, Sikiyavone ve Azarenka demiştim. Azarenka ilk mçaını tamamlayamadı, Henin ilk maçında Rezai'ye yenildi. Geriye kalan iki isim de dün eleniverdi. Boşuna Sihirli Kutu dememişler kompleksin ismine. Seribaşıları falan darma durman etti Madrid.

Serena Williams dün Nadia Petrova karşısındaydı ve ilk seti 6-4 alınca tipik bir iki setlik Serena Williams galibiyeti izlenecek sandım. Olmadı. Maçın dönüm noktası ikinci setin üçüncü oyunuydu. Skor 1-1 iken 10 kere berabere olan ve yaklaşık 20 dakika süren oyunda Petrova gülünce bütün momentumu arkasına aldı bir anda. Ondan sonrası çorap söküğü gibi geldi. Öncekli gün Vera Dushevina karşısında kariyeirnin en uzun maçını yapmış olan Amerikalı raket bunun daha minik versiyonunu oyun bazında yaşadı ve kaybedince de büyük ihtimalle sinirleri gerildi. Petrova'nın istatistiklerinde "çevirilen servis kırma puanı" 16/18 ve bunların 10'u ikinci setin üçüncü oyunundan. Zira yanlış hatırlamıyorsam 0-40'tan getirmişti oralara. İsabet oranı yüksekti bugün Rus raketin. 11 ace'i vardı. Williams'ın ise 41 basit hatası.

Aslında bugün ilk seti kaybedenlerin kazanma günüydü kadınlarda. Sikiyavone, Venus karşısında ilk seti 6-3 kazanıp diğerlerini 1-2 kaybedince elendi. İtalyanlara değen nazarım devam ediyor. Wildcardlı Arantxa Parra Santonja bir başka wildcardlı Peng Shuai'yi aynı şekilde üç sette geçerek üçüncü tura yükseldi.

Erkeklerde ise Gulbis'imiz 10 numaralı seribaşı Mikhail Youzhny'i iki sette alt ederek Federer ile eşleşmeye bir adım daha yaklaştı. Geçen haftanın Münih şampiyonu Rus raket karşısında ilk sette 6-5 öndeyken iki kez servis kırma ve set puanından yararlanamayan Letonyalı tie-break'te 6-0 öne geçince buradan da verirsem ayıp olur artık dedi. İkinci sette ise rahattı Ernie. Üçüncü turdaki rakibi Feli Lopez olacak. İki hafta önce Roma çeyrek finalinde karşılaşmışlardı ve Ernie iki sette galip gelmişti.

 Bu arada resmi sakatlık sezonunun açıldığını da belirteyim. Zaten sakatlık nedeni ile birçok üst basamaktaki oyuncunun katılamadığı turnuvanın ilk turlarında maçlar oynanarak değil sakatlanan oyuncuların çekilmesi ya da hiç korta çıkmaması ile belirleniyor. Lucky Loser'lar kaynıyor ana tabloda.  Önceki gün Lleyton Hewitt ile Tomas Berdych maçlarına çıkmamışlar ve Şanslı Kaybedenler kendi aralarından oynamışlardı. Igor Andreev ve Pablo Cuevas da maçlarını tamamlayamamışlardı. Dün ilk turu bye geçen Andy Roddick de karın ağrıları yüzünden turnuvadan çekildiğini açıkladı. Bunun üzerine Oscar Hernandez tabloya dahil edildi. Feli Lopez de bu ikramı çevirmeyerek galip geldi.

Sakatlıklar bununla da bitmedi. JW Tsonga belinden, Philipp Petzschner bacak kasından, Leonardo Mayer de sağ omzundan sakatlanıp müsabakalarını yarım bıraktılar. Elenen seribaşı sendromu erkeklerde de vardı pek kendini belli etmese de. 4 numaralı seribaşı Robin Söderling elenen en yüksek seribaşıydı. Nicolas Almagro'dan set alamadı İsveçli.

Sevin bakalım ufaklık, nereye kadar sevineceksin

Rafael Nadal ve Andy Murray maçlarını rahat kazandılar. Nadal neyse de bu cümlenin öznesindeki Murray şaşırtıcı oldu bence de. David Ferrer ile Marcos Baghdatis arasındaki mücadele de seyir zevki yüksekmiş. İzleyemedim. 1 maç puanı kurtarark galip gelmiş Ferrer. Finale kadar koşar bu gazla.

Günün Sonuçları:
(16) N Petrova (RUS) d. (1) S Williams (USA) 46 62 63
(4) V Williams (USA) d. (15) F Schiavone (ITA) 36 61 62
(7) J Jankovic (SRB) d. (WC) A Ivanovic (SRB) 46 64 61
(WC) A Parra Santonja (ESP) d. (WC) P Shuai (CHN) 16 76(1) 63

[2] R Nadal (ESP) d [Q] O Dolgopolov Jr. (UKR) 64 63
[3] A Murray (GBR) d [Q] J Chela (ARG) 63 63
N Almagro (ESP) d [4] R Soderling (SWE) 64 75
F Lopez (ESP) d *[LL] O Hernandez (ESP) 61 62
G Garcia-Lopez (ESP) d [7] J Tsonga (FRA) 62 ret. (lower back)
[8] M Cilic (CRO) d E Schwank (ARG) 63 60
[9] D Ferrer (ESP) d M Baghdatis (CYP) 16 63 75 - saved 1 M.P. 
E Gulbis (LAT) d [10] M Youzhny (RUS) 76(2) 64
[12] G Monfils (FRA) d P Petzschner (GER) 11 ret. (leg muscle)
[13] J Isner (USA) d [Q] S Giraldo (COL) 16 76(6) 62
[15] S Wawrinka (SUI) d L Mayer (ARG) 64 42 ret. (right shoulder)
J Monaco (ARG) d [16] T Bellucci (BRA) 62 62
V Hanescu (ROU) d [Q] D Munoz-De La Nava (ESP) 60 46 63
J Melzer (AUT) d [LL] M Fish (USA) 36 61 64

Perşembenin Programı:

3 yorum:

Russell 13 Mayıs 2010 09:56  

lleyton hewitt değildi orada çekilen, nalbandian idi.

ben, nadal'ın burada finale gelmeden eleneceğini düşünüyorum. dolgopolov maçı skorboard öyle söylemese de, biraz zorlanarak kazandı. özellikle ikinci set oldukça başabaştı. murray'i sevmem ama top oyuncular dökülürken en azından onun biraz toparlanma emareleri vermesine sevindim. federer birazcık kendine gelse de, roland garros finalinde klasik finali ve tabii klasik sonucu izlesek. :)

lembo 13 Mayıs 2010 14:12  

wta'nın bu madrid'deki turnuvasında skin-shark giyme zorunluluğu mu var ? Sponsor Speedo herhalde.. Ya da kort soğuk. Çözemedim.. Gördüğüm hemen herkes o formattaydı..

Unknown 13 Mayıs 2010 16:03  

Madrid'deki kort sert+toprak gibi bir şey diyorlardı,nasıl oluyorsa,doğru mu acaba??

yasal uyarı (disclaimer diyor yabancı insanlar)

bu blogdaki fotoğrafların yüzde 99.9'u http://sports.yahoo.com adresinden alınmaktadır.. tüm hakları reuters, ap ve getty images'e aittir.. sanırım.. bu blog tarafsız bir tenis blogu değildir.. sevdiğim tenis oyuncularını kayırırım.. ama sevmediklerime hakaret etmem.. siz de etmeyin, çok ayıp.. yorum yazarken öyle tek cümlelik "saldır federer, vur kır nadal" tarzı yorumlarınızı yayınlamayacağımı göz önünde bulundurun.. merak ettiklerinizi ya da içinde cidden yorum bulunan yorumlarınızı göndermekten çekinmeyin.. tenisi sevelim.. boş alanlara kort dikelim.. teşekkürler..

ben olsam firefox 3küsür ve en az 1152x864 çözünürlükte dolanırım buralarda..

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP