19 Ağustos 2011 Cuma

amerika açık kura sistemi çarpık mı?

Yapılan bir araştırmaya göre kadınlar ve erkeklerde ilk iki seribaşı Amerika Açık’ta –diğer Grand Slam’lere göre- daha kolay kura çekiyor.


Şimdi nedir olay. Grand Slamlerde 32 seribaşı tenisçi var. Ana tabloda ise seribaşılar dahil 128. Seribaşılar seribaşılar ile ilk turda eşleşemiyor. Bu da seribaşıların 33 ile 128. sıra arasındaki tenisçilerden birileri ile eşleşmesi anlamına geliyor. Son 10 yıla bakıldığında ilk iki seribaşının eşleştiği rakibin Amerika Açık’ta ortalama turnuva sıralaması kadınlarda 98.5, erkeklerde 97.2.

Fakat hesabı yaptığımızda görüyoruz ki (128-33)/2 +33= 80.5 olması lazım. Yani eğer kura çekimi tamamen rastgele yapılıyorsa son 10 sene ortalamasının 80 civarında olması lazım. Açıkça görülüyor ki ilk iki seribaşıya ABD’de daha kolay rakipler düşüyor.

Son 10 yılı içeren tabloda rastgele 1000 tane kura çekilmiş yapılan çalışmada. Ve elde edilen sonuçlar şöyle. Hali hazırda çekilmiş olan resmi kuralar ile karşılaştırıldığında erkeklerde bu 1000 rastgele kuradan yalnızca üçü daha düşük sıralamada bir rakip vermiş 1 ve 2 numaraya. Kadınlarda ise hiçbiri. Evet 1000 rastgele kuranın hiçbiri orijinal rakipten daha düşük sıralamada bir rakip vermemiş. Peki diğer Grand Slamlerde durum ne?

Erkeklerde hali hazırda çekilmiş orijinal kura kadar ya da daha kolay bir kura elde edilme yüzdesi; Avustralya Açık’ta %71.2 (yani 1000 rastgele kuradan 712’si), Fransa Açık’ta %69.5, Wimbledon’da %37.0 ve Amerika Açık’ta daha önce de bahsettiğim gibi %0.3.

Kadınlarda Avustralya Açık’ta %94.7, Fransa Açık’ta %99.2, Wimbledon’da %30.7, Amerika Açık’ta ise sıfır.

Bu oran 100’e ne kadar yakınsa o kuranın rastgelelik belirteci olan ortalama 80.5 sıralamaya yaklaştığını görebiliriz. Yani Kadınlar Fransa Açık kuraları rastgeleliğinden şüphe duyacağımız en son kura olmalı.


1996 Amerika Açık kurası çekildikten sonra ABD'li tenisçilerin yararına olduğu gerekçesiyle boykot edilmiş ve kura yeniden çekilmişti.

100. ya da 35. sıradaki tensiçinin gelmesi ilk iki seribaşının ilerlemesini ne yönde etkileyeceği bilinemez. 2001'den bu yana ilk iki seribaşıya gelen en yüksek basamaktaki tenisçi turnuva 37 numarası kadınlarda. Erkeklerde ise 41. İki durumda da seribaşılar galip geldi. 

0 yorum:

yasal uyarı (disclaimer diyor yabancı insanlar)

bu blogdaki fotoğrafların yüzde 99.9'u http://sports.yahoo.com adresinden alınmaktadır.. tüm hakları reuters, ap ve getty images'e aittir.. sanırım.. bu blog tarafsız bir tenis blogu değildir.. sevdiğim tenis oyuncularını kayırırım.. ama sevmediklerime hakaret etmem.. siz de etmeyin, çok ayıp.. yorum yazarken öyle tek cümlelik "saldır federer, vur kır nadal" tarzı yorumlarınızı yayınlamayacağımı göz önünde bulundurun.. merak ettiklerinizi ya da içinde cidden yorum bulunan yorumlarınızı göndermekten çekinmeyin.. tenisi sevelim.. boş alanlara kort dikelim.. teşekkürler..

ben olsam firefox 3küsür ve en az 1152x864 çözünürlükte dolanırım buralarda..

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP