23 Mayıs 2010 Pazar

gün sonu: rg 2010 - gün 1

Hani bir şeyi çok istersiniz de olmaz ya. Hani isteğin gerçekleşmesi için bütün göstergeler doğru gelir size de yine olmaz ya... Ernests Gulbis çok iyi bir toprak sezonunun ardından gelmişti Paris’e. Bu süre zarfında Federer’i yenmiş, Nadal’a kök söktürmüştü. Benim iki yıldan fazla bir süredir dediğimi de çoğu tenis otoritesi artık kabul etmiş ve “çaktırmadan şampiyon olabilecekler” listesine sokmuşlardı Letonyalı’yı. Ama ne yaptı bu zengin çocuk?
Ev sahibi raket Julien Benneteau karşısında küstü. Resmen küstü. Daha maçın ilk oyununda üç kez servis kırma puanı veren Gulbis, iki tanesini çok etkili servisler ile bertaraf ettikten sonra üçüncüsünde servisini kırdırdı. Bu, zaten tetikte bekleyen Davis Cup seyircisi kıvamındaki Fransızları iyice gaza getiren faktördü. İlk sette skor 2-1 servis kırarak sette eşitliği sağladı. Ancak çok kötü seçilmiş ve uygulanmış vuruşlar ile yedinci oyunda bir kez daha servis kırdırınca bunu telafi edemedi.

İkinci setin üçüncü oyununda, maç başlayalı tam 1 saat olmuşken, kaybettiği bir puan sonrası raketini parçalayan Letonyalı artık tamamen maçtan koptu. Zaten bu hareketten sonra Fransızlar da iğrençliklerini iyice yansıttılar korta. Daha önce sanki hiç kortta raket kıran bir tenisçi görmemiş gibi yuhlamalar, kınamalar... Bu oyunda servis kırmayı başardı Julien ve buradan çok rahat bir şekilde ikinci seti de aldı. Az sonra Gulbis bir topu kovalarken sıfır açacak ve sağ baldırından sakatlanacaktı. Zaten fiziksel olarak sağlıklı bir Ernests bu müsabakada bir şey yapamazken bir de sakatlık eklenince ikinci set de gitti. Son setin ilk oyununda servis kırdırınca da maçtan çekildi Letonyalı.

Maçtan sonra “Yarın MR çektireceğim bakalım sonuçlar nasıl olacak. Umarım ciddi bir problem yoktur da çim kort sezonuna yetişirim. Orada da çok sevdiğim turnuvalar var” dedi. Yetişme anam, yetişme git kızlarla yatlarda gez sen, bir elinde martini okyanusu izle. Zira kendisi şunları da dedi maçtan sonra:

“Önümde 8-9 senem var. Bu da 20 Grand Slam eder en azından. Burada elenmem sorun değil. Birine konsantre olurum mutlaka”

“Tamam, bir raket kırdım, ama benim için fazla büyütülecek bir şey değil. Benim için ne mi büyütülecek bir şey. Güzel soru. En azından üç raket kırıp, bunları seyirciye fırlatmak ve top ile birilerini vurmak”
Erkeklerden devam edelim. Geçen senenin finalisti Robin Söderling, Recouderc için çok güçlüydü. Sadece beş oyun verdiği müsabakayı rahat kazandı İsveçli. Bugün elenen tek seribaşı Gulbis’ti. Mikhail Youzhny, Albert Montanes ve Guillermo Garcia-Lopez rakiplerini üçer sette yenerken, Avustralya Açık yarı finalisti Marin Cilic bir set verdi.

Günün en çekişmeli maçı en yüksek numaralı ev sahibi raket Jo Wilfried Tsonga ile Alman Daniel Brands arasındaydı. Maçın üçüncü oyununda servis kıran 23 yaşındaki Alman raket daha bu oyundan çekişmeli bir maç izleteceğini kanıtladı bize. İlk sette servis kırma puanı da çevirerek 6-4 ile gülen Brands, sonraki iki seti kaybetti. Dördüncü sette müthiş bir tie-break performansı ile setlerde durumu eşitledi ve karar setine geçildi. Burada maç puanları da çevirmesine rağmen son oyunda yaptığı basit hataların kurbanı oldu. Biz de daha ilk günden böylesine bir müsabaka izlediğimiz için kendimizi şanslı addedebiliriz.

Tsonga’nın rakibi vatandaşı ve arkadaşı Josselin Ouanna oldu. Geçen sene burada Marat Safin’i beş sette geçerek üçüncü tura gören Fransız raket, Lukasz Kubot’u dört sette geçti. Genç yeteneklerden Thiemo de Bakker, ev sahibi raketlerden Olivier Patience’i turnuva dışına iterek Garzia-Lopez ile eşleşti ikinci turda. Roger Federer’in ikinci turdaki rakibi Alejandro Falla oldu. Kolombiyalı raket Janko Tipsarevic’i 6-1/6-2/6-3 ile geçti. Tipsy ölmüş, ağlayanı yok.

Kadınlarda son şampiyon Svetlana Kuznetsova açtı günü. Ve benim yine çok büyük umutlarla desteklediğim bir oyuncu hiçbir şey oynamadan ilk turda veda etti. Sorana Cirstea iyi başlamıştı maça. Kuzy’nin servisini kırarak ve kendi servislerine tutunarak 3-0 öne geçtiği müsabakada dokuz oyun üst üste kaybetti. İlk sette iki kez set puanı çeviren Romen raket üçüncü de Sveta’ya teslim oldu. İkinci sette ise ilk üç oyun yine Rus raketin hanesine yazıldı. Servis attığı ikinci setin ikinci oyununda 40-0 öne geçmesine rağmen buradan oyunu veren Sorana, 0-40!a getirdiği üçüncü oyunu da kaybetmeyi başardı. Paralel vuruşlarda çok dengesiz yakalanan ve topu dışarı vuran Cirstea toparlanamadı ve ikinci seti de 6-1 kaybetti. Geçen seneki mücadeleci ruhundan eser bile yoktu genç Romen raketin.


Kuznetsova böylece ikinci tura yükselerek Anastasia Myskina’dan sonra şampiyonluğunu korumaya çalışırken ilk turda elenen ikinci raket olmaktan da kurtuldu. Kuznetsova’nın yenilmesi de sürpriz olmazdı ama bugün çok daha büyük sürprizler yaşadık.

10 numaralı seribaşı Victoria Azarenka, Gisela Dulko tarafından toprağa gömüldü. Benim için bir başka “dark horse” da böylece vurulmuş oldu. Atları da vururlar di mi Lucescu? Belaruslu’nun winner üretmekte zorlandığı ilk sette vurduğu bütün toplar da ya fileye takılıp ya da dışarı çıkınca Dulko’nun pek kendini yormasına da gerek kalmadı. Dulko da bence bir underachiever. Yani yapabileceğinden azını başarmış bir isim. Var böyle birkaç isim daha Kirilenko olsun, Pennetta olsun... Hadi Azarenka tam bir dengesiz. Önde olduğu, kazanmasına ramak kalan maçları bile kaybedebilen bir isim. O yüzden Dulko gibi potansiyeli yüksek bir tenisçiye yenilmesini anlayışla karşılayabiliyorum.

Ama... Mükemmel bir toprak kort sezonu geçiren 20 numaralı seribaşı Maria Jose Martinez Sanchez’in Özbek kardeşimiz Akgul Amanmuradova, canım muradova’ya yenilmesinin rasyonel bir açıklaması olamaz. Ha dersen ki Şarap da ova, Cibulk da ova, ne diye Amanmurad ova olmasın. Eyvallah derim. Gördüğünüz üzere çok güvendiğim MJMS’in 6-2/6-4 ile yenilmesi bünyemde tahribata yol açtı. Nerede o droplar Maria? Nerede o slicelar Jose? Bu yenilgi ile bitse yine iyi. Erkek Letonyalı’dan kazık yediğimiz yetmedi bir de Letonyalı bir kızdan yedik. Anastasija Sevastova sanırım ilk Grand Slam ana tablosunu oynayan Johanna Larsson’a 6-2’lik iki set sonucu mağlup oldu. Güvendiğim dağlar şimdi bembeyaz.

Madrid şampiyonu Aravane Rezai sadece ilk setin üçüncü oyununda zorlandığı maçta Mısır asıllı Kanadalı Heidi El Tabakh’ı 6-1’lik iki set ile geçti, ikinci turda Angelique Kerber ile eşleşti. Kerber ise ilk turda geriden geldiği maçta fahri loser Anna Chakvetadze’yi mağlup etmeyi başardı.

Flavia Pennetta kazandı. Yihu! Britanyalı Anne Keothavong’u turnuva dışına itti İtalyan. Keothavong ise Twitter’dan ”En azından 4 oyun aldım” diyerek güldürdü. Hatırlayacağınız gibi geçen yıl Dinara Safina’dan oyun bile alamamıştı ilk turda. Maria Kirilenko, Nadia Petrova ve Dominika Cibulkova da kazanan diğer seribaşılar.2 numaralı seribaşı Venus Williams da bir kazaya uğramadan Patty Schnyder'i yendi ve turladı.

Günün Sonuçları:
[5] R Soderling (SWE) d L Recouderc (FRA) 60 62 63
[8] J Tsonga (FRA) d D Brands (GER) 46 63 62 67(2) 75
[10] M Cilic (CRO) d R Mello (BRA) 61 36 63 61
[11] M Youzhny (RUS) d M Przysiezny (POL) 61 60 64
J Benneteau (FRA) d [23] E Gulbis (LAT) 64 62 10 ret.
[29] A Montanes (ESP) d S Galvani (ITA) 63 63 63
[32] G Garcia-Lopez (ESP) d R Schuettler (GER) 75 64 62
J Ouanna (FRA) d L Kubot (POL) 76(5) 67(4) 62 64
T De Bakker (NED) d O Patience (FRA) 64 57 64 63
T Kamke (GER) d S Robert (FRA) 60 64 63
A Falla (COL) d J Tipsarevic (SRB) 61 62 63
M Chiudinelli (SUI) d S Devvarman (IND) 63 36 63 36 63
J Chela (ARG) vs R Sweeting (USA) 60 64 76(4)
F Fognini (ITA) d N Massu (CHI) 61 36 26 63 63
E Roger-Vasselin (FRA) d K Anderson (RSA) 16 46 63 76(4) 61
M Yani (USA) vs L Lacko (SVK) Tamamlanmadı

(2) V Williams (USA) d. P Schnyder (SUI) 63 63
(6) S Kuznetsova (RUS) d. S Cirstea (ROU) 63 61
G Dulko (ARG) d. (10) V Azarenka (BLR) 61 62(14)
F Pennetta (ITA) d. A Keothavong (GBR) 62 62
(15) A Rezai (FRA) d. (Q) H El Tabakh (CAN) 61 61
(19) N Petrova (RUS) d. (Q) Z Shuai (CHN) 60 63
A Amanmuradova (UZB) d. (20) MJ Martínez Sánchez (ESP) 62 64
(26) D Cibulkova (SVK) d. (Q) E Ivanova (RUS) 62 60
(30) M Kirilenko (RUS) d. K Sprem (CRO) 76(5) 64
A Petkovic (GER) d. E Vesnina (RUS) 46 61 64
A Szavay (HUN) d. (WC) S Foretz (FRA) 62 62
A Kerber (GER) d. A Chakvetadze (RUS) 57 76(2) 64
Y Meusburger (AUT) d. (WC) C Feuerstein (FRA) 76(4) 63
J Larsson (SWE) d. A Sevastova (LAT) 62 62
V Lepchenko (USA) d. (WC) C McHale (USA) 75 63
(Q) C Scheepers (RSA) d. (WC) M Johansson (FRA) 62 64

(Foto: Getty / AP / Reuters)

5 yorum:

Spooky 23 Mayıs 2010 23:49  

Montanes değil Montares.

onur 23 Mayıs 2010 23:50  

Ntvspor.net değil Love Game :)

Spooky 23 Mayıs 2010 23:56  

Haha :)

Açıkcası oyun tarzı uymasa da Cirstea'nın Kuznetsova'yı geçeceğine inanıyordum hem böyle sürprizlere Kuznetsova alıştırdı hem de Cirstea toprağı sever. Set 3-0 olunca oldu bu iş dedim lakin ki öyle değildi, yorlamam bu kadar.

nuage 24 Mayıs 2010 02:05  

Cirstea maçını biraz izledim. Gerçekten çok isteksiz oynuyordu. Daha ilk oyunlarda maçı kaybedeceğini anlamıştım. Üzüldüm. Kuzzy'yi turnuva dışına itmesini isterdim. Sevmiyorum çünkü Kuznetsova'yı... Kısfmet.

Fransız seyircisi çok çirkef. Eurosport'ya birisi "uncivilized" demiş. Doğru demiş. Fransızlar kendilerini bir halt sanıyorlar ama, görüyoruz işte...

f ı R a t 24 Mayıs 2010 10:11  

Dün TRT 3 ten kuznetsova ve Tsonga maçlarına baktım. Kuznetsova gerçekten çok etkili vuruşları olan biri. Maçı fazlasıyla haketti. Cirstea beklentilen çok altında kaldı.

Tsonga maçı ise belki zevkli geçti ama kalite olarak çok düşük bir maçtı. Genelde servis ve servis volelere dayalı bir oyun oldu. Tsonga nasıl ilk 10 içerisinde oluyor anlayamıyorum(Murray gibi). Tsonga eğer böyle devam ederse işi zor. 4. tur bile görmesi zor bence.

yasal uyarı (disclaimer diyor yabancı insanlar)

bu blogdaki fotoğrafların yüzde 99.9'u http://sports.yahoo.com adresinden alınmaktadır.. tüm hakları reuters, ap ve getty images'e aittir.. sanırım.. bu blog tarafsız bir tenis blogu değildir.. sevdiğim tenis oyuncularını kayırırım.. ama sevmediklerime hakaret etmem.. siz de etmeyin, çok ayıp.. yorum yazarken öyle tek cümlelik "saldır federer, vur kır nadal" tarzı yorumlarınızı yayınlamayacağımı göz önünde bulundurun.. merak ettiklerinizi ya da içinde cidden yorum bulunan yorumlarınızı göndermekten çekinmeyin.. tenisi sevelim.. boş alanlara kort dikelim.. teşekkürler..

ben olsam firefox 3küsür ve en az 1152x864 çözünürlükte dolanırım buralarda..

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP