15 Eylül 2009 Salı

don't cry for me argentina...

...çünkü gerçek şu ki ben bir şampiyonum!!

juan martin del potro enfes bir maçın ardından amerika açık 2009 şampiyonu oldu.. 2004 yılının başından beri oynanan 24 grand slam'de roger federer ve rafael nadal dışında şampiyon olan dördüncü isim oldu.. hem nadal'ı hem de federer'i yenerek şampiyon olan ise ilk isim..

13 ace'ine karşılık son yılların en kötü servis performansını gösterdi federer.. çift hatalarda ise çift hanelere ulaşması genelde görülmeyen bir doğa olayıdır.. 11 çift hata ve 62 basit hata ile oynadı isviçreli.. ilk servislerinin oyuna girme oranı yüzde 50'de kaldı.. mağlubiyetin nedenleridir bunlar..

arjantinli ilk sette neredeyse yoktu.. makina soğuktu diyelim.. dün nadal karşısındaki canavarın bugün bu kadar kötü başlaması beni derin bir ümitsizliğe sürükledi.. ilk servislerinin oyuna girme oranı düşük, forehandleri filedeydi.. çok fazla misshit yaptı ilk sette.. ikinci sette de onuncu oyuna kadar vasat ve neredeyse uykulu bir görüntü çizen deli petro bu oyunda kendine geldi.. federer'in servis oyununda ardarda iki tane passing-shot ile file önündeki federer'i avlayarak daha önce servis kırdırdığı sette geri döndü.. bu onun dirilişi oldu.. tie-break'e götürdüğü seti aldı..


üçüncü sette her ne kadar ilk iki sete oranla daha dinamik ve daha istekli görünüyordu.. ilk servis kıran da o oldu fakat hemen ardından federer'in cevabı geldi.. federer 5-4 öndeyken ve set puanı yakalamışken del potro inanılmaz bir çift hata yaptı ve seti hediye etti..

oyunun bu bölümünden sonra düşmesi beklenen arjantinli daha da bilenmiş olarak çıktığı dördüncü setin beşinci oyununda 3 kez servis kırma şansı yakalayıp isviçreli'nin servisini kırdı ve avantajı erkenden ele geçirdi.. federer'in buna cevabı sekizinci oyunda oldu.. skor 5-5 iken 40-0 geriden gelip avantajı yakalayarak servis kırma şansı elde eden del potro bundan yararlanamadı ve karşılıklı servis oyunları ile set tie-break'e uzadı.. federer dördüncü set tie-break oyununa çift hata ile başladı.. bu dezavantajı oyun sonuna kadar gideremeyen isviçreli 2 basit hata ile bu seti de kaybederek final setine götürdü maçı..

son set tam bir festival havasındaydı.. setin hemen başında harika bir passing shot ile servis kıran 20 yaşındaki delikanlı bu avantajını sekizinci oyuna kadar sürdürdü.. federer maçta kalabilmek için servis atarken 2 kez maç puanı ile yüz yüze geldi ve bunları çevirmeyi başardı.. ancak daha sonra yaptığı çift hata ile 1 maçı kazanma şansı daha verdi del potro'ya ve bu şansı iyi değerlendiren arjantinli kariyerinin ilk grand slam finalinde şampiyonluk kupasına uzandı..

böylece daha önce avustralya açık, roland garros ve wimbledon'da yenildiği rakibinin bir "del potro slam" yapmasına izin vermemiş oldu..


federer 16. grand slami için biraz daha beklemek zorunda kalacak.. üst üste 6 kez amerika açık şampiyonluğu da artık onun için bir hayalden öteye gidemeyecek.. bugün maç içerisinde hakeme söylediği sözlerle kendisini sevmeme nedenimi doğrulamış oldu.. istediği zaman konuşabilirmiş.. canım benim..

del potro umarım djokovic gibi tek slamde kalmaz ve roland garros 2010'u da kazanır.. koçum wolverine!

10 yorum:

aliye 15 Eylül 2009 08:52  

juan martin del potro'yu severim, hatta hep söylediğim gibi kendisi benim için federer'in veliahtıdır. ancak bu şampiyonluğu del potro kazanmadı, federer kaybetti. en büyük silahlarından birisi olan servisi onu bu maçta yalnız bıraktı. maçı kaybetmesinin sebebi budur. tiebreak canavarı federer'in aynı maçta 2 tiebreak kaybettiği daha önce görülmüş şey mi araştırmak lazım. iyi servis atamazsanız tiebreak kazanamazsınız.

onur 15 Eylül 2009 11:23  

istatistiklere bakarsanız federer'in kazandığı ilk sette daha kötü bir ilk servis yüzdesi ile oynadığını görürsünüz.. istatistiklere bakarsanız federer'in del potro'dan daha fazla ace attığını görürsünüz..

del potro bu maçı bileğinin hakkıyla, tırnakları ile kazıyarak almıştır.. bırakın bu federer hayranlığını.. "beşiktaş şampiyon oldu çünkü rakipleri kötüydü" bakış açısı ancak fanatik ve fantastik futbol izleyicisinin bakış açısı olabilir..

bu maçı federer kaybetmedi, del potro sonuna kadar hak ederek kazandı..

del poto 45'ten fazla forehand winner yapmayı başararak kazandı..

tekrar edelim: bu maçı federer kaybetmedi, del potro sonuna kadar savaşarak ve harika oynarak kazandı..

Unknown 15 Eylül 2009 11:45  

artik rovansi onlar kadar siz de iple cekersiniz diyorum.

Bence de Federer'in cok kotu bi gunuydu. Servislerinin bu kadar kotu oldugu maci bile Federer kaybetmicekse zaten baskalari hic ugrasmasin.

Federer'in hakemle tartismasi ise hic hos degildi. Bunlara gerek yoktu ama o da sinirlenebiliyor neyse ki mac sonunda hakkini verdi Del Potro'nun.

Bu arada Serena yogun istek (baski) uzerine ozur dilemis. Cok klas bi haraket olmus:)

Yunus Dilber 15 Eylül 2009 12:08  

Maçı Potro hak ederek kazandı tabii ki de.Zaten illegal bir haltlar çevirmediyseniz kort içinde olan biten her şey tenis kapsamı içerisinde olduğundan maçı kazandıysanız da kaybettiyseniz de hak etmişsinizdir.

Gelelim mağlubiyetin sebeplerine...Del Potro sert ve etkili servislere karşı oyuna giremiyordu Murray,Djokovic ve Federer ile bugüne kadar oynadığı maçlarda.Zaten final maçında da en büyük dezavantajı bu olarak görülüyordu maç öncesinde.Ancak Federer %50 ile ilk servis atıp,çift hatalarda 2 basamaklı rakamları görünce Delpo'nun bu açığını kapatmış oldu.

Potro her zaman bu oyuncuları kötü servis atarken yakalayamaz.Ancak şöyle bir şey var ki:fundamental olarak çok iyi olan forehandi ile ve en önemlisi de Latin ruhuyla karşı korttaki oyuncuya her zaman tehdit oluşturabilecek bir oyuncu Del Potro.

Spooky 15 Eylül 2009 12:46  

Ankette Del Porto'ya oy veren ses versin. Ödül verelim kimse o... Alkış ödülü.


Ayrıca tiebreak zaten çok ince bir çizgi, Federer'in Djokovic', geçmesini sağlayan da tiebreaklerdi.
Kısmet.

Dinza 15 Eylül 2009 12:50  

Federer finalde iki kişiye kaybetse üzülmem diye düşünüyordum çeyrek final sonrası. Biri hem sakatlıktan kurtulmuş ve eski formuna yaklaşmış, hem de kariyer Grand Slam'i yapmasını istediğim Nadal'dı; diğeri de son 1 senede kendini aşmış ve bir Grand Slam'le daha da aşacağını düşündüğüm Del Potro idi. Del Potro'yu çok severim, hatta o kupayı alıp ağlarken birkaç damla gözyaşı da dökmüşlüğüm var ne yalan söyleyeyim.
Del Potro konusunda en çok mutlu olduğum şeylerden birisi, kendisine çok inanmış olması, mental anlamda da kendisini geliştirmiş olmasıydı. İlk setin sonunda bu halinden eser yoktu açıkçası ve yine teslim olmuş bir Del Potro gördüğüm için üzülmüştüm. Ama hiç de öyle olmadı, güzel de oldu. Bundan sonra yolu açık, zira bir turnuvada hem Nadal hem de Federer'i yenmek onun özgüveni için muhteşem bir sonuç.
Federer dün akşam fazlaca gergin geldi bana. Sanki yarı finalde hakkında yapılan "robot lan bu" yakıştırmalarına inat gergindi ve bu gerginliğini fazlasıyla da yansıttı.
Futbol maçı tadı yaşatan Amerikan seyircisine de "Ne pis insanlarmışsınız siz kardeşim!" diyesim var. Bir de son sette, orada her daim fazlasıyla destek alan ve kral muamelesi yapılan Federer'in dağılma sebebi; seyircinin Del Potro'ya fazla destek olması olabilir mi acaba diye düşünmeden edemedim.
Her neyse de, Del Potro sonuna kadar haketti o kupayı ve de tebrikler:)

Unknown 15 Eylül 2009 13:35  

ağlamaktan gözlerim şişti.
nasıl olur ya!!
bu arada asıl şampiyon federerdir ve kendisini hala çok ama çoooookkk seviyorum.inanıyorum ki 16. grand slam'ini Avustralya'da kazanacak.Daha da ötelere gidecek.

Ve inşallah del potro düşüşe geçer!!

Unknown 15 Eylül 2009 13:37  

maçı del potro bileğinin hakkıyla olabilir ama 3-2 bitti maç yani bunu da göz ardı etmeyelim.federerin kötü günü olmuş olabilir.açıkçası servislerine ben de şaştım.özellikle de tiebreak kaybetmesine.ama onun önünde daha çok yol var tıpkı delpo'nun olduğu gibi.

aliye 15 Eylül 2009 13:46  

ya söylemek istediğimi ifade edememişim, ya da farklı taraflardan bakıldığı için anlaşılamamışım.
del potro haketmedi demedim ben,del potro'nun yaptıklarından çok federer'in yapamadıklarının sonuç üzerinde daha etkili olduğunu ifade etmeye çalıştım.
evet federer'in ilk setteki servis yüzdesi daha düşük ama ilk sette del potro da kortta yoktu zaten:)o del potro'ya kötü federer bile yetti yani.
ne zaman ki del potro 2.sette 2 passing shot'la servis kırıp oyuna döndü, o zaman federer için sıkıntı başladı.del potro o andan itibaren del potro gibi oynadı ama federer maç boyunca federer gibi servis atamadı. del potro gibi bir oyuncuyu %50'nin altında bir ilk servis yüzdesiyle ve bu kadar çift hatayla yenmek mümkün değil ki.
ben bu yorumu yaparken federer'i del potro ile değil kendi istatistikleri ile kıyasladım.iyi servis atan bir federer iki tiebreak'ten en az birisini mutlaka alır ve maçı 3 veya 4 sette bitirirdi.zaten hatırlarsanız 2.tiebreak'teki tek mini break'i del potro federer'in çift hatası ile elde etmiş ve tiebreak'i kazanmıştı.
yani dün geceki maçta oynayan del potro'yu alın, karşısına herşeyi aynı ama sadece iyi servis atan ve bunca çift hata yapmayan bir federer koyun, sonuç farklı olurdu diye düşünüyorum ve bunu ifade etmeye çalışan bir yorum yazdım.
zaten adı üstünde yorum.. kişiden kişiye değişen, kişiye özgü birşey..
o yüzden gelin herkes kendi yorumunu ifade etmeye devam etsin..
kalın sağlıcakla...

K. A. 15 Eylül 2009 15:51  

Her şey bir yana İspanyolca konuşmasına izin vermeseler basardım Us Open 2010'u. Adam şampiyon olmuş, kendi halkına iki çift lafta mı edemeyecek?

yasal uyarı (disclaimer diyor yabancı insanlar)

bu blogdaki fotoğrafların yüzde 99.9'u http://sports.yahoo.com adresinden alınmaktadır.. tüm hakları reuters, ap ve getty images'e aittir.. sanırım.. bu blog tarafsız bir tenis blogu değildir.. sevdiğim tenis oyuncularını kayırırım.. ama sevmediklerime hakaret etmem.. siz de etmeyin, çok ayıp.. yorum yazarken öyle tek cümlelik "saldır federer, vur kır nadal" tarzı yorumlarınızı yayınlamayacağımı göz önünde bulundurun.. merak ettiklerinizi ya da içinde cidden yorum bulunan yorumlarınızı göndermekten çekinmeyin.. tenisi sevelim.. boş alanlara kort dikelim.. teşekkürler..

ben olsam firefox 3küsür ve en az 1152x864 çözünürlükte dolanırım buralarda..

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP