11 Aralık 2009 Cuma

ayrımcılık savunması artık tutmuyor serena!

Serena Williams kendisine verilen cezayı bir hayır kurumuna bağışlamak istediğini söyledi ancak ITF bunu reddetti. Sitesine şunları yazdı Amerikalı:

Bütün kariyerim boyunca hep sakin kaldım. Ama sanırım bir an patlama noktasına geldim. Ulaşmama izin vermemem gereken bir noktaydı. Bildiğiniz gibi sakinliğimi kaybetmem bana 92 bin dolara mal oldu. 92 bin dolar! Bu, çoğu insanın bir yılda kazandığından fazla. Şuna cevap verin: Neden erkek bir tenisçi –hem de çizgi hakemine değil de sandalye hakemine- benim söylediğim gibi “s” ile başlayan kelimeyi söyleyip sadece 10 bin dolar ceza alıyor? Benim yaptığım onun yaptığından 10 kat daha mı kötüydü? Başka bir erkek tenisçinin kampı fiziksel olarak hakeme saldırmasına rağmen benim aldığım cezanın yarısından daha az ceza aldı. Bütün bunlar onların erkek olmasından dolayı mı?

Şimdi izninizle Serena’ya ben de cevap vermek istiyorum.

Her şeyden önce bütün kariyeri boyunca sakin değildi Serena. Amerika Açık’ta Capriati ile oynadığı maçta sandalye hakemi Mariana Alves’e demediğini bırakmadı. Haklı olabilir ama bu hakeme yüklenebileceği anlamına gelmez. Hakemler hata yapabilir ve cezasını ITF verir. Daha birçok maçta kontrolünü kaybettiği zamanlar oldu, hafıza kaybı yaşıyor sanırım kendisi.

İkincisi, o, kardeşi ve babası Richard Williams 90ların sonu, 2000lerin başında hep siyahi olduklarından ötürü kendilerine ayrımcılık yapıldığını söyleyerek pozitif ayrımcılık yapılmasını istedi. Bu böyledir. Kadınlar maalesef genelde erkekler tarafından ezildikleri için, azınlıklar çoğunluklar tarafından hor görüldüğü için, Afrika kökenli Amerikalılar bir zamanlar beyazlar tarafından ezildikleri için artık kendilerini dokunulmaz sanmaktalar ve hata yapmalarına, yanlış şeyler söylemelerine rağmen eleştirilemez olduklarını düşünmekteler.

Serena Williams da bir zamanlar oynadıkları tenisin bugünkü kadınlar tenisinin içinde bulunduğu durumun temelini oluşturmasına rağmen, o kadar göz zevkini bozan bir oyun olmasına rağmen zamanında bu güç tenisine gelen eleştirileri, “Biz zenciyiz, bizi sevmiyorsunuz. Hep farklı olduğumuz için bunları yapıyorsunuz” diyerek çok farklı bir boyuta taşımaya ve eleştirilemez bir statüye erişmeye çalıştılar.

Pozitif ayrımcılık da en az ayrımcılık kadar kötü bir şeydir. Kendisi şimdi de bu ırkçılık savunmasının prim yapmadığını görmüş olacak ki işi cinsiyetçi ayrımcılığa çekmeye çalışıyor. Neymiş efendim kendisine verilen cezalar sadece penisi olmadığı içinmiş.

Kendi yazısında bahsettiği “hakeme “s” ile başlayan kelimeyi söyledi, benden daha az ceza aldı” dediği isim çoğunuzun da anlamış olduğu gibi Federer. Del Potro karşısındaki maçta her zamanki gibi “kaybetmek üzere olan sinirli” modunda Del Potro’nun geç itirazını kabul eden hakeme saydırmaya başlamıştı. Fuck dediğini duymadım ama shit dedi. Neyse sonuçta ikisi de hakeme saygısızlıktır ancak Serena’nın kendisini bu olayla karşılaştırması saçmalığın daniskası.

Serena elindeki raketi çizgi hakemine doğrultup, elindeki topu hakemin gırtladığından içeri sokacağı üzerine Tanrı’ya yemin etti. Serena inanan bir insansa bu bir sözdür. “Yaptığım hareket Federer’inkinden 10 kat daha mı kötü” diye soruyor ya… 100 kat daha kötü.

Bahsettiği diğer olay ise Jeff Tarango’nun 95 yılında Wimbledon maçında hakeme sinirlenip maçı terk etmesi, ardından eşinin gidip de hakemi tokatlaması. Birincisi tenisçiyi kampının yaptığı saldırıdan sorumlu tutamazsın. İkincisi Tarango, Serena’nın cezası açıklanana kadar en yüksek cezaya çarptırılmıştı ve üzerine Wimbledon’dan 1 sene ihraç edilmişti. Toplamda baktığımızda götürüsü Serena’nınkinden çok daha fazla.

Ayrıca kaybettiği 92 bin doların çoğu insanın bir yıllık kazancından yüksek olduğunu söylemiş. Evet, ama birazcık mantık ve matematik ile kendi yıllık kazancının yüzde kaçı olduğunu hesaplasın bir zahmet. Kariyerinde toplam kazandığı para ödülü 28.506.993 Amerikan Doları. 14 yıllık profesyonel tenis kariyerinde yıllık ortalama 2 milyon dolar eder. Yıllık kazancının yüzde 5’i oluyor. Bir bahise ne kadar yüksek para ile girerseniz getirisi o kadar yüksek olacaktır. Ama kaybederseniz götürüsü de. Serena hata yaptı, kaybetti... Elinden çıkan para da fazla olacaktır. Hiç sızlanmasın.

2 yorum:

K. A. 11 Aralık 2009 17:30  

Bir önceki post Juju, burada Serena hâlâ ağlıyor. Neyse ki Juju Kim döndü dertler bitti.

Adsız,  18 Temmuz 2011 18:41  

Taraflı bir yorum da ancak bu kadar olur. Serena' yı sevmediğiniz ve olayı bu yönde yorumladığınız apaçık. Oturduğumuz yerden sağa sola palavra sıkmak yerine, anlamaya çalışsak daha iyi olacak. Ayak hatası denen bir şey yoktu o maçta. Kaldı ki yılların tecrubeli raketi 15-30 da ayak hatası yapacak kadar salak değildir.

yasal uyarı (disclaimer diyor yabancı insanlar)

bu blogdaki fotoğrafların yüzde 99.9'u http://sports.yahoo.com adresinden alınmaktadır.. tüm hakları reuters, ap ve getty images'e aittir.. sanırım.. bu blog tarafsız bir tenis blogu değildir.. sevdiğim tenis oyuncularını kayırırım.. ama sevmediklerime hakaret etmem.. siz de etmeyin, çok ayıp.. yorum yazarken öyle tek cümlelik "saldır federer, vur kır nadal" tarzı yorumlarınızı yayınlamayacağımı göz önünde bulundurun.. merak ettiklerinizi ya da içinde cidden yorum bulunan yorumlarınızı göndermekten çekinmeyin.. tenisi sevelim.. boş alanlara kort dikelim.. teşekkürler..

ben olsam firefox 3küsür ve en az 1152x864 çözünürlükte dolanırım buralarda..

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP